outhands

Column Jaco Heemskerk (24)

 Vast patroon
Zo kan ik het maar het beste omschrijven, iedere week als wij thuis spelen. Begint al op donderdag met het belijnen van het veld, door de overvloedige regenval heb ik dit maar op zaterdagochtend gedaan. Met de buien van woensdag, donderdag en vrijdag zag ik het niet echt zitten voor het hoofdveld. De consul verzekerde mij echter vrijdagochtend al dat we gewoon zouden voetballen. Het was wel nodig om met mijn drietand hier en daar te prikken. Er stonden weer eens ouderwets plassen aan de zijkant van het veld.
Maar toen vrijdagmiddag de boel opklaarde en alleen om 00.30 uur nog een heel klein hagelbuitje viel had ik er zelf ook alle vertrouwen in dat het veld goed zou zijn. Intussen had ik ’s middags ook maar weer alle hekken neergezet voor ons befaamde fietsenplan, en ik moet zeggen dat het goed werkt. Je blijft altijd van die eigenwijze types houden die toch hun fiets zowat voor de kantinedeur zetten, maar je moet maar zo denken, we leven nou eenmaal in een wereld met ook wat minder intelligente mensen en die zijn er ook in ons dorp.
Maar goed, het veld was dus prima bespeelbaar en zelfs het zonnetje kwam tevoorschijn op zaterdagochtend. Alles was aanwezig om er een mooie voetbaldag van te maken.

Waar Rijnsburgse Boys in de vorige wedstrijd tegen Noordwijk veel beter was, maar toch minder kreeg wat het verdiende, had ik deze wedstrijd het idee dat die alle kanten op kon. Rijnsburgse Boys probeerde het spel te maken en Noordwijk kwam een aantal keren zeer gevaarlijk vanuit de counter voor het doel van de uitstekend keepende Tim Orlowski. Dit beeld bleef aanhouden tot het eerste doelpunt in de tweede helft. Door tekort terugspelen van een Noordwijk verdediger en goed doorgaan van Peter Freke, was het de ingevallen Martijn Gootjes die er als de kippen bij was en voor de 1-0 zorgde. Noordwijk moest gaan komen en liet zodoende meer ruimte open achterin.

Nummer 14
Ik kijk al 12 jaar lang iedere wedstrijd van ons vlaggenschip, dus vanaf mijn 11-de levensjaar ongeveer. Even iets uit mijn herinnering:
Een aantal jaren geleden speelde Rijnsburgse Boys op de Duinwetering tegen Noordwijk en won daar met 0-1. Trainer was toen Henk Wisman. Het enige doelpunt die wedstrijd werd gemaakt door Steve Faber. Hij kwam in balbezit een metertje of tien over de middellijn. Ik hoorde Henk Wisman schreeuwen: Nu! Vervolgens schoot Faber de bal over de keeper in de lege touwen. Dat is wat ik mij nog voor de geest haal van die wedstrijd.
Afgelopen zaterdag kwam Martijn Gootjes in balbezit op ongeveer dezelfde afstand van de goal. Effetjes om zich heen kijken en het toekijkende volk vroeg zich af waarom Martijn de bal niet breed speelde op Danny van der Vijver, die dan een vrije doortocht zou hebben naar de goal. Zeker van zijn zaak en met een wonderschone trap van afstand deponeerde Gootjes de bal in het doel over de keeper heen die wat ver voor zijn doel stond. 0-2. Gootjes droeg het shirt nummer 14, het legendarische nummer van de man die net zulke mooie goals kon maken. Ik vind dit toch echt de allermooiste, in de jaren dat ik er bij ben geweest heb ik nog niemand zo een doelpunt zien scoren op Middelmors. Ik ben niet bijgelovig, maar trek de volgende keer gewoon maar weer nummer 14 aan. Gootjes komt op 5 doelpunten in totaal dit seizoen. Vier daarvan maakte hij er tegen Noordwijk. Uit en thuis eerlijk verdeeld.
En natuurlijk zondagavond het doelpunt terugkijken op TV West en laten opnemen. De redactie van TV West kan het doelpunt gelijk wel het doelpunt van jaar maken, hoeven we echt niet over te gaan stemmen.
Het doelpunt van Noordwijk mocht er overigens ook zijn, de 1-2 bracht nog enkele spannende minuten, maar Rijnsburgse Boys kwam niet meer in gevaar.
Weer eens drie belangrijke punten konden worden bijgeschreven en we blijven bij in de titelrace.

Frank Aboikoni
Zoals eerder gezegd was Gootjes invaller in de wedstrijd tegen Noordwijk. Even voor rust viel hij in voor de aan zijn knie geblesseerde Aboikoni. Inmiddels heeft Aboi een (kijk)operatie ondergaan aan zijn meniscus waarbij het een en ander is hersteld. Wanneer hij terugkeert op het veld hangt af van het herstel van de operatie. Langs deze weg nogmaals het beste toegewenst.

Beker
Zaterdag voor de beker uit tegen VVSB. Aanvang 16.00 uur.
Vanwege het carnaval in Noordwijkerhout is het VVSB-terrein alleen te bereiken via de N206, afslag Noordwijkerhout-Noord.

De week daarop gaan we op bezoek bij Katwijk.