outhands

Column Jaco Heemskerk

Onnodig maar terecht
 Voetbal blijft een intrigerende en onvoorspelbare sport. Zoveel is wel duidelijk na de uitwedstrijd tegen DOTO van afgelopen zaterdag. Zelden een wedstrijd gezien met twee dergelijke verschillende kanten. Voor rust een oppermachtig Rijnsburgse Boys dat veel kansen creëerde maar er te weinig verzilverde in doelpunten. Met een ruststand van 0-2 in Rijnsburgs voordeel deden we onszelf eigenlijk tekort maar gezien het spelbeeld was er weinig reden tot zorgen voor de tweede helft. Met nog twee goede mogelijkheden om tot score te komen vlak na rust had de score direct uitgebreid kunnen worden, ook dit lukte echter niet. Vanaf de tribune zie je het vervolgens als het ware erin sluipen. Er werd niet meer met druk naar voren gevoetbald en gevolg was dat ook de tweede bal op het middenveld niet meer werd gewonnen. Daardoor werd DOTO de gelegenheid gegeven om te voetballen en dit deden ze dan ook naar hartelust. Het gevoel dat de aansluitingstreffer van DOTO niet kon uitblijven werd al snel werkelijkheid. Met nog een half uur te spelen was het 1-2 en wisten we dat we de drie punten voorlopig nog niet mee hadden in de bus. Wanneer vervolgens DOTO met tien man verder moet denk je bij jezelf dat het mogelijk moet zijn om de wedstrijd verder goed uit te spelen. Niets was minder waar. In de tweede helft was het spel dusdanig gekanteld dat Rijnsburg niet meer bij machte was om een vuist te maken en kon DOTO uiteindelijk in de slotfase ook de gelijkmaker binnenschieten. Met nog een hele goede mogelijkheid mochten we nog blij zijn dat we de wedstrijd niet alsnog verloren.
Wanneer een wedstrijd twee gezichten kent en je in de eerste helft zoveel beter bent, overheerst na afloop de teleurstelling. Je geeft immers een 0-2 voorsprong weg tegen uiteindelijk tien man van DOTO. Toch is de puntendeling wel terecht. Vooropgesteld, wat er zaterdag gebeurde mag natuurlijk nooit gebeuren als je het vanuit Rijnsburgs perspectief bekijkt. Maar als je het van de andere kant bekijkt, voor DOTO is het een dik verdiend punt. Wanneer je de situatie zou omdraaien zouden wij er ook zo tegenaan kijken.

Mag verder geen excuus zijn voor het behaalde resultaat. De overwinning had gewoon voor ons moeten zijn en de ploeg Rijnsburgse Boys met al haar kwaliteiten en volwassenheid mag nooit een dergelijke wedstrijd in zo’n situatie uit handen geven. Het is begrijpelijk dat de meeste Rijnsburgse supporters dit met mij eens zullen zijn. Als ik echter zo om mij heen de reacties tijdens en na de wedstrijd hoor gaan er een hoop op hetzelfde punt naar mijn mening de fout in. Ik vind het verwonderlijk dat er iedere keer bij tegenvallende resultaten een twee-drietal spelers tot de grond toe afgebrand worden en vervolgens een trap na krijgen een stukkie verder de grond in. Dit zijn in de regel altijd dezelfde spelers. Het lijkt mij toch een simpel verhaal dat wanneer een ploeg een bepaalde serie neerzet of resultaten behaalt dit een prestatie van het collectief is, dus van de gehele groep. Maar wanneer het dus wat minder gaat en er, zoals afgelopen zaterdag in de tweede helft, niet goed gespeeld wordt, is dit dus ook toe te rekenen aan de hele groep. Blijkbaar hebben een aantal spelers niet zoveel aan sympathie gewonnen bij de Rijnsburgse aanhang als andere spelers, dat zij steeds weer beoordeeld worden op de fouten die ze maken en niet ook op de zaken die ze wel goed uitvoeren. Bij andere spelers is dit weer andersom. Ze doen echt niet alles goed, maar dat wordt achterwege gelaten en worden ze gecomplimenteerd met hun kwaliteiten. Persoonlijk vind ik dat je best kritiek mag leveren, maar ik sta ervan te kijken dat steeds dezelfde spelers de wind van voren krijgen en schijnbaar de zwarte piet toegeschoven krijgen. Dat gaat ze verder echt niet motiveren…

Zaterdag komt Katwijk op bezoek. Wanneer we weten te winnen van de buren stuiten we voorlopig even de Katwijkse opmars. Katwijk zal dat door willen zetten om vervolgens op 1 punt van Rijnsburgse Boys te komen. Weer een wedstrijd waarbij veel op het spel staat.
Maar dat is zo’n beetje iedere week hetzelfde verhaal.