outhands

Column Jaco Heemskerk (30)

 Bloedeloze…
….0-0, hoor je wel eens zeggen. Als we het dan over de wedstrijd van afgelopen zaterdag hebben is dit wel van toepassing. Voor de derde keer dit seizoen wisten zowel Rijnsburgse Boys als de tegenstander het net niet te vinden. Eerder bleef het 0-0 thuis tegen Ajax, en ook bij ARC bleef de brilstand op het scorebord staan.
En eerlijk is eerlijk, wanneer Scheveningen wat zorgvuldiger met zijn kansen omgegaan was had het nog een nederlaag kunnen worden ook. Ik heb in dit seizoen nog niet eerder zo’n slechte wedstrijd van onze kant gezien. De kansen die we gecreëerd hebben zijn op 1 vinger te tellen en we waren onzorgvuldig in balbezit, waardoor Scheveningen een aantal keer gevaarlijk voor het doel kon verschijnen van Tim Orlowski, die weer een uitstekende wedstrijd afleverde, en daarmee eigenlijk als enige wel een dikke voldoende haalde.
Dat we kampioen willen en kunnen worden is duidelijk, maar als we zulke wedstrijden gaan spelen kun je jezelf afvragen of we het wel verdienen. Natuurlijk, het veld was slecht en de wind waaide hard en schuin over het veld, maar daar hebben beide ploegen last van. Bekend verhaal. Als titelkandidaat moet je gewoon het vermogen hebben om ook bij zulke omstandigheden een ploeg als Scheveningen eronder te krijgen. Dat moet ook van de ploeg uitstralen, wie doet ons wat, kom maar op, wij zijn de beste… Toch?
Fc Lisse geeft DOTO een pak slaag, dat werd in de rust al zo’n beetje duidelijk. Bij winst hadden we dus alles weer in eigen handen gehad. Nu zijn we nog steeds afhankelijk van puntverlies van DOTO. Natuurlijk is nog alles mogelijk, met z’n drieën gaan we naar het slot van de competitie en er is geen zinnig woord te zeggen over wie er aan het einde van de rit bovenaan staat. Of wij, of Lisse, of DOTO. De ploegen eronder houden hoop en proberen nog aan te sluiten, maar zijn nog niet in beeld.
Hoe kan het nu zo zijn dat een (kampioens)ploeg als Rijnsburgse Boys in de allesbeslissende fase van de competitie zo’n wedstrijd op de mat legt? Is het de spanning, de druk? Het lijkt mij dat we op dat gebied toch voldoende jongens in de gelederen hebben die weten hoe ze daar mee om moeten gaan. Blessures, schorsingen? Valt bij ons ook nog wel mee, bovendien moeten we met onze brede selectie toch wel wat kunnen opvangen. Wat dan wel? Geen idee.
Laten we maar niet teveel meer nadenken over afgelopen zaterdag. We moeten verder.

In de laatste 15, 16 jaar zijn we niet zo dicht bij de titel geweest als nu.
Je kan als het ware het bordes al zien… Welk bordes eigenlijk? Gemeentegids van de gemeente Katwijk al gehad?
Ik wel. Eventjes doorlezen, sportverenigingen, voetbalclubs, allemaal netjes met adressen etc. in het boekje vermeld. Katwijk, Quick Boys, Rijnvogels, Valken ’68, en ook andere sporten, korfbalvereniging Madjoe uit Rijnsburg, en ga zo maar door. Bij de voetbalclubs ontbreekt Rijnsburgse Boys in het naslagwerk. Ja, die zie je ook gelijk over het hoofd natuurlijk. Loopt wel allemaal soepeltjes hoor, die fusie. Als dit soort dingen al vergeten worden… Of zou het bewust gedaan zijn? Dan zit het wel erg diep. Mocht het zover komen, zijn we dan wel welkom op het bordes van het gemeentehuis in Katwijk? Even los gezien van de discussie of we dat wel willen natuurlijk. Want ik vind het op het bordes op Middelmors toch een stuk prettiger feestvieren dan op het balkon van die schillentent daar. Maar ik loop iets te ver vooruit denk ik.  We moeten daarvoor nog een moeilijke weg afleggen.
Mijn ervaringen van het laatste kampioenschap zijn van toen ik nog een heel klein ventje was, en dat is best lang geleden. Die herinneringen zijn behoorlijk vervaagd.  Dagelijks denk ik er over na en nachtelijks lig ik er van wakker. Hoe zou dit en dat gaan, hoe gaan we dat doen en wat gebeurd er wanneer…? Daar wil ik toch wel eens antwoord op zien te vinden. Daarvoor moeten we nog wel vier wedstrijden spelen. Ter Leede, Ajax, Quick Boys en Fc Lisse komen we nog tegen. Het kan een geweldig slot worden, maar het kan ook net zo goed dramatisch eindigen. Als we laten zien dat we de beste ploeg zijn, met de flair spelen van een kampioen en de komende vier finales winnen, dan hebben we er zelf alles aan gedaan. Als DOTO punten laat liggen onderweg ben je in dat geval als eerste over de streep.
Of je eindigt misschien wel gelijk, wie zal het zeggen? Zou ook een mooie climax zijn, een beslissingswedstrijd. Maar wie dan leeft, wie dan zorgt. Eerst zorgen dat we onszelf na iedere wedstrijd in de spiegel kunnen aankijken en kunnen zeggen dat wij van onze kant het vereiste resultaat hebben bereikt.
Zaterdag thuis tegen Ter Leede. Een mooie gelegenheid om de vieze smaak van zaterdag weg te spoelen. Twee ploegen die willen voetballen, dat kan wat worden!
Uit tegen Ter Leede was zo’n wedstrijd waarin we in de laatste minuut het deksel op de neus kregen. Net zoals tegen Katwijk en DOTO.
Bij Ter Leede verloren we met 2-1. We hebben dus wat goed te maken.
Ik stel voor dat we in het laatste kwartet wedstrijden laten zien dat we echt de beste ploeg zijn….