Column Jaco Heemskerk

Donkere zaterdag voor kerst
Zoals in de clubgeschiedenis van Rijnsburgse Boys de uitwedstrijden tegen SHO wel vaker een krankzinnig verloop kenden, was afgelopen zaterdag daar weer een voorbeeld van.
Absoluut niet goed beginnen aan de wedstrijd, maar wel heel koelbloedig op een 0-2 voorsprong komen en deze voorsprong vervolgens nog voor rust uit handen geven. Na rust gaat het niet beter en komt SHO zelfs op een 4-2 voorsprong, waarop Rijnsburgse Boys weer veerkracht toont en vol op de aanval in de slotfase nog 4-4 weet te maken. Vervolgens nog voor de winst proberen te gaan en tegen negen man in blessuretijd het deksel op de neus krijgen. Dat is in het kort zo’n beetje de wedstrijd. De laatste keer dat we drie doelpunten tegen kregen in een competitiewedstrijd was vorig seizoen ook de laatste wedstrijd voor de winterstop, uit bij Capelle werd met 3-2 verloren. Sindsdien wist een tegenstander nooit meer dan twee doelpunten te maken tegen Rijnsburgse Boys.
En dan ineens vijf goals tegen en verlies tegen een ploeg die in de onderste regionen van de ranglijst is te vinden. Kijk, dat er tegen dergelijke ploegen weleens punten verspeeld worden of zelfs dat je de wedstrijd verliest op de counter, dat kan gebeuren, ook al mag het niet gezien de stand. Wat erger is en wat we onszelf vooral mogen verwijten, en dat is tegelijkertijd ook de belangrijkste les van afgelopen zaterdag waarmee we aan de slag moeten, is dat we met onze ploeg niet een ploeg als SHO de baas zijn in het veld. Met de spelers en de ploeg die wij hebben moeten we het merendeel van de duels winnen en het overgrote deel van de wedstrijd op de helft van de tegenstander spelen. En dat is precies wat we onszelf kwalijk mogen nemen; dat we niet de ploeg waren met de touwtjes in handen. SHO was feller in de duels en scherper op de tweede bal, kreeg behoorlijk wat kansen en heeft dus gewoon verdiend gewonnen.
Werk genoeg aan de winkel dus voor ons en dat besef leeft ook in de spelersgroep. We weten wat onze kwaliteiten zijn en juist met de zaken die wat minder gaan moeten we in de komende periode aan de slag. We moeten nu ook niet doen alsof alles gelijk maar slecht is en niet goed gaat. Ik hoorde mensen al woorden als ‘slecht seizoen gebruiken’ en dat soort termen. Slaat ook nergens op, we zijn nog geeneens op de helft! Positief blijven is het devies en ook de goede dingen willen zien in slechte wedstrijden. Want die heb ik toch ook echt gezien zaterdag. We hebben een doel voor ogen en dat doel moeten we aan het eind van het seizoen bereikt hebben en pas dan gaan we oordelen over hoe het seizoen was. Het is juist zo belangrijk dat we de koppies erbij houden.

Ondanks de domper zo vlak voor de winterstop hebben we nu een periode voor de boeg met een trainingskamp om de boel weer fris en scherp te krijgen. Het vliegtuig voert ons deze keer naar Portugal, vertrek is op zaterdag 6 januari. Ook mijn persoontje gaat weer mee om de sfeer erin te houden. Na de winterstop spelen we dan eerst voor de beker bij Noordwijk en dan vervolgens drie keer achtereen thuis voor de competitie tegen respectievelijk Vitesse Delft, Heerjansdam en Noordwijk.

Vanaf deze plaats richting een ieder die ik niet meer zie, fijne feestdagen!