outhands

Column Jaco Heemskerk (31)

 Leidsch Dagblad gelezen afgelopen zaterdag? Op de voorpagina van het gedeelte ‘Duin en Bollenstreek’ krijgen we steun uit de hoek van de redactie van het Leidsch Dagblad, inzake het ontbreken van Rijnsburgse Boys in de nieuwe gemeentegids van Katwijk.
Vorige week had ik het hier al even over. In de rubriek Springtij steken de verslaggevers ons een hart onder de riem. Ook zij hebben geen goed woord over voor het feit dat de in de hoofdklasse hoogst genoteerde club van de gemeente Katwijk, met bovendien de mooiste accommodatie, door gestuntel op het Katwijkse gemeentehuis niet voorkomt in de gemeentegids.
Ikzelf vond dit wel een mooie passage: “Werp een blik op de tribune op Sportpark Middelmors. Die is een waar pronkstuk en dient als voorbeeld voor andere voetbalverenigingen uit heel Nederland met bouwplannen. Zoals Quick Boys. Die club laat in de zomer een kopie van Middelmors optrekken op Nieuw Zuid.”
Hier kunnen we wel een mooie tegemoetkoming uit halen die de gemeente Katwijk kan doen richting Rijnsburgse Boys. Mijn voorstel: Zoals u weet hebben wij Rijnsburgers ook grote moeite met de borden die langs de weg staan als je het dorp binnen komt rijden. Rijnsburg, en dan eronder Gemeente Katwijk. Diverse malen zijn deze borden al versierd met verf en dergelijke, of helemaal uit de grond getrokken. Als de gemeente nou na de nieuwbouw op Nieuw Zuid een soortgelijk bord plaatst, dan zijn wij tevreden. Dan zetten we erop: Nieuw Zuid, kopie van Middelmors.
Of gewoon de naam veranderen. Nieuw Zuid wordt: Middelmors 2. Iets in die geest.
Lijkt me een heel strak plan. Ideeën indienen bij de gemeente Katwijk. Maar ja, dan komen er wel weer problemen bij kijken. Bijvoorbeeld de gemeentegidsen. Die moeten dan allemaal weer aangepast worden volgend jaar. En of dat goed gaat…

Wel leuk om te lezen dat ook mensen buiten het dorp aandacht besteden aan iets wat misschien voor ons een heel belangrijke kwestie is, maar voor een buitenstaander totaal niet.

En dan de wedstrijd tegen Ter Leede. De hoosbuien in de ochtend zorgden er voor dat er weer ingegrepen moest worden op het hoofdveld. De inmiddels bekende zijkant langs de tribune was weer voorzien van de nodige plassen. Vakkundig werden deze verwijderd door de altijd schaarse vrijwilligers. Net na het middaguur brak de zon door, dit zorgde uiteindelijk wel voor een uitstekend voetbalweertje op een uitstekend veld. Alle voorwaarden waren aanwezig voor een fantastische wedstrijd. Meteen de eerste aanval kwam Rijnsburgse Boys er gevaarlijk doorheen en in het vervolg van de eerste helft volgden nog enkele grote kansen. Ook na rust was er de mogelijkheid om de score te openen. Evenals Rijnsburg, creeerde ook Ter Leede goede mogelijkheden om wel tot een doelpunt te komen. Wie erbij was heeft het gezien, gescoord werd er niet. Rijnsburg voetbalde beter in vergelijking met de voorgaande wedstrijd tegen Scheveningen, hield voor de derde keer op rij de nul achterin, maar maakt geen doelpunten. Dat is op dit moment onze grootste zorg.
En dan nog natuurlijk die handsbal vlak voor tijd. Duidelijker kon het echt niet, de grensrechter stond er nog met zijn neus bovenop ook. Grensrechter ja, want als je zo te werk gaat kan het niet zo zijn dat deze man een assistent scheidsrechter genoemd mag worden. Vroeger had je een grensrechter, en die vlagde voor spelhervattingen zoals ingooien, corners en voor buitenspel. Later zijn de grensrechters zeg maar gepromoveerd tot assistent scheidsrechter. Met als taak om ook te vlaggen voor vermeende overtredingen, zoals shirtje trekken en ja, ook hands. Daarom heet het ook assistent, je moet de scheidsrechter assisteren. Klinkt logisch allemaal. Ik weet niet waar deze man een les gemist heeft, in ieder geval ging de bal niet op de stip. Wel gezien, niet vlaggen. Begrijpt u het? Ik niet.

Ons gelijkspel, het derde verlies van DOTO in vier wedstrijden, en de winst van Fc Lisse, zorgen ervoor dat de titelstrijd ongemeen spannend is. Alles lijkt zich toe te spitsen op de laatste speeldag. DOTO moet komende zaterdag zijn inhaalwedstrijd spelen tegen Ter Leede. Als DOTO weer niet wint, dan hebben we alles weer in eigen hand. Bij winst komen ze 1 punt voor. In beide gevallen zal de spanning op hetzelfde niveau blijven, met nog drie wedstrijden voor de boeg.
Rijnsburgse Boys speelt voor de beker tegen DHL, een zondagderdeklasser. Dit mag geen probleem opleveren. En misschien kunnen we weer eens het gevoel van doelpunten maken in de benen krijgen. Maar, onderschatting is altijd een gevaar, ik kan mij nog een bekerwedstrijd tegen Delft herinneren vorig jaar. Dit ging toen ook uiterst moeizaam.
Rijnsburgse Boys speelt thuis, aanvang 14.30 uur.
Ook op Paasmaandag staat er een inhaalprogramma vastgesteld in de Hoofdklasse A. Hierbij komt niemand van de top drie in actie. Wel speelt Ajax op Paaszaterdag en op Paasmaandag. Ajax is onze volgende tegenstander op 22 april.
Weer een finale.

Inmiddels is bekend geworden dat DHL niet speelt tegen Rijnsburgse Boys voor de beker. Als vervangende wedstrijd oefent Rijnsburgse Boys thuis tegen TOGR om 14.30 uur.