Column Jaco Heemskerk (22)

Gevoelig
De ploeg waarvan we onze eerste (uit)wedstrijd verloren dit seizoen, bracht ons ook de eerste nederlaag toe op de Middelmors. Dus komt er een eind aan de ongeslagen status in onze thuiswedstrijden dit seizoen. De manier waarop het gevoelige puntverlies tot stand kwam was extra zuur. In de eerste helft moest Rijnsburgse Boys zijn meerdere erkennen in DOTO, dat vroeg op voorsprong kwam vanuit een hoekschop. Pas in de laatste minuten richting de thee leken de Boys enigszins in hun spel te komen. De tweede helft was eigenlijk gespiegeld aan de eerste, het was Rijnsburgse Boys wat voortdurend in de aanval was. Met nog een dikke twintig minuten op de klok pegelde Danny van der Vijver vanaf randje zestien de 1-1 in de kruising, na een mooie aanval via Djuric Ascension en Bart Freke.
Rijnsburgse Boys speelde de gehele tweede helft vol voor de winst, goede kansen waren er voor onder meer Aboikoni, Gootjes en Ascension. De laatste twee waren het dichtst bij een treffer, maar troffen slechts de dwarsligger. Op het moment dat ik mijzelf berustte in een gelijkspel, kreeg de wedstrijd vanuit ons oogpunt gezien nog een dramatisch einde.
DOTO kreeg in blessuretijd nog een penalty toebedeeld en benutte die, om zo de volle drie punten in de zak te steken,waar Rijnsburg minimaal recht had op een gelijkspel. Maar dat telt niet in het spelletje voetbal. Natuurlijk de discussie, was het nu wel of geen strafschop? Ik moet eerlijk zeggen dat ik op het eerste moment zelf dacht dat het een zuivere pingel was. Nu, nadat ik de beelden heb terug gezien op de televisie (en ook wel een keer of vijf), ben ik van mening dat het echt geen penalty was. Maar die scheidsrechter staat daar echt niet om ons de drie punten door de neus te boren en hij moet het in een split second beslissen, dus de beste man zal ervan overtuigd geweest zijn dat de bal op de stip moest. En dat is voetbal, ik kan mij herinneren dat wij in een eerdere thuiswedstrijd dit seizoen (ARC) zelf een discutabele strafschop toegewezen kregen, waarna ook met 2-1 werd gewonnen. Deze strafschop betekende toen de eerste competitiegoal voor Bart Freke in het shirt van Rijnsburgse Boys.

Ziek van
Ik was er goed ziek van zaterdagavond en de gehele zondag, helemaal toen ik de beelden weer terugzag. Ik kan er al vrij slecht tegen wanneer we verliezen, in dit geval was ik helemaal slecht aanspreekbaar. Wat me nog het meeste dwarszat was het feit dat Fc Lisse ook verloren had en dat we zodoende een goede stap hadden kunnen zetten als koploper op de nog lange weg naar de titel. Nu kruipt alles alleen maar dichter en dichter bij elkaar. Natuurlijk is er nog niets aan de hand, maar we zullen de resterende tien wedstrijden weinig fouten meer mogen maken. In verliespunten zijn we immers geen koploper meer. Want laten we daar toch heel helder in zijn, we gaan niet voor een plek in de top drie ofzo, we gaan voor alles of niets, voor de titel. Belangrijk is dat we in eigen kunnen en kwaliteit blijven geloven en in de komende wedstrijden de boel weer recht zetten. Misschien moet ik niet zo de nadruk erop leggen, maar ik denk dat onze groep er niet voor wegloopt wat de doelstelling is, en wat dit met zich mee brengt.

Dus de komende wedstrijd reizen we af naar Alphen aan den Rijn om daar op Sportpark Zegersloot aan te treden tegen ARC, dat in de degradatiezone verblijft. ARC verloor zaterdag met 3-2 van Katwijk, dus ook die hebben wat recht te zetten. Zoals eerder gezegd, de thuiswedstrijd tegen ARC werd met 2-1 gewonnen door doelpunten van Djuric Ascension en Bart Freke. Tegenwoordig hebben de wedstrijden tegen ARC altijd een speciaal tintje, vanwege een aantal oud Rijnsburgers in de Alphense selectie. Jasper Ketting, Berry Charite, Wesley Slingerland, Michel Roest en Alex Redel verdedigen daar de rood zwarte kleuren.
Blijft de eerste jaren nog wel een beetje vreemd om die gasten niet in de Rijnsburgse kleuren te zien, maar ook dat hoort bij voetbal.