outhands

Column Martijn Gootjes

Triest

 In mijn eerste column heb ik de voorbereiding en de start van de competitie de revue laten passeren. Ook in deze column zal ik de afgelopen wedstrijden voorbij laten komen. Dat we op koers liggen voor wat betreft onze ambities lijkt op zich een understatement. Ondanks de nederlaag tegen Noordwijk staan we netjes in de kopgroep. Het gaat de goede kant op, alhoewel de verschillen nog klein zijn. Echter, vorige week dinsdag werden wij op de hoogte gesteld van vreselijk droevig nieuws. Ons aller Nico Paauw, de vader van de selectie, verloor plotsklaps z’n lieftallige vrouw Wil. Midden in het proces om een hardnekkige ziekte te overwinnen liet zij vredig het leven tijdens een middagslaapje. Afgelopen zaterdag heeft ze haar laatste rustplaats gevonden. Een groot gedeelte van de selectie plus een groot aantal andere mensen met RBB-binding was hierbij aanwezig. “Nikos”, topper eerste klas, sterkte in deze zware tijd, we zullen er zijn voor je, waar we maar kunnen!

In het leven is er regelmatig sprake van tegenwind. Na het bovenstaande, trieste bericht, wil ik toch niet voorbij gaan aan het sportieve. We zitten momenteel in een goede fase met Rijnsburgse Boys 1. Na de redelijk goede start van de competitie hebben we onze draai aardig gevonden, hoe spijtig het verlies afgelopen zaterdag tegen onze buren uit Noordwijk ook is. Mooie, terechte en veelal ruime overwinningen op achtereenvolgend Excelsior `31, Harkemase Boys, Barendrecht en FC Lisse gingen hieraan vooraf. De teamorganisatie staat over het algemeen goed en dat is de basis voor dit behaalde succes. Het aanvallende vermogen van afgelopen seizoen is intact gebleven, daarnaast krijgen we minder goals tegen. Dat is uitstekend en zeker niet toevallig. Laat wel duidelijk zijn dat dit niet alleen op conto van de keepers en de verdedigers is te schrijven. Verdedigen en aanvallen doe je als team. Denk verdedigend bijvoorbeeld maar aan de sleurende Jeffrey Winter en Joost Kuhlman om de bal te heroveren. En dan te bedenken dat we het al weken moeten doen zonder een aantal geblesseerde verdedigers en “bal-afpakker pur sang” Raymond Kolder. Dat gaat dus zelfs nog verbeterd worden. Denk daarnaast aan de scorende Ronald Breinburg en de veelvuldig inschuivende Bart Freke om de aanval op te zetten. Het is net als genieten van een overwinning en treuren na een nederlaag, dat doe je samen. Iedereen heeft zijn waarde voor het team. Dat die waarde de ene week iets meer is dan de andere, dat weet ik maar al te goed. Het is nu zaak om de nare smaak van afgelopen zaterdag zo snel mogelijk weg te spoelen. Aankomende zaterdag komt ARC op bezoek en we gaan er alles aan doen om de punten in eigen huis te houden. Daar heb ik alle vertrouwen in. Het is zaak om bij te blijven in de kopgroep,  zodat er na de winterpauze, wanneer de prijzen verdeeld gaan worden, een aanval kan worden gedaan op de koppositie. Dat we niet de enige zijn die dit voor ogen heeft mag echter wel duidelijk zijn. Alles zal hiervoor dan ook moeten wijken en alle kleine beetjes hulp is daarbij welkom.

Teleurstellend is dan ook dat er nutteloze teksten vanaf de tribune komen wanneer het een keertje niet gaat zoals we allemaal zouden willen. Het is onmogelijk om 30 wedstrijden te winnen. Ik krijg wel eens het gevoel dat sommige mensen dat niet begrijpen. “Die moet eruit en die moet erin” of “wisselen”….. Duidelijk hoorbaar voor de spelers op het veld. Geen discussie mogelijk natuurlijk dat dit niet lekker is voor spelers. Doe dit dus niet! Laat duidelijk zijn dat het hier gaat om een beperkt aantal mensen en dat er absoluut ruimte is om kritisch te zijn. We zijn geen kleine kinderen. Maar laten we alsjeblieft afspreken dat dit na de wedstrijd kan worden besproken en dat we er tijdens de wedstrijd alles aan doen om de punten te pakken! Met z`n allen. Dat wilde ik toch even kwijt. Wat er buiten het veld gebeurt kan wel degelijk van invloed zijn op de wedstrijd. Zelf heb ik bijvoorbeeld erg genoten van alle aanwezigen tijdens de 9 minuten tegen Spakenburg. En dan met name de drukte achter het doel. Helaas had het niet het gewenste effect, maar besef dat dit een enorme stimulans kan zijn voor spelers. Wat mij betreft krijgt dit dan ook een vervolg….

Het was een heel bijzondere dag zaterdag, een trieste. En dat had uiteraard helemaal niets met Noordwijk te maken. En ook niet met die paar ongewenste woorden vanaf de tribune…