outhands

Column Jaco Heemskerk (35)

 Winnen = kampioen
Op vrijdagochtend 08.30 uur begaf ik mij naar de Middelmors om de voorbereidingen in gang te zetten voor de derby tegen Quick Boys. Iedereen heeft vooraf veel gelezen over parkeerbeleid, veiligheid en de genomen maatregelen in dit kader. Voor de vereniging veel extra werk op last van de gemeente Katwijk. Aangekomen bij Rijnsburgse Boys ben ik gelijk maar begonnen met het plaatsen van de hekken, die de Rijnsburgse afdeling van de fusiegemeente netjes had bezorgd. De Katwijkse kant liet het afweten, de 70 hekken die zij zouden bezorgen waren in geen voetbalvelden of wegen te bekennen. Bestuurslid Brugmans heeft vervolgens de hele (Bevrijdings)dag de verantwoordelijken proberen te bellen, maar die waren dus allemaal vrij. Puntje bij paaltje werden dezen hekken ’s avonds om 18.15 uur door Katwijkse gemeentewerkers bezorgd. Ook nog even plaatsen, nu met hulp van nog enkele Rijnsburgers. Het fietsenplan en parkeerplan was gereed. In de tussentijd is de firma Duijndam bezig geweest om van het hoofdveld een biljartlaken te maken. Tot diep na zonsondergang werd er gewerkt en geen grassprietje werd overgeslagen. Groot compliment voor hen, ook namens de spelersgroep, dat er zaterdag een speelveld lag wat ze in de Arena en De Kuip bij elkaar nog niet hebben liggen. Ook de heren van Quick Boys stonden voor de wedstrijd met jaloerse blikken te kijken naar het strakke matje.
Zaterdagochtend nog even de lijnen erop geknald en de laatste puntjes op de i.
De organisatie voor deze wedstrijd stond als een huis, dit mag ook wel eens gezegd worden als compliment aan de verantwoordelijken hiervoor binnen Rijnsburgse Boys.
Een dankwoord hierbij aan alle vrijwilligers die hieraan meegeholpen hebben. Of het nu het parkeren, de kantine, of kaartverkoop betrof, een ieder heeft zijn steen bijgedragen aan een schitterende voetbaldag.

De wedstrijd zelf begon met een geweldige ambiance bij het veld opkomen van de spelers. De vele Rijnsburgse supporters hebben zichzelf de hele wedstrijd van hun beste kant laten zien en waren nadrukkelijk aanwezig. Van de Katwijkse kant viel de supportersopkomst wat tegen. Quick Boys doet niet meer mee om de titel en even verderop werd Katwijk – Fc Lisse gespeeld, dus dit zal daar waarschijnlijk de oorzaak van zijn. Dan kiest men met dit mooie weer sneller voor het strand. Ook een leuke ludieke actie, die reclamevliegtuigjes met de tekst: De uien tellen weer mee, groeten uit Rijnsburg aan Zee. Benieuwd of ze daarmee ook over het strand gevlogen zijn.
Rijnsburgse Boys – Quick Boys was een meer spannende dan goede wedstrijd. Vooral aan Rijnsburgse zijde was de enorme spanning voelbaar. Kwalitatief was de wedstrijd dus minder. Over de gehele wedstrijd gezien kun je 2-2 een terechte uitslag noemen, maar wanneer je 2-1 voor staat voelt het toch zuur aan. Misschien had Rijnsburgse Boys eerst voor de bevrijdende 3-1 moeten gaan, alvorens behoudender te gaan voetballen. Nu overheerst aan onze kant dat we weer de boel uit handen geven door het aanvallende spel te temperen om de 2-1 voorsprong te gaan verdedigen. Bij Rijnsburgse Boys werden de doelpunten gemaakt door de twee spitsen Gootjes en Kuhlmann. In een wedstrijd die verder niet bol stond van de kansen stonden zij er dus wel wanneer het moest.

Hoe het ook zei, we wisten van tevoren dat we in Lisse moeten gaan winnen om kampioen te worden. Enig verschil is nu dat Fc Lisse aan een gelijkspel genoeg heeft en DOTO geen kampioen meer kan worden. We hebben dus maar 1 opdracht en dat is winnen.
Dan zijn wij de terechte kampioen, en anders is Fc Lisse de terechte kampioen. Op Middelmors werd Fc Lisse overlopen door een veel beter Rijnsburg wat voortdurend druk naar voren zette en in de eerste helft al de eindstand bepaalde op 3-1, door doelpunten van Joost Kuhlmann en Bart Freke. En dat moeten wij nu weer laten zien, dat we kwalitatief de beste ploeg hebben. Vol aan de bak, de drie punten en de titel mee naar huis.
Supportersvereniging Yellow Black zet bussen in, het grootste gedeelte van voetballend Rijnsburg heeft geen verplichtingen meer om te spelen, dus laten we met een Rijnsburgse invasie de titel gaan ophalen! Sportpark Ter Specke zal voor het grootste deel geel gekleurd zijn, nu is alleen de vraag wat de andere dominante kleur is: zwart van Rijnsburgse Boys, of blauw van Fc Lisse?
Het is aftellen, nog 90 minuten en een beetje, en we zijn kampioen. Of niet.

Eerst moeten we dinsdag nog in de halve bekerfinale spelen in en tegen Spijkenisse, aanvang 19.00 uur. Geadviseerd wordt om op tijd te vertrekken in verband met de drukte op de wegen.
Bij winst spelen we op zaterdag 20 mei de finale. Dan weten na dinsdag en zaterdag gelijk of we voor de dubbel kunnen gaan.