outhands

Column Jaco Heemskerk

Terug op aarde
 Veel mensen hoor je na afgelopen zaterdag zeggen over de wanvertoning van onze kant dat Rijnsburgse Boys een complete off-day had. Ik dan die mensen niet anders dan gelijk geven. Als team maar ook de spelers individueel haalden niet hun normale niveau, we presteerden ver onder de maat. Met dit verlies komt een einde aan de zo veel besproken indrukwekkende ongeslagen reeks van een dikke twintig competitiewedstrijden en misschien is dat maar een keer goed ook. We hebben dit seizoen wel meer slechte wedstrijden gespeeld maar dan viel toch nog het doelpunt in ons voordeel waardoor we gelijk speelden of uiteindelijk de wedstrijd naar ons toe trokken. Babberich uit was daar een voorbeeld van. Het zat er natuurlijk een keer aan te komen dat er een wedstrijd verloren zou gaan worden, het moment dat het dan gebeurd en in dit geval de manier waarop is nooit leuk.
Het lijkt alsof er af en toe insluipt dat “ie toch wel valt.” Wanneer dat dan ook gebeurd worden de mindere zaken op de achtergrond gedrukt. Dat is dan ook een beetje het gevaar wanneer je zo’n lange reeks niet verliest. Misschien is het daarom voor de scherpte van de groep wel eens beter dat we eens goed op onze plaat gegaan zijn. Is verder geen excuus voor de slechte prestatie van afgelopen zaterdag. We hadden een goede slag kunnen slaan, want bij winst was immers het gat met Fc Lisse opgelopen tot 6 punten. Rijnsburgse Boys werd afgetroefd op agressie en ook op voetbal, er werd niet vooruit gevoetbald, op het middenveld verloor men teveel de tweede bal. En dat terwijl ook Lisse niet zijn beste spel liet zien. Er waren maar weinig dingen die gingen zoals ze moesten gaan zaterdag. Het is eerder gebeurd dat sommige spelers niet in goeden doen waren maar het collectief was dan sterk genoeg om dit te compenseren. Zaterdag was dit dus niet het geval, er gaven teveel spelers niet thuis. Het is belangrijk dat we van deze klap leren en weer verder gaan waar we gebleven waren. Daar hebben we even een weekje de tijd voor, we kunnen ons in alle rust voorbereiden op Ter Leede. Daar moeten we laten zien dat dit een incident was. Tussentijds oefenen we tegen Jong Volendam. Spelers die nog niet veel speelminuten gemaakt hebben zullen waarschijnlijk spelen in deze wedstrijd. Aankomende zaterdag is Rijnsburgse Boys vrij.

Even terugkomend, aan de andere kant denk ik bij mezelf dat het, zeker van buitenaf, welhaast normaal leek te worden dat Rijnsburgse Boys haar wedstrijden met goed resultaat afsloot. Zeker in de pers worden wedstrijden niet altijd even goed neergezet overeenkomstig met de werkelijkheid. Wanneer je als Rijnsburgse Boys een geweldige wedstrijd speelde, bijvoorbeeld tegen Kozakken Boys thuis, lees je in de daaropvolgende week dat “Rijnsburgse Boys deed wat het moest doen.” Alsof het allemaal eventjes vanzelf gaat. En dat kan wel eens irriteren want dat doet af aan de prestatie die neergezet is. Maar goed, we leven nu in de realiteit dat we even niet meer met kop en schouders boven de rest uitsteken en daar gaan we weer ons best voor doen.

Fc Lisse – Rijnsburgse Boys was zoals bekend een week vervroegd vanwege de voorselectie van Rijnsburger Bart Freke en Duarte van Fc Lisse. Achteraf was dat niet nodig geweest want beide spelers zijn uiteindelijk niet geselecteerd. Een hoop commotie ging hier aan vooraf en de KNVB mag zich afvragen of de hele opzet niet zijn doel voorbijgaat. Het twijfelachtige selectiebeleid heeft geen goed gedaan aan de betrokken spelers die met een hoop onnodige narigheid geconfronteerd zijn. Misschien is het wijs om in het vervolg van de basis uit te gaan dat je met amateurvoetballers te maken hebt en die moeten in principe hier en daar een paar uurtjes werken om de kost te verdienen. Alleen van voetballen bij Rijnsburgse Boys kan je immers niet leven. Wanneer je dan plotseling van de spelers verlangd dat ze een paar dagen overblijven kan dit problemen veroorzaken. Iets ruimer van te voren de te verwachten eisen voorleggen is in de toekomst wellicht een betere optie…