Bram van Egmond

Column Hans Schot

Naasten

Kerstreces en nieuwjaarperiode is meestal even stilstaan bij recente gebeurtenissen en zaken die echt belangrijk zijn. Ik geef een voorzet: kijk met regelmaat in de directe omgeving naar jouw naasten en geef ze meer aandacht. Kop je die voorzet in, ja toch?
Naasten is jouw partner, familie, vrienden, buren, collega’s, teammaten en kennissen.
Interesse daarin tonen en krijgen geeft binding, enthousiasme, waardering, warmte en positivisme. Vraag jouw naasten met regelmaat hoe het nou werkelijk met ze gaat en luister oprecht. Investeren in jouw omgeving loont want “wie goed doet die goed ontmoet”. Vaker contact zoeken, we zeggen het wel maar door het laffe “druk, druk, druk, geen tijd gehad” en de waan van alledag vergeten we het veel te makkelijk weer. Sta er vaker bij stil, ga voor kwaliteit in plaats van snelheid en kwantiteit. Geen oppervlakkige schijnvertoningen maar ga voor meer diepgang zonder urenlange gesprekken te houden en de psycholoog te willen spelen. Je hoeft er echt geen softe bedoening van te maken maar luisteren, vertellen, accepteren en elkaar bedanken voor positief kritische feedback geeft aan beide kanten een prettig gevoel. Als het goed is ga je langere perioden met jouw naasten om dus doe die moeite en maak het contact met elkaar toegankelijk en comfortabel. Daar horen leuke en minder leuke momenten bij en die deel je dan met elkaar: “gedeelde smart is halve smart”.
In een omgeving waar aandacht voor de ander is volgen resultaten automatisch en komt een glimlach snel naar boven. Iedereen ziet de wereld en veranderingen in snel tempo op zich af komen en we komen voortdurend tijd tekort als we niet oppassen. Juist dan moeten we extra moeite doen voor onze naasten anders worden we makkelijk en lui, raken we ontheemd, worden we onverschillig en gaan er uiteindelijk zeker zaken fout. Collega’s en teammaten zien en spreken we meestal vaker dan het thuisfront dus investeer en verdiep je erin voor goede en slechte tijden. Meer begrip voor elkaar is meer accepteren en geeft betere prestaties voor het team en de individu. Het zijn allemaal gegronde redenen om permanent op jouw naasten te letten en niet alleen als het Kerstmis is. Gewoon doen mensen.
Ik wens ieder bijzonder fijne dagen en een gezond en sportief mooi 2017 !