outhands

Column Martin den Haan

Voorbeeld

 Iedereen heeft wel een favoriete speler op wie hij/zij wil lijken en wil nabootsen. Velen zullen Lionel Messi noemen. En dat is terecht. Onnavolgbaar in zijn dribbels, koelbloedig voor de goal, fantastische techniek, maar vooral ook een prettig persoon. Geen blaaskaak, zoals Christiano Ronaldo bijvoorbeeld. Ook een hele goede voetballer waar je met genot naar kunt kijken, maar helaas ook spelend met een air van “ik ben de beste”. Hoogmoedig, maar ook kleinzerig, want als hij een tikkie krijgt kan hij heel verontwaardigd kijken en doen. Dat zal je bij Messi niet snel zien, of het moet een doodschop zijn, maar Messi weet dat het erbij hoort. Met zijn acties lokt hij trappen uit, omdat verdedigers bewust of onbewust de bal nog wel eens missen. Je ziet hem nauwelijks klagen, wat er ook gebeurd.

Hoe anders reageerden Fred Rutten en de zijnen na de ‘aanslag’ van Strootman. Iedereen keek hoog verbaasd toen scheidsrechter Kevin Blom de rode kaart toonde. Dat was misschien enigszins terecht, maar dat komt dan omdat de meeste scheidsrechters geen rode kaart durven te tonen voor dit soort acties. Strootman ging immers veel te wild in op Luuk de Jong. Zijn actie was zeker niet van gevaar ontbloot voor de ledematen van de Jong. Het liep voor hem gelukkig goed af. Voor Strootman dus minder. En ik hoop van harte dat er meer scheidsrechters dit voorbeeld van Blom zullen en durven volgen.

Maar meer nog hoop ik dat een beslissing van de scheidsrechter gewoon geaccepteerd wordt. Als trainer, zeker als trainer op het hoogste vaderlandse voetbalniveau, moet je daarbij het goede voorbeeld geven. Fred Rutten, wat ik verder een sympathieke man vind, liet zich helaas van zijn slechtste kant zien door scheidsrechter Blom zo af te banden na afloop van de wedstrijd. Schandalig. Een collega van me verwoordde het mooi. Die zei “als ik vroeger straf kreeg van de meester, durfde ik dat thuis niet te vertellen, want dan kreeg ik er nog extra straf bovenop van mijn ouders.” Zo had Fred Rutten ook moeten reageren. Hij had zijn ‘kind’ na afloop moeten bestraffen voor het te harde inkomen, in plaats van het voor hem op te nemen. Dan had hij respect verdiend en had iedereen hem geroemd, want wie handelt er tegenwoordig nog zo? We leggen (veel te) snel de fout bij de ander in de schoenen, terwijl we veel meer de hand in eigen boezem moeten steken.

Hopelijk gaat Kevin Blom zo door met het goede voorbeeld geven aan andere scheidsrechters. En hopelijk hebben trainers (en spelers) door dat zij zelf genoeg fout doen en niet direct met een beschuldigende vinger naar de ander moeten wijzen (want dan wijzen er immers drie naar jezelf!).