outhands

Column Jaco Heemskerk (29)

 Beladen wedstrijd
De uitwedstrijd tegen Maassluis eerder dit seizoen eindigde in een 1-2 overwinning voor Rijnsburgse Boys.  In een moeizame wedstrijd boog Rijnsburgse Boys in de slotfase een 1-0 achterstand om in een 2-1 voorsprong, door doelpunten van Bart Freke en Djuric Ascension.
Afgelopen zaterdag werd ook de thuiswedstrijd gewonnen tegen Excelsior Maassluis, maar dit ging niet zonder slag of stoot… Inderdaad, dus wel met een slag of stoot.
Wie erbij was heeft het kunnen zien, de frustraties van de bezoekers liepen iets te hoog op nadat de scheidsrechter Rijnsburgse Boys een, in hun ogen, onterechte penalty had toegekend.
Toen eenmaal de 2-0 een feit was, en even later een schandalige overtreding een enorme kluwen op elkaar invliegende spelers tot gevolg had, waren de bezoekers op het veld niet tot bedaren te brengen. Noodgedwongen moest scheidsrechter Van Beek de wedstrijd tijdelijk staken. Ook bij het veld afgaan kostte het de nodige moeite om alles veilig en wel binnen te krijgen. Dan krijg je natuurlijk de discussie onder de aanwezigen op het sportpark, was het nu wel of geen penalty? Een fotograaf liet natuurlijk maar wat graag zijn geschoten plaatje van het bewuste moment zien. Alles wat Maassluis een warm hart toedraagt drong zich om de camera heen en zag daarop, (of wou daarop zien) dat het geen penalty was. Punt 1, omdat de overtreding niet eens binnen het zestien meter gebied was. Punt 2, het was geeneens een overtreding. Zal best. Op mijn beurt denk ik weer dat ie echt wel binnen de 16 was, de lijnen staan er toch iedere keer weer heel duidelijk op. En bovendien was het wel een overtreding.
Die discussie blijf je toch altijd houden. Zoals zo vaak.
Toch escaleerde de boel zaterdag, zoals ik het tot nu toe nog niet heb meegemaakt op Middelmors. Het Rijnsburgse publiek bleef er over het algemeen rustig onder, op een enkele schreeuwende en scheldende uitzondering na. Het publiek had meer oog voor een kokmeeuw die het had voorzien op het wereldberoemde broodje bal van Daan de Piemer.  In ieder geval een meeuw met een heel goede smaak…
Na de afkoelingsperiode bleef het de resterende minuten rustig op het veld.  De 1-0 en de 2-0, eerder gemaakt door Martijn Gootjes en Bart Freke, werden niet meer gevolgd door nog meer doelpunten, al had de thuisploeg in het slotkwartier daarvoor nog wel een tweetal grote kansen. Het bleef bij 2-0. Na de wedstrijd werd nog wel een derde rode kaart uitgedeeld aan Excelsior Maassluis, dat dus in plaats van drie punten, drie rode kaarten mee naar huis kon nemen.

Voor Rijnsburgse Boys drie belangrijke punten in de titelstrijd. DOTO won wel tegen Quick Boys, maar Fc Lisse verloor met 4-0 tegen Capelle. Fc Lisse is dus voorlopig op een zijspoor terecht gekomen. Willen onze Bollenstreekgenoten nog een rol van betekenis spelen, dan zullen ze aankomende zaterdag de volle winst moeten pakken in de thuiswedstrijd tegen DOTO. Dat is voor nu hun laatste strohalm. Kijkend naar onze eigen rol, komen we weer op hetzelfde uit: Tegen Scheveningen moeten we winnen. Scheveningen staat dan wel stijf onderaan, maar zal iedere kans willen pakken om de status hoofdklasser te behouden.
Op, naar verluid, het slechtste veld wat er in de hoofdklasse te vinden is zal het daarom moeilijk genoeg worden om de punten mee terug te nemen.
Dit veld is het oude terrein van Kranenburg in Kijkduin, zolang Sportpark Houtrust nog verbouwd wordt, speelt Scheveningen hier haar thuiswedstrijden.
In het verleden zijn de wedstrijden tegen Scheveningen ook weleens beladen geweest, met veel spektakel. Beide ploegen moeten winnen, dus we mogen zaterdag weer wat verwachten in dat opzicht.
Scheveningen – Rijnsburgse Boys, aanvang 14.30 uur.