outhands

Column Jaco Heemskerk (33)

 Gemotiveerd en fris

Heel kort samengevat, zo was de ploeg en het spel het best te omschrijven afgelopen zaterdag op Sportpark De Toekomst in Amsterdam. In veel (kranten)verslagen was de afgelopen weken te lezen dat het spel van Rijnsburgse Boys niet meer zo fris oogt. Maar tegen Ajax hebben we toch wel een soort van kampioensploeg aan het werk gezien. De eerste helft verliep nog wat stroef. Wel werd er veelvuldig op de helft van Ajax gevoetbald, alleen werd nog teveel de lange bal gehanteerd. Rijnsburgse Boys speelde in een iets andere samenstelling, in het bijzonder voorin. Door afwezigheid van Frank Zinhagel en Joost Kuhlmann, moest er ietwat geïmproviseerd worden. Zodoende schoof Danny van der Vijver iets naar voren om Djuric Ascension en Martijn Gootjes te vergezellen. Zaterdag bleek maar weer hoe belangrijk het is om een brede selectie te hebben om op alle posities gelijkwaardige dubbeltallen te kunnen plaatsen. Het wegvallen van toch een flink aantal jongens werd door het collectief goed opgevangen. Valt de ene speler weg, dan staat de ander klaar.
Door een uitstekend doelpunt kwam Rijnsburgse Boys nog in de eerste helft op 0-1.
De tweede helft was het eenrichtingsverkeer. Op alle fronten werd Ajax afgetroefd, Rijnsburgse Boys speelde fel op de bal en handelde snel in balbezit. De doelpunten die nog volgden waren dan ook schitterend, zowel de uitgespeelde aanval die afgerond werd door Danny van der Vijver, als wel de geweldige stift/lob van Djuric Ascension die maar weer eens aantoonde over hoeveel individuele kwaliteit hij beschikt. 0-3, de wedstrijd gespeeld en eigenlijk nooit in gevaar geweest.
Op De Toekomst, waar overigens geen toegangsprijs betaald hoefde te worden, was er dus veel te genieten. Tot de laatste minuut bleven de Rijnsburgers strijden voor iedere bal, het vrijwel alleen Rijnsburgse publiek werd alleen meer doelpunten onthouden. Wel zagen zij in totaal 6 echte Rijnsburgse jongens in actie komen, waaronder Niels Hogewoning die zijn competitie debuut maakte. De Rijnsburgse inbreng is het hele seizoen al fors te noemen en bovendien van grote waarde als je kijkt naar de prestaties van onder meer Bart Freke en Danny van der Vijver.

Door weer puntverlies van DOTO kwamen deze op 3 punten achterstand. DOTO lijkt geen schim meer van het sterke en hechte collectief wat eerder dit seizoen zoveel punten vergaarde. Hun kansen zijn nog niet uitgespeeld, maar in de laatste twee wedstrijden mogen zij geen punten meer verliezen. En dan zijn ze nog afhankelijk van Fc Lisse en Rijnsburgse Boys.
Fc Lisse deed wel wat het moest doen en won met 2-0 van Noordwijk. De ultieme ontknoping is in zicht, op Ter Specke, Fc Lisse versus Rijnsburgse Boys. Beide ploegen zullen aan deze wedstrijd willen beginnen met een zo goed mogelijke uitgangspositie. Rijnsburgse Boys moet daarom winnen van Quick Boys, en Fc Lisse van Katwijk. Wanneer beide ploegen deze wedstrijden zullen winnen, is DOTO uitgeschakeld. Het kan dan de drie punten achterstand niet meer goedmaken omdat de winnaar van Fc Lisse – Rijnsburgse Boys dan  kampioen is.
Maar er is net zo goed een scenario te bedenken waarin Fc Lisse en Rijnsburg gelijk zullen eindigen, of het kan ook zo zijn dat de top drie gelijk eindigt. Van alles mogelijk dus.

Zaterdag 29 april, een dagje rust voor de selectie. Even geen voetbal en even los op Koninginnedag voordat we onszelf helemaal storten op Quick Boys en Fc Lisse.
Zaterdag 6 mei, Quick Boys thuis.
In mijn volgende column zal ik het een en ander toelichten over de gang van zaken rondom deze, voor mij althans, zenuwslopende derby. Want de wedstrijd wordt door de gemeente beschouwd als een risicowedstrijd en dus zullen er die zaterdag sommige dingen anders dan anders verlopen.

Tot de volgende week.