Bram van Egmond

Column Danny van den Bosch

dannyvandenbosch-artikel

Tegenvallende resultaten

“Als we verliezen is het logisch dat ik opstap’’, dat zijn de letterlijke woorden van bondscoach Guus Hiddink. Ook bij een remise legt de bondscoach zijn functie neer. ,,Het lijkt me niet dat dat wel genoeg is”.
Het loopt momenteel niet echt op rolletjes bij het Nederlands elftal. Van het goed spelend Oranje op het WK in Brazilië is weinig meer over. De strijd, de discipline, waar is het gebleven? Was het bewind van Van Gaal bepalend voor de goede resultaten in Brazilië? Treedt Hiddink te slap op? Louis is toch wel andere koek dan onze Guus. Ondanks de slechte start heeft de KNVB nog wel vertrouwen in de inmiddels 68-jarige ex-voetballer. Is het logisch dat hij opstapt als er wordt verloren van Letland?
Ja en nee tegelijk. Je zou denken: waar heeft hij nog zin in. Hij is al 68 jaar. Tijd om van je pensioen te gaan genieten. Flappen heeft hij toch wel zat. In 1967 brak hij door als prof bij De Graafschap. Daarna volgden PSV, Washington Diplomats, San Jose Earthquakes en NEC. Hij beëindigde zijn carrière als profvoetballer in 1983. In totaal heeft hij 530 wedstrijden op zijn naam staan. Tijdens deze wedstrijden scoorde hij 78 keer, waarvan de meeste bij de club waar hij begon als prof (71). En dit is pas het lijstje van waar hij heeft zelf gespeeld. Als je alle clubs gaat opnoemen waar hij heeft getraind ben je wel even bezig. Je kunt het zo gek niet verzinnen en hij heeft er een team onder zijn hoede gehad: Zuid-Korea, Australie, Rusland en Anzji Machatsjkala. En dat is nog maar een kleine greep uit het lijstje. Menig trainer op deze leeftijd zou nou toch wel gaan denken. Het is genoeg geweest.
Toch zijn er genoeg redenen waarom hij dit op deze leeftijd nog wilt doen. Als je wordt gevraagd om bondscoach te worden van een nationaal elftal, en dan ook nog eens van je geboorteland. Zo’n kans laat je toch niet schieten? Meedoen aan het EK in Frankrijk en dan hiermee je carrière als trainer afsluiten. Mooier kan het niet. Waarschijnlijk dacht hij dat ook, maar twee van de drie wedstrijden in de kwalificatieronde werden verloren. Tegen Tsjechië werd er een 2-1 nederlaag geleden. De tweede wedstrijd verliep iets succesvoller. Een 3-1 winst tegen Kazachstan. Maar dan zeg je ook wel een land. Kazachstan, de meesten weten niet eens waar dat ligt. En o ja, ze staan 128e op de FIFA-wereldranglijst. En toen kwam de wedstrijd tegen IJsland. Een ploeg die strijd leverde. Dat spoot er vanaf. Afgetroefd. Een blamage. Postbodevoetbal. Een faliekante mislukking. De juiste woorden voor die wedstrijd, die met 2-0 werd verloren.
Na deze wedstrijd begon het bij menigeen wel te spelen dat Guusje Geluk ons geen geluk zou gaan brengen. Polletjes werden er door kranten en websites opgezet met de vraag: Guus Hiddink moet opstappen als bondscoach. Als je naar de resultaten keek dan was de Nederlandse bevolking het met elkaar eens. Hij moet opstappen. Maar wie volgt hem dan op? Een goeie vraag. Maar toch. Er zijn pas drie wedstrijden gespeeld. Als je de komende zeven wedstrijden wint, dan is er toch niks aan de hand? We pakken revanche tegen Tsjechië en IJsland, winnen overtuigend de resterende wedstrijden en spelen de sterren van de hemel spelen op het EK in 2016. Niks aan het handje. Paniekzaaierij om niks!
Een overtuigendere en strengere aanpak zijn de ingrediënten voor betere prestaties. Vier weken hebben de bondscoach en het elftal de tijd gehad. We zullen het gaan zien.
Kan je het vergelijken met Rijnsburgse Boys? Tegenvallende prestaties van het eerste elftal. Is de tijd van Niek Oosterlee ook nabij? Nee, ik vind van niet. Ligt het altijd alleen aan de trainer? Nee, spelers spelen ook een hele grote rol. Hoe is de sfeer in het team. Liggen een aantal spelers elkaar niet? Allemaal factoren die bepalend zijn voor de prestaties in een team. Voetbal is een teamsport. Je moet het met elkaar doen. Moet een trainer dan strenger optreden als zoiets in de selectie voorkomt? Ja, zeker weten. Maar ligt het alleen hier aan? Nee, overmacht speelt ook een rol. Denk aan de blessures van Danny van der Vijver en Bart Freke. Spelers die bepalend kunnen zijn. Raily Ignacio, verkeert hij in een vormcrisis? Vorig jaar topscorer van de Topklasse Zaterdag. Nu? Kans op kans wordt gemist. Ondanks alles gaat het ook met Rijnsburgse Boys heus wel goedkomen.