Column Jaco Heemskerk

Belangrijke punten
Je zou kunnen zeggen dat alle punten die je in een seizoen haalt belangrijk zijn, maar als je de speelweken afzonderlijk bekijkt waren de drie punten van afgelopen zaterdag wel van heel grote waarde. Wanneer Martijn Gootjes immers niet de winnende treffer had binnengeschoten in blessuretijd, was Rijnsburgse Boys door het puntverlies afgezakt naar de vierde plaats op de ranglijst. Want zowel Fc Lisse, Katwijk en Noordwijk wisten hun wedstrijden ook te winnen. Weliswaar hebben wij nog een inhaalwedstrijd extra tegoed maar dat zijn nog geen extra punten. Een top vijf begint zich te vormen op de ranglijst met maar liefst vier bollenstreekclubs daarin. Het geeft genoeg aan hoe klein de onderlinge verschillen zijn en met welke ambities de regioclubs hier het seizoen ingaan. Vrijwel alle clubs uit de Bollenstreek dragen uit aan het einde van het seizoen in de top vijf en zo hoog mogelijk te willen eindigen. Wat reëel is moet achteraf nog blijken, maar voorlopig is Ter Leede van de vijf bollenstreekclubs uit de Hoofdklasse A de enige club die zich niet in de bovenste regionen van de ranglijst bevindt. Het feit dat de top van deze afdeling zo dicht bij elkaar ligt onderstreept nog maar eens het hoge niveau waarop gevoetbald wordt in deze klasse.

De wedstrijd tegen TOGR was in de eerste helft van Rijnsburgse zijde zeker niet slecht te noemen. Er werden een paar aardige kansen gecreëerd en Rijnsburgse Boys was naar verwachting het meest te vinden op de helft van TOGR. Toch kwam TOGR er een aantal keren heel gevaarlijk uit met de snelle en balvaardige aanvallers. Dit zette zich in de tweede helft door na de 0-1 van Martijn Gootjes, die snel en leep reageerde op een vrije trap van Raymond Kolder. TOGR ging steeds meer proberen te voetballen en mocht zich in de tweede helft toch echt de bovenliggende partij noemen. De 1-1 werd vlak voor tijd binnengekopt uit een vrije trap en was verdiend. Balend zittend op de tribune moest ik concluderen dat het aankomende puntverlies echt niet onterecht was, zeker gezien het verloop van de tweede helft. Ik besloot voor mijzelf dat ik ’s avonds maar niet mee zou gaan met het avondje uit naar Den Bosch, want meestal ben ik niet zo gezellig als we niet gewonnen hebben. Maar zoals gezegd, de magische 93-ste minuut waarin Gootjes ons naar het kampioenschap kopte, koos hij nu andermaal uit en stond op de juiste plek om de winnende treffer binnen te schieten. Heel zuur voor TOGR, voor de zoveelste keer geen punten door een tegenstander die alsnog in blessuretijd de wedstrijd naar zich toetrekt. Ze bezetten de laatste plaats op de ranglijst maar gezien het spel wat zij zaterdag lieten zien met een aantal goede voetballers is er een hogere positie voor hen weggelegd. De realiteit leert echter dat ze voorlopig nog niet uit de zorgen zijn.

Alsnog de punten, en na het laatste fluitsignaal was mijn eerste gedachte dat ik toch maar mee moest gaan naar Den Bosch om de boel in de gaten te houden, want de trainer ging immers niet mee. En dan moet er toch iemand zijn die de boel analyseert. Ik weet niet wat die gasten allemaal achterover slaan, maar de koelvloeistof in mijn auto had er veel weg van. Het leek mij verstandiger hierin maar niet mee te gaan nadat ik er eentje had geprobeerd. Volgens mij smaakt anti-vries een stuk beter. Stukje teambuilding succesvol afgesloten en zondag allemaal weer veilig thuis.

Komende zaterdag gaan we naar Oud Beijerland, waar SHO op ons wacht. De eerste tegenstander die we in de competitie voor de tweede keer gaan tegenkomen. De thuiswedstrijd eindigde in een 2-1 overwinning voor Rijnsburgse Boys door doelpunten van Joost Kuhlmann en een eigen doelpunt van SHO. Vorig seizoen waren we al winterkampioen op de voorlaatste speeldag voor de winterstop en ging de laatste tegen Capelle verloren. Om nu weer deze ‘titel’ binnen te halen moet er gewonnen worden, en dan is het nog maar afwachten wat de concurrentie doet. In ieder geval zijn de punten weer heel belangrijk.