Column Jaco Heemskerk

Gallery Play
Mooie term en ik denk zeer van toepassing op de wedstrijd Ter Leede – Rijnsburgse Boys. Waar je normaal gesproken als toeschouwer op Sportpark De Roode Molen uit je hemd waait, was het dit keer Rijnsburgse Boys die als een wervelwind over het veld raasde. Juist op zaterdagochtend las ik in de sportkrant van de zaterdageditie van het Leidsch Dagblad een zinsnede van Ter Leede doelman Thomas Waasdorp: “Het is frustrerend om te zien wat Rijnsburgse Boys op de bank kan zetten.” Waarschijnlijk was het nog meer frustrerend voor hem om afgelopen zaterdag keer op keer de Rijnsburgers op hem af te zien komen, wat uiteindelijk tot gevolg had dat hij zes keer de gang naar het net moest maken om de bal eruit te vissen. In de eerste helft was het klasseverschil al duidelijk te zien. Met name de defensie van Ter Leede oogde zeer zwak en werd keer op keer kapot gespeeld door de Rijnsburgse combinaties. Omdat Rijnsburgse Boys ook achterin zeer scherp was zwakte de toevoer richting het vijandelijke doel niet af. De zes doelpunten die na negentig minuten op het scorebord stonden hadden eigenlijk bij rust al bereikt kunnen en misschien wel moeten zijn.
Hoe gek het ook klinkt, dat is eigenlijk het enige wat Rijnsburgse Boys zichzelf kan verwijten. Met de 0-3 vlak voor rust was ik persoonlijk erg blij, want een tweede helft kan met 0-2 en een aansluitingstreffer de wedstrijd volledig doen kantelen. De uitwedstrijd tegen DOTO heeft ons dat wel geleerd, waar ook in de eerste helft alle touwtjes in Rijnsburgse handen waren. Treffers in de eerste helft waren van Van der Lugt, Ascension en Brayton Biekman die voor de derde keer in vier competitiewedstrijden scoorde en daarmee zijn draai aardig begint te vinden bij Rijnsburgse Boys.
Ter Leede bleek na rust niet bij machte om het spelbeeld te doen veranderen, dus de geel zwarten bleven naar hartelust aanvallen. Vooral het doelpunt van Gootjes tekende de wedstrijd. Met een vlotte aanval over rechts werd de defensie van Ter Leede opengetrokken en de voorzet werd ogenschijnlijk simpel binnen getikt. De andere twee doelpunten waren van Raymond Kolder en Danny van der Vijver, en waren ook niet misselijk.
Een bijzonder sterke wedstrijd van het collectief met daarin Joost Kuhlmann en Jaap Jan Zandbergen die beiden bijzonder sterk speelden, maar helaas niet wisten te scoren, terwijl daar wel kansen voor waren.
Over een goede wedstrijd kun je veel schrijven en lang over napraten. Donderdag wacht echter weer een hele zware klus.

Het bezoekersvak van Stadion de Galgenwaard zit donderdag afgeladen vol met Rijnsburgers of Rijnsburgse aanhangers, en dat moet een imposant gehoor geven als die met z’n allen de kreet ‘UIEN’ aanheffen.
Het dorp gaat er weer helemaal achter staan en dat is met zulke bijzondere aangelegenheden best leuk om te zien. Fc Utrecht – Rijnsburgse Boys is normaal gesproken een wedstrijd die je natuurlijk niet mag winnen en dat is ook wel de verwachting over het algemeen. Is ook niet erg. Donderdag moet vooral in het teken staan van het genieten van het hele gebeuren. Betekent natuurlijk niet dat we onze huid niet zo duur mogelijk kunnen proberen te verkopen om een goede partij op de mat te leggen en wellicht voor een stuntje te zorgen.
We beschikken over een groep die niet zomaar over zich heen laat lopen en juist in zulke wedstrijden iets extra’s naar boven weet te brengen. Ook de ‘spionnen’van Fc Utrecht zullen niet thuis gekomen zijn met de boodschap dat Rijnsburgse Boys onderschat kan worden, zeker niet op basis van de wedstrijd tegen Ter Leede.
Laten we er gewoon een geweldige en gedenkwaardige happening van maken die ook voor onze spelers onvergetelijk zal zijn. Want in de eerste plaats is het ook voor hen heel bijzonder om allemaal mee te maken.

Zaterdag zijn we weer vrij. De wedstrijd tegen Vitesse Delft die eigenlijk gepland stond zal waarschijnlijk ergens in januari ingehaald worden. Eerstvolgende wedstrijd voor de competitie zal in en tegen Excelsior Maassluis zijn op zaterdag 18 november.