Column Jaco Heemskerk

Alweer genieten

Met het schitterende affiche Rijnsburgse Boys – Katwijk op het programma, een goed veld en dito weersomstandigheden kon op voorhand niets een mooie zaterdagmiddag in de weg staan.
Ook gezien de stand op de ranglijst kon het een en ander verwacht worden van de beide ploegen. Bij Katwijkse winst zouden de oranjehemden immers Rijnsburgse Boys naderen tot 1 punt. In een derby zoals Rijnsburgse Boys – Katwijk zegt de ranglijst nooit zoveel, toch geeft een dergelijke situatie een extra lading aan de wedstrijd.
En een echte derby zou het worden ook. De jarige trainer Ted Verdonkschot verloor in zijn loopbaan bij Rijnsburgse Boys tot nu toe nog nooit van Katwijk en zou dat ook zaterdag weer niet doen. De spannende wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 2-1 overwinning voor Rijnsburgse Boys, en bovendien dik verdiend. De openingstreffer was van Frank Zinhagel na goed doorgaan op een lange bal van Erwin van der Lugt. Een dikke minuut later lag de gelijkmaker alweer in het mandje. Met het nodige geluk kwam Chris de Bie voor Tim Orlowski en hij faalde niet. In de tweede helft was het Erwin van der Lugt die de winnende goal binnen kopte vanuit een corner. Met een assist, een doelpunt en een heel goede wedstrijd achter de rug werd Van der Lugt terecht uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd.
Verdedigend gaven we weinig weg tegen een Katwijk dat toch wel probeerde te voetballen maar dat in Rijnsburgse Boys op dit vlak zijn meerdere moest erkennen. Het verzorgde spel en de betere kansen waren voor de thuisploeg. Gevolg was dat in de tweede helft een aandringend Katwijk niet echt een vuist kon maken. Toch bleven de laatste edities van de (uit)wedstrijden tegen Katwijk nog ergens in mijn achterhoofd rondspoken. Wedstrijden waarin we ook veel beter waren maar waarin Katwijk in de laatste minuut toch nog langszij kwam. Zover kwam het nu niet. In een spannende slotfase waarin verder geen gevaar voor het doel van Orlowski kwam werden de drie punten veiliggesteld.
Na afloop nog een langdurig feestje in de kantine en toekijkend op een voor de kantine zingende Verdonkschot en Simons bedacht ik al vrij snel de titel voor bovenstaand verhaaltje.

Zaterdag spelen Rijnsburgse Boys en Fc Lisse als enige in de Hoofdklasse A. Oorspronkelijk zou Rijnsburgse Boys voor de beker spelen tegen Voorne. Deze wedstrijd is voorlopig uitgesteld en zal later ingehaald worden. Eerder hebt u op de website kunnen lezen dat de wedstrijd Fc Lisse – Rijnsburgse Boys een week vervroegd is, vanwege de UEFA Regions Cup. Hierin komt Bart Freke van Rijnsburgse Boys uit evenals een speler van Fc Lisse en dit gaf recht op het verzetten of uitstellen van de oorspronkelijke speeldatum.
Bovengenoemd evenement zit ongeveer als volgt in elkaar:
Eens in de 2 jaar organiseert de UEFA een Europees kampioenschap voor amateurs onder de naam UEFA Regions Cup. Het Nederlandse team wat hier aan mee doet wordt samengesteld uit de districten West I en West II. Spelers die voor selectie in aanmerking komen zijn geboren na 1 januari 1984 en spelen op hoofdklasseniveau of lager. Van 23 tot 27 oktober wordt een kwalificatieronde gespeeld op de accommodaties van Lisse, Noordwijk en Legmeervogels. Dat was dus de week voorafgaand aan Fc Lisse – Rijnsburgse Boys, deze wedstrijd is dus nu een week vervroegd naar komende zaterdag.

De vorige editie van Fc Lisse – Rijnsburgse Boys en de feestelijkheden na afloop kunnen we onszelf nog wel herinneren. Ongetwijfeld zal Lisse zich willen revancheren voor het verloren kampioenschap, dus in die zin kunnen we wat verwachten. Rijnsburgse Boys zal zelf bijzonder goede zaken kunnen doen bij winst. Het gat met Lisse loopt dan immers op tot 6 punten. Een mooie wedstrijd in het vooruitzicht met bovendien naar waarschijnlijkheid een hoop publiek uit de regio. Weer een voetbalmiddag om van te genieten.