outhands

Column Martin den Haan

9 minuten

 Ik wist niet wat ik hoorde toen mij werd verteld dat de laatste 9 minuten (+ blessuretijd!) van de wedstrijd tegen Spakenburg overgespeeld moeten worden. Het gebeurt zelden dat de KNVB iets terugdraait wat mis is gegaan. Zouden ze mijn vorige column gelezen hebben en inzien dat ze minder stug moeten zijn 🙂 ? Zelf dacht ik dat dit wel eens een precedent zou kunnen scheppen om ook andere scheidsrechterlijke dwalingen aan te vechten. En dus dacht ik dat we vanaf nu regelmatig gaan krijgen dat er wedstrijden deels overgespeeld moeten gaan worden? Want waar is de grens (bij hem begon het)?

Echter hebben we een heel alerte webmaster, die deze amateur columnist tipte op een FIFA uitspraak. Zelf had ik niet opgezocht of er een regel voor dit feit bestaat. Die is er dus wel en luidt als volgt: volgens een uitspraak van de FIFA zijn scheidsrechterlijke beslissingen aanvechtbaar wanneer het gaat om te lang laten spelen, te kort laten spelen, het geven van een rode kaart aan de verkeerde speler en te veel spelers op het veld van één of beide elftallen. Ook het tonen van een tweede gele kaart aan een speler zonder deze uit het veld te verwijderen, valt onder de gevallen die het bevoegde bestuur kan corrigeren.

Oftewel de KNVB (het bestuur) staat volledig in zijn recht om de laatste 9 minuten over te laten spelen. We hoeven dus niet bang te zijn dat er naast afgelastingen of stakingen, wedstrijden moeten worden overgespeeld door menselijke fouten. Die worden weliswaar veelvuldig gemaakt, maar dat geeft niet, want daar zijn we mens voor en zullen we van elkaar moeten accepteren. We hoeven echter niet te vrezen dat er nu vele partijen hun kans schoon zien als zij na een scheidsrechterlijke misser/blunder met lege handen staan. Ze mogen het als (slap!) excuus gebruiken, maar het zal het resultaat niet veranderen. Behalve dus wanneer er een speler op het veld staat, die daar niet toe gerechtigd is.

Afgelopen zaterdag luisterde ik even naar radio West, en daar hadden ze wel een paar goede opmerkingen over het feit dat er besloten is dat de laatste 9 minuten opnieuw gespeeld moeten worden. Dit besluit roept immers vele vragen op: had de KNVB dezelfde beslissing genomen als RBB in de laatste 9 minuten nog een punt (of meer) uit het vuur gesleept had? Op de vraag of de gele kaart van Kevin Winter, die hij in de 85ste minuut incasseerde, kwijtgescholden zou worden had onze Willem wel een goede opmerking: scheidsrechters kunnen tot een uur na de wedstrijd nog kaarten geven. Oftewel, deze kaart wordt niet geschrapt. Welke spelers er wel/niet opgesteld mogen worden is mij ook wel duidelijk, omdat ik dat ook eens meegemaakt heb (Serooskerke thuis; 12 min. op een doordeweekse avond). Er mogen 11 andere spelers opgesteld worden, mits ze uiteraard speelgerechtigd zijn. Spakenburg begint uiteraard met 10 man, en Dennis de floeperd mag niet deel uitmaken van dit tiental.

Andere vragen die deze beslissing oproepen zijn: wanneer wordt de wedstrijd over gespeeld (RBB heeft geen licht op veld 1), wie betaalt de extra kosten die Spakenburg moet maken, wordt die Dennis nog extra geschorst en hoe werkt dit psychologisch door bij de club(s) en de spelers? Wat dat laatste betreft kreeg RBB een boost, want 0-5 winnen van zeker geen slechte tegenstander (heb je die nog wel in de topklasse?) is een uitslag waar je u tegen zegt. Spakenburg daarentegen kreeg nog een extra tikkie van Noordwijk, en ligt voor 8 tellen in de hoek. En dat terwijl ze zaterdag naar IJsselmeervogels moeten. Het is en blijft leuk in de topklasse! Toch net ff leuker dan de Hoofdklasse!