Bram van Egmond

Column Hans Schot

column-hansschot-artikel

Vrij

Traditiegetrouw hebben we thuis op 4 mei om 20.00 uur de stilte in acht genomen met tv beelden erbij uit Amsterdam en den Haag.  Op de Waalsdorpervlakte werd de klok pardoes van de klepel bevrijd en werd het heel stil. Het zijn ontroerende momenten met gedachten die afglijden naar vroeger; m’n moeder weet nog in detail te vertellen wat zij meegemaakt heeft in die lugubere oorlogsjaren. Ook weer naar de indrukwekkende filmdocumentaire Schindler’s List gekeken waarbij je permanent overdenkt wat vrijheid is. We leven inmiddels exact 70 jaar in vrijheid en staan er onvoldoende bij stil wat dat betekent. Met vrije keuzes kunnen doen wat je wilt. Iets dat dagelijks gekoesterd moet worden maar wat mij betreft hebben we ieder jaar een vrije dag op 5 mei om de vrijheid echt te respecteren.
Rijnsburgse Boys 1 heeft nog 1 wedstrijd te gaan en is dan gevrijwaard van een te wisselvallig seizoen. Ik ga er optimistisch van uit dat volgend seizoen een stuk beter gaat. Bij de jeugdselectieteams bevrijdde A1 zich nog knap van degradatiegedoe, B1 werd kampioen en C1 eindigde mooi hoog.  Rijnsburgse Boys 2 gaat zich waarschijnlijk ook degradatievrij spelen in Scheveningen, het 3e moet echter vrezen voor een echec. Alles bij elkaar weer een vrij roerig voetbalseizoen.
De komende zomerperiode ga ik de vrije tijd nuttig besteden. Eerst naar onze franse vriendin Annick die woont in een vrijstaand huis in Binic, Bretagne. Eigenlijk elkaar te lang niet gezien maar de afstand speelt parten. Haar huis heeft zo’n gedraaide kraaktrap, antieke lichtknopjes en als je boven op zolder staat heb je vrij uitzicht naar de pittoreske haven en de oceaan. Vervolgens thuiskomend niet geheel vrijwillig het verfwerk doen aan onze half vrijstaande woning. Geheel vrijwillig met hardloopjes en fitness doortrainen om zelf ook weer fit te zijn aan de start van het nieuwe seizoen.  Midden juni vieren Martine en ik dat wij 35 jaar getrouwd zijn, dat is niet niks tegenwoordig. Vooral de eigen vrije hobby’s respecteren is mijn advies dan hou je het lang vol. En aansluitend pakken we nog een week of 2 vakantie ergens in het zuiden om te genieten en even vrij te zijn van de Hollandse besognes. Een mooi zomervooruitzicht met overwegend allemaal vrije keuzes.
Ik klaag zeker niet ook al omdat ik soms overdenk hoe het gaat en hoe we daar gekomen zijn. In alle vrijheid heel veel kunnen ondernemen en ervaringen opdoen. Mooi woord  “vrij” en voor je het weet staat het vrij veel in dit kleine stukje tekst. Vrij maakt mij weer blij.
Ik wens u allen een vrij mooie zomervakantie.