outhands

Column Jaco Heemskerk

Voetballen tegen een muur
 Doordat Rijnsburgse Boys er niet in slaagde om door de verdedigende muur van Excelsior Maassluis te breken, was en bleef het zaterdag 0-0. De defensieve wedstrijdinstelling van Excelsior Maassluis kun je hen niet kwalijk nemen, hoezeer het ook de term anti-voetbal benaderde. Ze wisten immers van tevoren dat ze het voetballend tegen Rijnsburgse Boys moesten afleggen en dus zou men tevreden zijn wanneer er niet verloren zou worden, en op welke manier doet eigenlijk niet ter zake. Dus wanneer de tegenstander zich zo ver terugtrekt op de eigen helft moet je als voetballende ploeg erdoorheen zien te komen. De eerste helft was van Rijnsburgse zijde zeker niet slecht. Maassluis werd continu vastgehouden op de eigen helft, alleen de creativiteit ontbrak om voldoende kansen te creëren. Het mag eigenlijk niet als excuus genoemd worden, maar ook het slechte en hobbelige veld hielp niet mee voor een snel proberend te spelen Rijnsburgse Boys. Spelers worden welhaast gedwongen om de bal aan te nemen en dus een extra handeling te moeten nemen en dit komt de snelheid van het spel niet ten goede. Ik heb het meerdere keren zien gebeuren dat een speler van onze kant de bal ineens door wilde spelen maar dat het speeltuig dan net opwipte en dan gaat het dus niet zoals bedoeld. Dan hoor je gelijk de zeikerige kritieken, terwijl zo’n speler er eigenlijk niks aan kan doen en hem alleen rest voortaan de bal aan te nemen, en daar gaat het baltempo niet van omhoog. En dan volgt het verwijt dat het spel te traag is en Rijnsburg sneller moet spelen, maar dit kun je dus onder meer terugkoppelen aan bovenstaand relaas. Het zijn altijd dezelfde wijsneuzen die zeggen dat beide ploegen last hebben van het slechte veld, maar ik kan me in dit geval niet voorstellen dat Excelsior Maassluis bij het naar voren loeien van de bal enig nadeel ondervond van het slechte veld. Nogmaals, het mag geen excuus zijn, maar helpen doet het ook niet voor de voetballende ploeg. Juist de voetballende capaciteiten van een ploeg als Rijnsburgse Boys moeten dan de doorslag geven en dit kwam er zaterdag in met name de tweede helft niet voldoende uit. De tweede helft was eigenlijk een stuk minder dan de eerste helft, terwijl uiteindelijk wel de beste kansen in de slotfase kwamen. Wanneer de eerste goal vroeg valt moet Maassluis gaan komen en ontstaat er meer ruimte, nu viel die goal maar niet en kwamen de echte grote kansen pas in het slotoffensief van de bezoekers. Het geluk was hierbij niet aan Rijnsburgse zijde en dus kon Excelsior Maassluis terecht blij zijn met een punt. De eerlijkheid gebied te zeggen dat dit een verdienste is geweest van Maassluis, ze hebben het gewoon slim gespeeld en de doelstelling voorafgaande aan de wedstrijd bereikt.
Hoe zuur dit voor ons ook is, je hebt hiermee te maken.

Jeugd
Een onderwerp wat niet echt vaak aan bod komt in mijn stukjes maar naar aanleiding van afgelopen zaterdagochtend wil ik toch ook wel even een woordje mee praten. Ik stond te kijken bij een jeugdelftal van Rijnsburgse Boys en ging in op het commentaar van een collega toeschouwer. De beste man had samen met iemand anders een uitgebreide discussie over het feit dat de jeugd bij Rijnsburgse Boys van een dramatisch niveau was en dat dit bij burenclubs allemaal tien keer beter was. Deze man was overigens een Rijnsburger. De man vond het geheel normaal dat sommige Rijnsburgse talenten maar beter kunnen gaan voetballen bij andere clubs in de omgeving omdat dat beter is voor hun ontwikkeling. Nu hebben we inderdaad met de jeugd in een behoorlijk dieptepunt gezeten. De hoogste selectie elftallen acteerden onder het hoofdklasseniveau en dit is voor Rijnsburgse Boys inderdaad beneden stand. Neemt trouwens niet weg dat er vanuit die jaren wel jongens voortgekomen zijn als Niels Hogewoning en Jaap-Jan en Joey Zandbergen. De afgelopen seizoenen zijn zowel de A1 als de B1 gepromoveerd naar de hoofdklasse en de gang naar boven is nadrukkelijk ingezet. Er zijn meer mensen die zo redeneren zoals eerder genoemde toeschouwer. Goede, talentvolle spelers kunnen hun heil beter ergens anders gaan zoeken, zo beweren zij. In de afgelopen jaren is dit ook voorgekomen. Maar wanneer juist zulke spelers die voor een elftal heel bepalend kunnen zijn de club vaarwel zeggen, dan bevorderd dit niet het proces naar boven toe. Juist die spelers zijn belangrijk voor de lift die de jeugd naar een hoger plan moet brengen, en die lift gaat niet sneller omhoog of niet omhoog wanneer teveel mensen (verkeerde) keuzes maken op dit gebied. Natuurlijk zijn er in het verleden fouten gemaakt in het jeugdbeleid, maar ook van die fouten is geleerd en ik denk dat op dit moment de goede weg bewandeld wordt en daarmee moeten mensen en vooral buitenstaanders maar eens afstappen van het imago waarmee Rijnsburgse Boys wordt opgezadeld. Binnen Rijnsburgse Boys is Hoofd Opleidingen Jeugd Cock Jol hard bezig om de boel in goede banen te leiden en het vertrouwen is aanwezig dat we zo door moeten gaan. Wanneer we hier nou allemaal in mee gaan, dan verloopt het een en ander wellicht wat soepeler.

Komende zaterdag komt Voorne op bezoek voor de beker, waarna volgende week de competitie verder gaat thuis tegen Heerjansdam. De komende tegenstanders zullen volgens verwachting met een soortgelijke instelling het veld ingaan zoals Excelsior Maassluis dat ook deed, dus we weten ook op welke punten we het beter moeten doen.