outhands

Column Jaco Heemskerk (23)

 Weer niet
Afgelopen zaterdag werd het eerste punt binnengehaald in het nieuwe jaar, schrijnender kun je het zo’n beetje niet zeggen. Maar de harde realiteit is wel dat in de laatste drie wedstrijden dit ook het enige punt geweest is. En dat is veel te weinig voor een ploeg die de koppositie bezet(te).
Waar ik verleden week nog het gevoel had dat we meer verdienden dan het behaalde resultaat, deze week heb ik dat gevoel absoluut niet. We speelden niet goed, lieten ons teveel beïnvloeden door de tegenstander en creëerden te weinig echte kansen.
Het lijkt erop dat hetzelfde doemscenario is ingezet als ook in de afgelopen twee jaren. Tot de winterstop doen we het heel aardig, daarna raken we in een diep dal, om daarin zoveel belangrijke punten te verspelen, met als gevolg dat het vertrouwen ver te zoeken is en we moeten afhaken in de titelstrijd. Dit is nog niet het geval, maar als we niet snel orde op zaken stellen gaan we weer dezelfde kant op. Zelf merk ik ook dat er van buitenaf zo tegen ons word aangekeken. Ik hoor op de veiling niet anders als: “Laat gaan dat Rijnsburgse Boys, na de winterstop dondert het toch in elkaar, is er weer een seizoen voorbij.” Ik irriteer mij mateloos aan het feit dat ik er nooit eens dwars tegenin kan gaan.
Ook nu flikkeren we van de kop af, en we moeten er maar weer op zien te komen.
Tegen ARC pakken we ook nog eens een zooitje kaarten mee, al dan niet door arbitrale dwalingen, wat het voor het vervolg van de competitie niet makkelijker maakt als we het over schorsingen hebben.
We hebben een goede ploeg die in balans is en veel individuele kwaliteit. Maar als we de volgende wedstrijd weer hetzelfde op de mat leggen als tegen ARC, verdienen we het niet eens om kampioen te worden. De bal ligt bij ons, we moeten het nu maar eens echt waarmaken. Misstappen kunnen we ons niet meer veroorloven, zeker nu niet in deze fase. We zijn afhankelijk van de fouten van anderen, willen we nog ergens aanspraak op maken. En die fouten zullen er misschien best komen, maar dan moeten we er wel zelf staan. Zullen we nu maar eens echt gaan laten zien wat we waard zijn?!
Dat geouwehoer over “er staan te weinig Rijnsburgers in” wil ik ook niet horen, want die lopen er ook al weer rond die dat schreeuwen. Zaterdag stonden er drie in de basis, jonge gasten van tussen de 19 en 21 jaar, een vierde ui viel in. Gelijk maar effetjes vermelden…
We zullen als groep er met z’n allen de schouders onder moeten zetten willen we er nog wat van maken dit seizoen, en ik reken mijzelf daar ook bij. Er zijn ook weer veel mensen die het ineens hebben over “ze en hun lopen te kloten,” nu het wat minder gaat. En dan praten ze over “wij en ons” als we bovenaan staan. Kritisch zijn is niet erg, ik ben het zelf ook genoeg, maar niet je spelers laten vallen.
Natuurlijk ook positieve berichten. Zaterdag speelde Bart Jan Onderwaater weer voor het eerst een volle wedstrijd mee, na vorige week al te zijn ingevallen. Voor zover ik het kan beoordelen denk ik dat hij niet ontevreden hoeft te zijn over het verloop van zijn eigen wedstrijd. Als je na een lange tijd weer ineens vol erop moet een hele wedstrijd lang, is het toch altijd afwachten hoe het gaat. Heeft alles bij elkaar toch een jaartje geduurd als ik het goed heb, gelukkig is ie er weer helemaal bij.

Komende zaterdag komt Noordwijk op bezoek, de eerste wedstrijd op de Duinwetering eindigde in een 2-2 gelijkspel. Rijnsburg kwam toen met 2-0 achter, maar wist in de tweede helft de achterstand om te buigen in een gelijkspel door twee doelpunten van Martijn Gootjes. Hij viel in en knikte twee keer de bal in de uiterste hoek. Zelfs een overwinning zat er toen nog in, maar het bleef bij 2-2. Een overwinning die zeker verdiend was geweest, want je kunt wel stellen dat Rijnsburgse Boys eigenlijk de hele wedstrijd beter was dan de thuisploeg. Maar zoals altijd tellen alleen de doelpunten.
Drie punten zijn zaterdag van harte welkom in de achtervolging op de koploper dus we weten wat ons te doen staat. Tijd dat de beer weer eens los komt….
Tot volgende week.