outhands

Column Jaco Heemskerk

 De kop is er weer af

 

De voorbereiding is achter de rug. Een periode die heel belangrijk is voor het verloop van het seizoen, maar ook een periode waarin de behaalde resultaten nietszeggend zijn en al helemaal geen basis kunnen zijn voor een voorspelling van de eindklassering in de competitie.

Als titelverdediger hebben we dezelfde doelstelling als vorig seizoen. In weer een loodzware competitie met veel gelijkwaardige ploegen moeten we weer meedoen voor de titel, en gezien de kwaliteiten van de spelersgroep en niet te vergeten de technische staf, is dit een reële doelstelling. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat we op het eind van de rit weer de bus nemen naar het Burgemeester Koomansplein, maar juist het feit dat we vorig seizoen kampioen geworden zijn, maakt deze opgave extra zwaar. We zijn immers de te kloppen ploeg, en er zijn zoals bekend zoveel factoren die het seizoen positief of juist negatief kunnen beïnvloeden. We gaan er weer alles aan doen om er een mooi seizoen van te maken.

 

Zoals gezegd, of je nu een goede of slechte voorbereiding hebt gedraaid, er is geen pijl op te trekken. Rijnsburgse Boys zette een oefenserie neer waarin goede wedstrijden afgewisseld werden met mindere. Voor trainer Verdonkschot was met name de wedstrijd tegen FC Porto een nuttige wedstrijd om de kwaliteiten van de (nieuwe) spelers en de selectie te ontdekken. Ook zijn wedstrijden tegen tegenstanders van dat kaliber van grote waarde omdat de zwakke plekken in het elftal eerder naar buiten komen. Zoals we hebben kunnen zien, Rijnsburgse Boys maakte er tegen FC Porto een aantrekkelijke wedstrijd van. Met iets meer geluk hadden er misschien een doelpuntje of twee bij kunnen staan aan de Rijnsburgse zijde op het scorebord. Onze geel zwarte trots toonde over de hele wedstrijd gezien over een sterke en brede selectie te beschikken en dat moet uiteindelijk toch de fundering zijn voor een goed seizoen. De 2-5 nederlaag tegen de ploeg van toen nog Co Adriaanse is dan ook zeker niet onverdienstelijk te noemen.

Naast de oefenwedstrijden tegen Argon, Ajax (za), Westlandia, Jong AZ en RCH, werd er ook voor de districtsbeker gespeeld tegen Alphense Boys en het Haagse Laakkwartier. Beide wedstrijden werden gewonnen en Rijnsburgse Boys staat hiermee bijna met twee benen in de volgende ronde van het toernooi waar zij ook titelverdediger van is.

Met name Martijn Gootjes liet van zich spreken door in deze twee bekerwedstrijden 5 keer te scoren.

 

De vier nieuwelingen in de selectie van Rijnsburgse Boys kunnen allen versterkingen worden genoemd. De kwaliteiten van Nick Schnater kennen we al, ook Tim van Breukelen hebben we in actie gezien in de kampioenswedstrijden tegen IJsselmeervogels vorig seizoen. Brayton Biekman en keeper Jordi Snijders zijn bij de Rijnsburgse aanhang relatief onbekend. In de voorbereiding hebben we een eerste indruk kunnen opdoen van de aanwinsten. We kunnen gerust stellen dat we niet jaloers hoeven te zijn op de trainer die de keuze moet gaan maken wie er wel en wie er niet in de basis zullen beginnen. Die keuzes zullen moeilijk genoeg zijn.

 

Naast de gespeelde wedstrijden in de districtsbeker, wachtte afgelopen zaterdag Babberich in het “grote” bekertoernooi. Babberich stond aardig model voor de tegenstanders die we veelal in de competitie kunnen verwachten. Teruggetrokken op de eigen helft speelden zij veelvuldig de lange bal en hebben eigenlijk zelf geen kansen gecreëerd. Het doelpunt van Babberich in de tweede helft viel dan ook uit een dood spelmoment. Uit een vrije trap werd raak gekopt, waardoor Rijnsburg een half uur voor tijd ineens met 1-0 achter stond. Het spel van onze kant was ook niet goed, maar kansen op doelpunten waren er wel. Ternauwernood wist Joost Kuhlmann in blessuretijd de gelijkmaker te scoren. De wedstrijd die door het spelverloop steeds grimmiger was geworden, moest verlengd worden. Ook na verlenging bleef het 1-1, waardoor strafschoppen beslissing moesten brengen. Daarin toonde Tim Orlowski zich een penalty killer door drie inzetten van Babberich te keren. De gestopte penalty die Rijnsburgse Boys uiteindelijk de overwinning bezorgde pakte hij zelfs klemvast uit de hoek vandaan.

De volgende ronde is bereikt, waardoor Rijnsburgse Boys op dinsdag 19 september Fortuna Sittard op bezoek krijgt. Waarschijnlijk wordt deze wedstrijd op het terrein van v.v. Noordwijk gespeeld in verband met het ontbreken van een lichtinstallatie op ons eigen veld.

 

Zaterdag begint de competitie met een thuiswedstrijd tegen SHO. Dan is het seizoen echt weer op weg.