outhands

Column Martin den Haan

Oude doos

 Het laatste toegevoegde nieuwsitem op de RBB site betreft beelden van een wedstrijd RBB – Spakenburg uit lang vervlogen tijden. Altijd leuk, die oude beelden, alhoewel ze niet heel duidelijk zijn. Ik waag me er dan ook niet aan te zeggen welke spelers ik allemaal aan het werk zie.

Wel bedacht ik me dat ik inmiddels ook (al enige tijd) tot die groep behoor. En daarmee bedoel ik te zeggen dat ik alleen op beelden nog op het hoofdveld te bewonderen ben, binnen de lijnen dan. Lang heb ik er niet aan toe willen geven, maar na een korte opleving was het toch echt gedaan met voetballer ‘Haantje’.

Over mezelf wil ik het verder niet hebben, maar ik vind het wel leuk om enkele oude wedstrijdbeelden bij mezelf naar boven te roepen. Zo moet ik allereerst denken aan de 12 minuten die ik ooit uit heb moeten spelen tegen Zeeuwse Serooskerke. In eerdere columns heb daar al over geschreven, maar met het oog op zaterdag blijft het leuk dit op te rakelen. Destijds, in1993, moesten wij echter de wedstrijd hervatten met tien man, maar ook met een 1-0 voorsprong. Wij waren toen het Spakenburg van aanstaande zaterdag. Wij wonnen toen met 2-0, doordat ik mijn eerste competitiegoal voor RBB maakte. De enige opdracht die ik toen had, was als spits de opbouw verstoren door me helemaal leeg te lopen en overal tussen te zitten. Als team moesten (en zaten) we fel op de bal zitten en alle duels winnen. Ik verwacht dat de trainer van Spakenburg dat ook tegen zijn manschappen zal zeggen. De boys zijn gewaarschuwd.

De wedstrijd van komende zaterdag kan ook als een soort verlenging worden gezien, en dat roept bij mij beelden op van twee wedstrijden. Allereerst de wedstrijd tegen Spijkenisse, ook weer in 1993. Deze p/d wedstrijd werd gespeeld bij Capelle en werd na 90 minuten verlengd na een 0-0 tussenstand. Ron de Jager scoorde de verlossende treffer, Rini Blankenspoor hield daarna met een geweldige safe zijn doel schoon en daarmee RBB op het hoogste amateurniveau.

Een niveau waaruit we twee jaar later alsnog afdaalden, om een jaar erop direct weer te promoveren. Dat was op een zonnige zaterdag te Harderwijk, tegenstander AVW ’66 in het beslissingsduel voor promotie naar de hoofdklasse, die het daaropvolgende seizoen ook op zaterdag zijn intrede deed. Na wederom een gelijke stand na 90 minuten (1-1, doelpunt Menno Vaartjes) scoorden Steve Faber en ondergetekende (na goed voorbereidend werk van Gert van Beelen) de 2 en 3-1.

Op beide verlengingen volgde een groot feest. Iedereen wil ten slotte op het hoogste niveau spelen. Ook zaterdag zal er na de verlenging een groot feest volgen. ’s Avonds wordt immers in café het Uitje het jaarlijkse vrijwilligersfeest gevierd. En of dat met 3 punten extra in de tas is, gaan we ’s middags zien. Dat zou een mooie voorbode op het grootste voetbalfeest zijn.