Bram van Egmond

Column Hans Schot

column-hansschot-artikel

Zwaar weer, golven en zon
Zo kun je het verloop van het Rijnsburgse Boys seizoen tot nu toe wel noemen. Een onwennige start met voor Rijnsburgse Boys begrippen een ongekende lage klassering, waarbij iedereen zijn mening ventileert en voor je het weet zit je in zwaar weer. Die periode heeft voor iedereen te lang geduurd, maar het is achteraf wel verklaarbaar: met veel nieuwe gezichten en een groeiproces dat veel aandacht vraagt. Zwaar weer gaat ook vanzelf wel een keer over, maar je wil dat niet te lang meemaken en probeert zelf maatregelen te nemen om in ieder geval overeind te blijven.
Richting de winterstop kwamen de signalen duidelijker naar voren dat er genoeg kwaliteiten aanwezig zijn om punten te halen en betere wedstrijden neer te zetten. Alle hens aan dek in de begeleiding, bij een nieuwe ploeg, begint zijn vrachten af te werpen. De sfeer komt er weer in, het zware weer luwt.
In de staart van zwaar weer komt er natuurlijk nog turbulentie voorbij, je denkt we zijn er uit en gaan nu rap voorwaarts. Dan is er toch nog pittige deining in de laatste wedstrijd bij Kozakken Boys: tot 10 minuten voor tijd knap stand houden met een uiterst warrige leidsman,10 man en 0-1 scoren. Je krijgt alsnog een zware golf over je heen met 2 tegengoals en verliest de wedstrijd. Maar ook toen was de positieve teamontwikkeling al zichtbaar. In deze context raad ik iedereen dringend aan op You Tube een echt zware golf te bekijken voor de kust bij Nazaré in Noord Portugal. Vorig jaar is daar een record gebroken op een mega golf van 30 meter hoog door surfer Garrett McNamara. Hij had het oude record ook al op zijn naam.
Check deze link: http://www.boardshortz.nl/golf-van-27-meter-gereden-in-portugal/ en open het 2e filmpje met de naam van deze surfer en je kijkt je ogen uit. Indrukwekkend natuurgeweld en wat een prestatie van iemand die risico’s neemt en de golf weet te beheersen. En vertrouwen hebben in je maatjes die je met een jet-ski op de juiste route zetten maar daarna moet je t echt zelf doen. Weten wat je kwaliteiten en ervaring zijn; eens komt het goed in de uitvoering, door veel te oefenen.
Vervolgens stappen we net in het nieuwe jaar het vliegtuig in naar Zuid Spanje met weinig zwaar weer, geen golven maar vooral veel zon. Hard gewerkt, zowel op het veld als aan de saamhorigheid. Het zijn mannen van diverse pluimage maar met 1 ding gemeen: allemaal dol op het spelletje. De spelers hebben deze trainingsstage afgesloten met een gezamenlijke dinerbezoek ergens in Malaga, iedereen was daarbij van jong tot oud. Zo moet het zijn en ontstaat de sfeer die je graag wilt zien als begeleiding.
Niet toevallig werd afgelopen weekend een mega-score neergezet tegen streekgenoot FC Lisse, het werd 6-0. Het zat ons aan het begin niet helemaal tegen en we kropen ook door het oog van de naald maar de 3-0 net na rust was de grote golf en nekslag voor Lisse.
De zon heeft ons goed gedaan, we gaan richting voorjaar en zomerzon, hoewel er best nog een staart winter zal komen. De transfer- en contractperiode is in volle gang en ook daarin zitten zwaar weer, golven maar uiteindelijk weer ook zon. Ook het Leidsch Dagblad noemt de positieve kentering en de manier waarop we dat doen. Samen met vertrouwen geduld hebben in je kwaliteiten en ervaring en elkaar daarbij in de gaten houden, dan komt het goed.
De zon doet een ieder goed, ook diegene met een zwarte hoed.
Hans Schot