outhands

Column Jaco Heemskerk (11)

  

Weer van de kop af
Van de eerste keer dat we bovenaan aan de ranglijst stonden hebben we niet lang mogen genieten. Precies een week was ons dit twijfelachtige voorrecht gegund. Een mooi gezegde zegt altijd: Het is moeilijk om aan de top te komen, maar nog veel moeilijker om hier te blijven. Fc Lisse neemt de kop weer over, op 1 punt gevolgd door Rijnsburgse Boys en DOTO. Dus natuurlijk niks aan de hand nog, maar de manier waarop we de wedstrijd verloren geeft genoeg stof tot napraten. Persoonlijke fouten lagen ten grondslag aan beide doelpunten van Ter Leede. Achteraf praten is natuurlijk altijd makkelijk, maar hier zullen we wel van moeten leren. Persoonlijk had ik het idee dat niet alle spelers die in het veld stonden helemaal bij de les waren en er misschien te makkelijk over dachten. We waren natuurlijk aan een aardige serie bezig van vier wedstrijden winst op rij en dan kan er zoiets insluipen. Als we niet allemaal iedere week scherp zijn kan het ook zomaar gebeuren dat we nog eens op ons smoelwerk gaan. Is wel iets waar je als koploper en potentiële titelkandidaat mee om moet leren gaan, want laten we daar toch niet omheen draaien. Maar we waren dan ook pas voor de eerste keer koploper. Mooie les voor de volgende keer. Ik denk dat we ook genoeg ervaren jongens in het elftal hebben om dit besef erin te brengen.
Eerst de wedstrijd tegen Ajax maar weer zaterdag, dat afgelopen zaterdag in een sterke wedstrijd won van Katwijk. Voor ons zaak om de ongeslagen status op de Middelmors te behouden.

Martijn Gootjes heeft vorige week positief nieuws ontvangen naar aanleiding van de scan die gemaakt is van zijn enkel. De uitslag van de scan wijst uit dat er niets ernstigs aan de hand is d.w.z. niets kapot of gescheurd. Martijn werkt dus weer aan zijn terugkeer in het geel-zwarte shirt.
Ook Bart-Jan Onderwaater is hier mee bezig, het ziet er echter nog niet naar uit dat hij snel zijn eerste speelminuten weer zal maken.
De blessurebank is tot zover nog klein, al kan deze nooit klein genoeg zijn.

Toekomst
Volop in het amateurvoetbalnieuws de laatste tijd: De KNVB is hard bezig om het mogelijk te gaan maken dat amateurs kunnen promoveren naar de Eerste Divisie en dus ook dat er daarvandaan clubs kunnen gaan degraderen. Al meerdere malen in het verleden heeft de KNVB geprobeerd om dit plan gestalte te geven. Toen strandde het plan echter steeds weer in de beginfase. In eerdere opzetten van de KNVB werd er steeds om de mening van de betrokken clubs gevraagd en hoefde men toen al niet meer verder te gaan vanwege het negatieve antwoord wat steeds naar buiten kwam, zowel van de hoofdklassers als van de Eerste Divisie. Struikelblokken waren toen bijvoorbeeld de (kostbare) verplichtingen waaraan de amateurclubs moesten voldoen. Zoals het aanpassen van de accommodatie, het aannemen van een aantal contractspelers, en een hoop financiële verplichtingen.
En nu, zomaar vanuit het niets, blijkt dat zowel het bestuur Amateurvoetbal alsook Eerste Divisie, volledig achter de plannen staan om de boel er nu eens doorheen te krijgen. Er is nog geen concreet plan op tafel gelegd, maar toch is er al wel besloten dat het er hoe dan ook gaat komen. Beetje de omgekeerde wereld lijkt mij. Want er zullen toch ook wel weer de spreekwoordelijke haken en ogen aan het verhaal vastzitten.
Om maar even een club te noemen, zonder overigens iets nadeligs te willen zeggen: Stel je voor dat Kloetinge kampioen wordt in de Hoofdklasse en gaat promoveren. Het lijkt mij niet dat het sportpark van Kloetinge voldoet aan de eisen die dit met zich mee brengt. Hoe gaat de KNVB hier mee om?  Voor ons valt dit wel mee, wij hebben immers het mooiste complex van amateurvoetballend Nederland.
De Eerste Divisie voetbalt vaak op vrijdag. Wij als amateurs behoren nog tot de simpele zielen die gewoon werken op vrijdag tot een uur of vijf, zes. Daarna als Rijnsburgse Boys effe snel naar Veendam ofzo? Hoe wordt hier mee omgegaan? Allemaal praktische knelpunten waar we nog geen letter over hebben gelezen, maar toch is unaniem het besluit genomen dat de amateurs kunnen gaan promoveren, of in ieder geval dat de zaak uitgewerkt gaat worden.
Of mogen we straks kiezen? We worden kampioen en vervolgens mogen we aangeven of we hogerop willen of dat we gewoon blijven zitten waar we zitten. En dan gaat de nummer twee maar.
Is er überhaupt discussie mogelijk of wordt het hele plan er gewoon versneld doorheen gejaagd? Die indruk wordt de laatste tijd wel gewekt, want zo hoor je er twee jaar niks over, en zo wordt er in drie weken tijd kenbaar gemaakt dat iedereen voor is.
Ik ben benieuwd waar de KNVB straks allemaal mee gaat komen, en dus of de kogel al daadwerkelijk zover door de kerk is als men doet geloven.
We wachten het maar af, ik heb niet het idee dat ze mij om mijn mening gaan vragen.

Laten we ons eerst maar weer bij de actuele stand van zaken houden, de stand op de ranglijst. Want dat is nu even het belangrijkste. Voor diegenen die als neutrale supporter Katwijk – Quick Boys wat te druk vinden, op Middelmors is nog wel een plekkie vrij.