Column Jaco Heemskerk

jacoTijd
Doordat ASWH vooraf niet genoeg rekening had gehouden met het feit dat er verschillende belangrijke (snel)wegen waren afgesloten i.v.m. werkzaamheden, kwamen zij zaterdagmiddag pas rond de klok van twee uur aanzetten op Sportpark Middelmors. Naar mijn mening werd er wat al te snel besloten om 15.00 uur te gaan beginnen. Een kwartier later beginnen was misschien ook een optie geweest. Dan wordt er aan beide partijen tegemoetgekomen. De thuisploeg moest immers zijn vaste voorbereiding op de wedstrijd met een half uur verlengen en bijgelovig als voetballers zijn had ik hier zelf ook niet zo’n fijn gevoel bij. Maar goed, de verantwoordelijke heren besloten hier anders over dus kun je verder weinig anders als dit accepteren en opzij zetten.

Toen de wedstrijd begonnen was bleek in ieder geval dat de bezoekers uit Hendrik Ido Ambacht sowieso een probleem hadden met tijd. Zuivere speeltijd in dit geval. Vanaf de eerste minuut werd bekeken of het gras van Rijnsburgse Boys geschikt was om eens lekker op te gaan liggen en daarmee was gelijk de doelstelling van ASWH duidelijk, men kwam voor een punt. In de eerste helft kreeg Rijnsburgse Boys een paar aardige kansen om de score te openen, maar geel zwart slaagde hierin niet. Doordat de inmiddels met een behoorlijke reputatie gezegende Arjan Human in Erwin van der Lugt zijn meerdere moest erkennen bleef het gevaar van ASWH beperkt tot een enkele kans. De tweede helft bleven de kansen uit tot het moment dat Martijn Gootjes de bal over de keeper heen net naast de verkeerde kant van de paal liet verdwijnen. Rijnsburg probeerde het nog wel maar uiteindelijk werd er dus niet gescoord op Middelmors.

Vijf wedstrijden gespeeld en het eerste puntverlies is daar. Misschien klinkt het wat vreemd wanneer ik dit zeg, maar achteraf ben ik nog niet eens zo ontevreden met het gelijkspel tegen een ploeg als ASWH. Juist tegen zulke ploegen in de tweede helft vol op de winst spelen kan er uiteindelijk voor zorgen dat je op de counter alsnog de drie punten aan de tegenstander moet laten. Dat is vorig seizoen al wel eens bewezen. Ik kan mij van vorig seizoen herinneren dat we in de uitwedstrijd tegen Capelle vlak voor de winterstop op 2-2 kwamen en daarna eroverheen wilden. Capelle maakte uiteindelijk 3-2.
ASWH slaagde goed in zijn opzet waardoor Rijnsburgse Boys niet zoveel kansen creëerde. Wanneer we ons in de tweede helft helemaal uit de tent zouden hebben laten lokken kon het wel eens gebeurd zijn dat we na negentig minuten met lege handen hadden gestaan. Het verraderlijke in zulke wedstrijden is dat je op twee gedachten gaat hinken. Ik denk dat Rijnsburgse Boys hierin niet gefaald heeft zaterdag, vandaar dat 0-0 mijns inziens misschien wel een terechte uitslag is.

Een aantal zware weken liggen voor de boeg. Zaterdag moeten we op bezoek bij DOTO, de ploeg waarvan we twee keer verloren vorig seizoen in de competitie en waarvan werd gewonnen in het kader van de districtsbekerfinale. DOTO verloor de laatste twee wedstrijden van Fc Lisse en Katwijk en zal erop gebrand zijn om niet zo vroeg in het seizoen al op een grote achterstand te komen met de kop van de ranglijst. Wanneer we een aantal weken verder kijken zien we dat volgende week Katwijk komt en vervolgens Fc Lisse staat te wachten. Moeilijke wedstrijden, maar misschien ook wel hele mooie wedstrijden tussen de betere ploegen in de competitie. Een serie wedstrijden waarin je een hele goede slag kunt slaan, maar tegelijkertijd een serie waarin je veel punten kan verspelen. De tijd zal het leren.