Bram van Egmond

Column Hans Schot

Zo kan het ook mensen.

Vanuit het netwerk kwam ik deze zomer in contact met collega Sjoerd Woudenberg bij GA Eagles. We spraken af dat ik op een goede gelegenheid bij de training zou aanschuiven, accent op de keepers natuurlijk, en dat we voor en na de training nog wetenswaardigheden uitwisselen.
Vandaag ben ik in de aloude Adelaarshorst in Deventer geweest en ben er prima ontvangen door Sjoerd en de volledige stafgroep. Nostalgische stadionglorie midden in de woonwijk met de lampen hoog boven de huizen uitkomend. Kennismakend en met een bakkie koffie in de hand word ik rondgeleid in de catacomben met een blik op het hoofdveld, mooie ouderwetse grasmat en een sfeervolle tribune.
In de trainersruimte zit ieder staflid achter zijn eigen laptop videobeelden te bekijken. Ook club icoon en assistent Michel Boerebach participeert daarin. Rond 10.30 uur wandel ik met Sjoerd om het stadion heen naar het erachter liggende trainingsveld met een nog kleiner veldje ernaast, beiden ook met natuurgras. Sjoerd traint met keepers Sonny, Maarten en Mark terwijl de spelersgroep aan een shuttlerun test begint. Ik heb prachtig zonnig weer meegenomen en van Sjoerd een Eagles jas gehad zodat ik mooi op het veld van dichtbij mee mag kijken. Prima oefenvormen die door videoanalist/specialist Thijs opgenomen worden o.a. ook met behulp van een drone. Tussen de oefeningen door schuif ik bij de opmerkingen van Sjoerd en keepers aan en stel hen ook vragen.
Zij weten heel goed wat Rijnsburgse Boys is en jammer toch 2-4 van de Dijk verliezen zegt Sonny, zijn broer speelt bij Lisse. Na 40 minuten aparte training rouleren de keepers in partijvormen. Sjoerd geeft individuele aandacht aan de vrije keeper. Na afloop van de training laat Sjoerd nog oefeningen, presentaties, situaties en prestaties zien op de laptop. Mooi hulpmiddel om zaken vast te leggen, te analyseren en te bespreken en te verbeteren met de keepers zelf.
Heerlijk en ontspannen om zo overdag te kunnen trainen en werken. De middag word benut voor krachttrainingen en om 16.00 uur gaat Sjoerd weer aan de slag met jeugdkeepers. Hij heeft tot en met JO17 alle keepers onder zijn hoede doordeweeks. Ik ben dan al vertrokken want in Rijnsburg wacht de avondtraining. Zo was ik dit voorjaar ook al bij collega Max de Jong in Brussel bij Anderlecht met een prima ontvangst. Wat daar gebeurt is weer een overtreffende trap van vandaag maar beide bezoeken geven genoeg inspiratie en inzichten om te blijven ontwikkelen. Mooi om zo binnen het netwerk activiteiten te kunnen volgen en er van te leren.
Sjoerd en de stafgroep dankend voor de ontvangst en aandacht draai ik de auto weer van de Adelaarshorst weg. We zijn hartelijk welkom als we nog n’s willen komen !
Hans Schot