Bram van Egmond

Column Hans Schot

Selfie

De bladeren zijn al stiekem aan het verkleuren en het licht moet eerder aan; de melancholie steekt weer de kop op. Glurend in mijn boekenkasten ontdek ik de plakboeken van mijn eigen voetbalgang, het mijmeren begint en de herinneringen komen boven. Als 8 jarig kereltje begonnen bij CSVD in Delft als middenvoor in de aanval jawel en zo geleidelijk een linie naar achteren geschoven. Het klassieke keepersverhaal gaat ook voor mij op: als B junior op een toernooi bij Vlug en Vaardig Amsterdam breekt keeper John zijn scheenbeen. We strijden voor de 7e en 8e plek die nergens over gaat maar er moeten strafschoppen genomen worden. Ik pak er 3 en ben daarna niet meer uit de goal geweest. De eerste echte keeperstrainingen kreeg ik in de A junioren en vervolgens naar de senioren aan de Brasserskade waar menige tegenstander met geknepen billen naar toe kwam. Ook Rijnsburg met toen trainer Arie Kurver en Dick Heemskerk in de defensie had het bij ons altijd lastig. Vitesse Delft was studentikoos dus sfeer genoeg met soms gratis bier en dropveters als beloningen. Ik kwam trots bij de regionale KNVB selecties en het Nederlands UEFA team en kreeg net geen interland op mijn naam omdat de wedstrijd tegen Luxemburg in oktober 1978 werd afgekeurd.

column-hansschot-artikel

In 1980 verkaste ik naar zondagclub en landskampioen Xerxes  en heb daar 5 gave jaren meegemaakt met spelers als Piet de Boer, Nico Jalink en Bart Latuheru die later bij Mechelen, AZ en Vitesse Arnhem terecht kwamen. Trainer Beb van der Heijden en spijkerhard trainen zaterdagochtend met na afloop platte Rotterdamse humor en lachkramp in de kaken met Robbie Ouwendijk op de banken. Elk jaar in maart ga ik nog naar de reünie in restaurant Engels.  In 1985 ging ik naar RVC in Rijswijk met trainers John van der Lubbe en André Wetzel Samengespeeld met Harry van der Laan, Cees Tempelaar en Dick Jol. Die laatste kwam heel ver als scheidsrechter o.a. omdat ie als speler elke trukendoos kende. Hij gooide voor de wedstrijd ook altijd een plastic zak met noppen op tafel en draaide met genoegen en een combinatietang de tapse rugbypunten met ringen onder zijn Puma Spa Kings. Voorop in de strijd en nooit opgeven. We speelden tegen Wilhelmus waar Wim Schaap achterin als aanvoerder de scepter zwaaide. In 1988 terug naar Vitesse Delft en 1992 zou ik gaan afbouwen als midden dertiger  in Zoetermeer bij het DSO van trainer Guus Haak. Op het nippertje belde Gerard van Zuijlen uit Rijnsburg. Met trainers Rob Kiebert en Arie Kurver nog 2 jaar aan de voetbalgang vastgeplakt om daarna, met een onderbreking van 3 jaar in Berkel, als keeperstrainer verder te gaan.
Ik kijk weinig in die plakboeken want we leven in het heden maar soms is het leuk om
selfie-herinneringen op te halen. Mijn laatste wedstrijdschoenen liggen keurig op zolder in een doos en die gooi ik niet weg. Heb ook een mooie vermelding in het RB 75 jaar jubileumboek staan. Anekdotes genoeg om een boek te schrijven maar ja wie gaat die ouwe doosverhalen lezen?
Ik concentreer me maar op hard trainen, klankborden, keuzes maken en bespreken, kennis delen, coachen, verbeteren en zoeken naar oplossingen en talenten. Samen met die andere voetbalgekken en -deskundigen in de technische en medische staf voelt dat als een vis in het water.