outhands

Column Jaco Heemskerk:

Winst
De eerste competitiewedstrijd zit erop, en evenals vorig seizoen opent Rijnsburgse Boys met een overwinning. Zo om je heen merk je dat de verwachtingen hier en daar wel heel erg hoog gespannen zijn. Je leest het ook in de media. Op bijna iedere website of in bijna ieder krant of tijdschrift wat iets met het amateurvoetbal van doen heeft wordt Rijnsburgse Boys neergezet als de ploeg die met kop en schouders boven de rest uitsteekt en wederom kampioen gaat worden. We moeten er natuurlijk voor waken dat we hier niet in mee gaan. En ‘we’staat in dit geval voor de hele club, dus ook de supporters. Let wel, hoe hoger je staat, hoe dieper je valt.
Mensen die ervan uitgaan dat het allemaal wel weer eventjes gaat lukken, komen misschien aan het einde van de rit van een koude kermis thuis. Sommigen leggen er zoveel nadruk op dat het bijna een vereiste lijkt om weer kampioen te worden, en dat moet natuurlijk niet het geval zijn.

Gelukkig werd er dus wel gewonnen. In een eerste helft die van onze kant bedroevend was kwamen we al heel snel op een 0-1 achterstand. Voetballend klopte er aan Rijnsburgse zijde weinig van. Voor trainer Verdonkschot was het reden genoeg om al vroeg in de wedstrijd in te grijpen en zodoende werd Joost Kuhlmann al na 35 minuten ingebracht. SHO had duidelijk moeite met de omzetting en moest direct de gelijkmaker incasseren. In de tweede helft was Rijnsburgse Boys de betere ploeg. Het spel was nog niet geweldig, feit was wel dat er weer kansen gecreëerd werden, waar dat in de eerste helft absoluut niet het geval was. De 2-1 was dan ook gewoon verdiend te noemen. Er waren meerdere kansen om de score verder uit te breiden, onder meer Martijn Gootjes en Brayton Biekman hadden hierbij echter het vizier niet op scherp. Zodoende bleef het 2-1. Een wedstrijd waarin we slecht begonnen maar onszelf wel wisten te herstellen bezorgd ons uiteindelijk de overwinning. Zo zou ik het kort willen omschrijven. Een ander heeft het liever over “Rijnsburg ontsnapt.” Dan bekijk je het dus van de andere kant. Het valt mij op dat de altijd kritische Rijnsburgse supporter alleen de negatieve zaken uit een wedstrijd haalt en dit is ook het enige waar dan over gepraat wordt. Alsof er dan ook echt helemaal niets goed werd gedaan in de wedstrijd. Maar dat is iets waar we eigenlijk wel vaker mee geconfronteerd zijn. Want als we dan goed spelen en winnen, hoor je weer: “Maar de tegenstander was ook wel erg slecht.”
Volgens mij komen we daar in Rijnsburg nooit echt vanaf.

Zaterdagavond was er dan ook weer de jaarlijkse vrijwilligersavond. Elders op deze site vindt u een uitgebreid verslag, gemaakt door Gerard van der Meij. Uiteraard vanaf deze plaats nog eens de felicitaties richting Aad van Nieuwkoop en Carmen Zandbergen, de vrijwilligers van het jaar. Ook nog een welgemeend woord van dank naar de heren van het eerste elftal die deze avond achter de bar hun kunsten mochten vertonen in plaats van op het veld. En zij deden dat dan ook zeker niet onverdienstelijk.

Komende zaterdag wacht Noordwijk, dat altijd de ambitie heeft bij de top vijf te eindigen. De geschiedenis leert dat de wedstrijden tussen Rijnsburgse Boys en Noordwijk vaak amusante wedstrijden zijn. Voor Rijnsburgse Boys de eerste derby van het seizoen. De vorige editie van Noordwijk – Rijnsburgse Boys eindigde in 2-2. We kunnen ervan uitgaan dat de ploeg van trainer Hein van Heek de volle winst wil behalen na het gelijkspel tegen Katwijk, om zich zodoende gelijk bij de bovensten te manifesteren.