outhands

Column Jaco Heemskerk

 Resultaat dat staat

De Rijnsburgse supporters die in bijzonder grote aantallen meegereisd waren zagen hun vlaggenschip zaterdag een moeizame maar wel verdiende overwinning behalen op Capelle.
Als je bij een doelpunt en ook na het laatste fluitsignaal om je heen kijkt zie je verbazingwekkend veel eigen supporters staan te springen. Tegelijkertijd verbaas ik me er ook wel eens over, zo ook afgelopen zaterdag, hoeveel negatieve geluiden er de lucht in geslingerd worden. Slecht gevoetbald, is in de regel de toon van de kritieken. Misschien zie ik het verkeerd, maar zo slecht vond ik het niet. Je weet van tevoren dat een wedstrijd tegen Capelle niet bol zal staan van mooi aanvallend combinatievoetbal, gezien de speelwijze van de gastheren. Verdedigend stonden ze goed georganiseerd en probeer er dan maar eens doorheen te komen. De eerste helft vond ik dat we het niet slecht deden. Kansen werden er weinig gecreëerd, maar de verdediging van Capelle stond steeds onder druk. Als je dan het geluk hebt van een treffer kan de wedstrijd zomaar openbreken. De tweede helft oogde misschien wat slordiger, maar vergeet daarbij ook niet dat de tijd een rol gaat spelen en dat er geprobeerd gaat worden om wat te forceren. Het geduld werd een kwartier voor tijd beloond door een treffer van Brayton Biekman. En dan zie je logischerwijs een ander spelbeeld wanneer Capelle gaat proberen om de gelijkmaker af te dwingen en ook kansen krijgt. Het wordt dan nog heel benauwd, maar mede door doelman Tim Orlowski bleven de geel-zwarten overeind.

Vijf overwinningen op rij zeggen iets over de degelijkheid van de prestaties van de ploeg.
Maar het feit dat we uiteindelijk de eerste periode winnen en ook in de tweede periode bovenaan geëindigd zijn zegt nog veel meer over hoe constant we het hele seizoen al bezig zijn. Niet altijd even goed, maar vaak wel met een effectiviteit die in veel wedstrijden het verschil heeft gemaakt. Met de koppositie weer in het bezit en met nog negen wedstrijden te gaan kan er geen twijfel meer zijn over het einddoel en ik denk ook dat dat een reële doelstelling is. Met iedere wedstrijd die verstrijkt stijgt de druk en de spanning en dat is precies hetgeen waar we  goed mee om moeten gaan.

Maar er zijn nog lastige wedstrijden genoeg. ASWH is zaterdag onze gastheer en de eerdere wedstrijd dit seizoen op Middelmors eindigde in 0-0. Zware omstandigheden en slecht weer zijn enkele kenmerken die bij mij als eerste omhoogkomen als ik denk aan de wedstrijden die in het verleden zijn gespeeld tegen ASWH. En als ik de weersverwachtingen zo bekijk vormt deze editie geen uitzondering daarop. ASWH staat op de ranglijst bij de top vijf en zal dit willen handhaven. Bij voorbaat dus weer een moeilijke klus.