outhands

Column Jaco Heemskerk

 Geloof

De wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Excelsior Maassluis, die uiteindelijk op de brilstand eindigde, verschilde als een dag van een nacht met de daaropvolgende wanneer je op dinsdagavond Rijnsburgse Boys voor de beker tegen Capelle ziet spelen. Het sleutelwoord hierin zit puur tussen de oren, het geloof in het eindresultaat. Ook al kunnen we op dit moment theoretisch gezien nog altijd op gelijke hoogte komen met de koploper, het geloof in de titel is weg en dat verklaart gelijk het Rijnsburgse Boys wat de laatste twee weken na de klap tegen Fc Lisse niet meer wist te brengen wat het normaal gesproken kan brengen. Het koppie doet de benen niet meer vlammen. Tegen Capelle was dat ongrijpbare geloof er duidelijk wel, in ieder geval heb ik echt een amusante pot voetbal gezien, ook door de positieve speelwijze van Capelle. Is natuurlijk ook een logisch verschil met Excelsior Maassluis, dat nog niet veilig is.

Als je dan de commentaren op de site leest, de een nog gekker dan de ander, dan zijn het meestal gelijk eerst de hersenloze reacties die zeggen dat de trainer moet ‘opdonderen’ omdat hij de boel niet meer kan motiveren en nog meer van dat soort ongein. De meest kortzichtige theorieën worden erop losgelaten, maar nooit wordt er verder gedacht dan simpelweg de trainer eruit te schoppen en een elftal toppers te halen om volgend seizoen succes te garanderen. Bij IJsselmeervogels zijn ze er kleine jongens bij als je het hier af en toe leest. Dan heb ik gelijk een verrassing voor diegenen die het nodig vinden om maar verstandloos raak te roepen op de website: Het is wel de teambuilder Verdonkschot geweest die de afgelopen twee jaar als eerste verantwoordelijke kan worden aangewezen voor twee afdelingstitels en een districtsbeker. Het woord teambuilder is hierin belangrijk. Door een aantal jaren gericht keuzes en afwegingen te maken, kwamen er uiteindelijk twee kampioenschappen uitrollen. En daar zaten ook moeilijke en zware keuzes bij waarbij de hele club over de trainer heen viel, alsof hij met de grootse waanzin bezig was.

Niet om de trainer een bekende veer ergens achterin te steken, maar het zijn wel díe keuzes geweest die de basis vormden voor de behaalde successen. En om dan gelijk bij de eerste de beste mindere fase gelijk de schopstoel klaar te zetten is zo onwijs kortzichtig dat men zich moet afvragen waar men naar komt kijken. Alsof we een slecht seizoen gedraaid hebben! We zijn nog niet eens klaar en natuurlijk zijn we het uitzicht op de titel bijna kwijt, maar volgens mij loopt men zichzelf en de club voorbij door succes als een vereiste vast te leggen. Ik zeg niet dat de trainer geen fouten maakt, dan doen de voetballers namelijk ook, maar ik vind het altijd opvallend dat dezelfde azijnzeikers vooraan staan wanneer de gouden wissel wordt toegepast door de trainer, en dat bekende verhaal wordt vaak vergeten.

Even overstappend naar een nieuw succes: Rijnsburgse Boys A1 is kampioen geworden van de derde divisie, zoals inmiddels bekend is. Een geweldige prestatie van de ploeg van trainer Ronald van der Zalm. Afgelopen zaterdag is het dan ook op gepaste wijze gevierd. Mooi moment vond ik het welkom heten in de kantine door aanvoerder Dennis Groot, de man die samen met Arie van Dijk en Willem Driebergen de eerste promotie wist af te dwingen twee seizoenen geleden. Dit is dus de derde promotie op rij, en dat houdt in dat Rijnsburgse Boys A1 op een heel hoog niveau komt te voetballen, wat natuurlijk de doorstroming alleen maar ten goede komt.
Ik geloof dat de club daarmee op de goede weg is.