outhands

Column Martin den Haan

Niets

 Vandaag ga ik eens schrijven over helemaal niets. Althans, ik heb nog geen idee waar ik het over ga hebben. Dus laten we ‘de pen’ maar het werk doen. Het lijkt Harry Potter wel; een pen die uit zichzelf gaat schrijven. Ik wist niet dat ik kon toveren haha. Dat doe ik natuurlijk niet, maar veelal heb ik geen idee tot waar het naar leidt wat ik aan het schrijven ben. Wel heb ik een onderwerp, maar hoe ik dat verder uitdiep en naar buiten breng, komt altijd gaandeweg het betoog. Dat vind ik het leuke aan het schrijven. Ik verras mezelf regelmatig met wat ik uiteindelijk op papier heb gezet. Niet dat ik mezelf op de borst wil slaan, integendeel, daar houd ik helemaal niet van, maar het is veelal wel de gang van zaken hoe ik aan een column begin en schrijf.

Over niets schrijven is niet eens zo eenvoudig, want niets is niks, nul komma nul. Als je een wedstrijd verliest, heb je nul punten. Dat is niet leuk, want je wil winnen, daar gaat het spelletje immers om. Dus baal je van een nederlaag, je voelt je even niet zo happy en je zoekt naar een reden waarom het misging. Meestal ligt het aan een ander, de scheids moet het vaak ontgelden, maar zelf kon je er niets aan doen. Toch?

Uiteraard moet je, en ik vind altijd, naar je zelf kijken. Een mooie Bijbelse uitspraak van Jezus vind ik “wie zonder zonden is, werpe de eerste steen.” Oftewel, diegene die helemaal niets fout gedaan heeft, die mag de ander pijnigen. Vroeger werden de mensen die iets fout gedaan hadden, namelijk gestenigd. Jezus is het daar niet mee eens en houdt de gezagvoerders een spiegel voor. Doen jullie dan alles goed? Misschien deden ze iets minder fout dan degene die gestraft werd, maar dan zouden ook zij bekogeld moeten worden voor die (kleinere?) fouten, in plaats van dat zij iemand (laten) bekogelen.

Afijn, iedereen is uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor wat hij of zij doet en zegt. Jezelf regelmatig een spiegel voorhouden en daar ook daadwerkelijk in kijken is geen overbodige luxe en leidt zeker niet tot niets. Integendeel, het maakt je zelfkritisch en helpt je om beter te worden. En dat willen we graag, toch? Als we beter worden, gaan we immers meer wedstrijden winnen, behalen we meer punten en hebben we minder te zeuren. Behalve dan wanneer het het Nederlands elftal betreft, want als die een keer met 11-0 winnen had deze tegenstander niet in de poule mogen zitten, had RBB daar zelfs van gewonnen, had het minstens 15-0 moeten worden en zo kan ik nog wel even doorgaan. Altijd maar zeuren. Waarom nou? Daar heb je toch helemaal niets aan? Maar we doen het wel met zijn allen, al is het niet over het Nederlands elftal, dan toch zeker wel over het weer. Maar goed, ik houd op over zeuren dat anderen zoveel zeuren ;-). Kijk liever naar wat je hebt, wat je kan en wat voor goeds en allemaal te beleven valt. Dat is altijd wel iets, en ik heb geleerd ‘iets is beter dan niets.’