outhands

Column Jaco Heemskerk “Topseizoen”

 Na het behalen van het kampioenschap in de Hoofdklasse A en het veroveren van de Gatorade Cup West II, kan het seizoen 2005-2006 gerust een topseizoen genoemd worden. Nu al. Nooit eerder in haar geschiedenis werd Rijnsburgse Boys zowel kampioen als bekerwinnaar in hetzelfde seizoen. Maar er zit meer in het spreekwoordelijke vat. Ook de zaterdagtitel, het eventueel daaropvolgende landskampioenschap en de landelijke beker, zijn de overige prijzen die Rijnsburgse Boys nog in de wacht kan slepen. De mooiste titel is reeds binnen, maar iedere titel die je kunt halen is belangrijk en een erkenning voor een bijzondere prestatie. De groep is gretig genoeg om te laten zien waartoe zij in staat is, gezien de huidige gemoedstoestand en prestaties op de trainingen en in wedstrijden.Dat beloven nog mooie wedstrijden te worden!  Mooi om mee te maken ook dat je als een van de beste clubs van het amateurvoetbal met de anderen mag gaan uitmaken wie echt de beste van allemaal is. Het brengt toch weer heel andere spanningen met zich mee als die je ervaart in de reguliere competitie. Twee tegenstanders die we nog niet tegengekomen zijn dit seizoen, waarvan IJsselmeervogels een rijke historie heeft, en ONS Sneek de ploeg is die, zo lijkt het, vooraf door de buitenwacht enigszins onderschat wordt. Maar we zijn alle drie kampioen geworden na een lang seizoen, en de eerste uitslag is daar: ONS Sneek – IJsselmeervogels: 1-1. Als je de verslagen mag geloven was dit een terechte uitslag. Vanuit geel – zwart oogpunt bekeken natuurlijk een gunstige uitslag, mits we zelf goede resultaten gaan halen. Wanneer aankomende zaterdag (27-05) ten einde is weten we dan ook precies waar we aan toe zijn. Donderdag eerst IJsselmeervogels uit, zaterdag Sneek thuis. In drie dagen tijd twee keer spelen zal een beroep zijn op de fysieke gesteldheid van de groep, maar kan diezelfde groep en het zelfvertrouwen evengoed naar grote hoogten doen stijgen wanneer de wedstrijden met goed gevolg worden afgesloten.
Het heeft dan ook weinig zin om stil te staan bij de voor of nadelen van het speelschema, we moeten er simpelweg zelf ons voordeel uithalen. Dat Rijnsburgse Boys na het winnen van twee prijzen in twee weken tijd blaakt van het zelfvertrouwen, zal hier alleen maar aan mee helpen.

Zoals gezegd, de districtsbeker werd dus ook binnengehaald. 4-2 werd het in de finale tegen DOTO, en daarmee is gelijk het saldo van de twee eerdere ontmoetingen rechtgetrokken. Twee keer eerder werd er immers gespeeld tegen DOTO, en beide keren werd er met 2-1 verloren. Het saldo van twee voor en vier tegen staat gelijk weer op nul. DOTO werd uiteindelijk geveld door de uiterst effectieve doordrammer Peter Freke. De gehele doelpuntenproductie nam hij voor zijn rekening en dit is toch zeker voor een middenvelder een bijzonder knappe prestatie. Wanneer de Rijnsburgse aanvallers wat zorgvuldiger waren omgegaan met hun kansen, was de uitslag mogelijk nog forser uitgevallen.
Het mocht de pret niet drukken. Ted Verdonkschot en zijn kampioensbrigade konden terugkijken op een goede wedstrijd van Rijnsburgse zijde en dus een terecht gewonnen finale.
Een bescheiden feestje werd gevierd, ook door de meegereisde supporters. De invasie vanuit Rijnsburg was weliswaar niet van die omvang als tegen Fc Lisse, dit was wel ongeveer de verwachting. Wedstrijden zoals tegen Fc Lisse maak je ook als minder fanatieke supporter maar wat graag mee.

En dan nog het vervolg van de gewonnen districtsbeker, de landelijke Gatorade Cup voor amateurs. Woensdag 31 mei reizen we voor de kwartfinale af naar EVV, dat zijn thuishaven heeft in Echt, en dat ligt weer in Limburg. Van het ritje naar Roda JC eerder dit seizoen weet ik nog dat ik het behoorlijk ver vond.
Dit ritje is van later zorg, zoals eerder gezegd hebben we eerst nog een zaterdagtitel om voor te strijden. Tot volgende week.