outhands

Column Cor Kralt

 Rode kaart

Dat was toch wel de rode draad van het afgelopen weekend. De rode kaart dus, niet alleen bij Katwijk, maar ook in het betaalde voetbal werd er veelvuldig rood getrokken. Niet bij Ajax trouwens, daar werd wel met pannenkoeken gegooid, maar rode kaarten waren er niet. Verbazingwekkend hoe snel het kan gaan, één fanatieke supporter die Van Basten uitmaakt voor “pannekoek” en er ontstaat een gigantische hype. Na de opgestapte/ontslagen trainers bij Feyenoord en PSV lijkt het er toch op dat Van Basten wel eens zou kunnen volgen. Tenzij er een kentering komt natuurlijk, maar als deze uitblijft vrees ik het ergste voor Marco.

De rode kaart dus. Een flink aantal keer werd deze kaart dit weekend getrokken. Minimaal twee daarvan waren meer dan terecht. De rode kaart die Nieveld van Feyenoord kreeg was donkerrood. Alhoewel Slory van Feyenoord het daar niet mee eens was, terwijl hij al geel had probeerde hij de rode kaart uit de handen van de scheids te trekken, een bizarre actie, zeker omdat hij er zo dichtbij stond toen zijn teamgenoot de tackle met gestrekt been inzette. Natuurlijk was de scheids ook voor het publiek de gebeten hond en waren de spreekkoren weer veelzeggend. Wel netjes dat de supportersvereniging van Feyenoord de scheids een dag later, na het zien van de beelden, haar excuses heeft aangeboden voor het ‘gezang’. Ben benieuwd of Slory nog met een excuus komt. Nieveld is voor die actie trouwens gestraft met een schorsing van drie wedstrijden.

De twee rode kaarten die bij Volendam – PSV vielen blijken inmiddels ook tot een straf te hebben geleid. Jack Tuyp (binnen een minuut nadat hij in het veld stond, kreeg hij rood voor een tackle van achteren) en Ola Toivonen zijn beide voor twee duels geschorst terwijl men bij PSV toch uitging van een lichte of zelfs geen straf. Blijkbaar heeft Ola z’n handjes toch iets te veel laten wapperen in het kopduel waarna hij rood kreeg want zijn actie wordt uitgelegd als slaan. Bij PSV heeft men gewikt en gewogen, maar er wordt niet in beroep gegaan tegen de straf.

Tja en dan de rode kaart voor Van Ommeren tijdens de wedstrijd tegen Katwijk van afgelopen zaterdag. Deze is toch wel het meest discutabel, omdat er geen tegenstander aan te pas kwam. Hij schopt niet, hij slaat niet, hij maakt geen hands. Nee hij zegt wat en dat vindt de scheids blijkbaar zo ernstig dat hij direct mag gaan douchen. Voor de wedstrijd van zaterdag was het jammer (niet dat dat heel erg was natuurlijk), Katwijk stond al met 2-0 achter en met 10 man wordt het dan wel heel lastig. Zeker tegen een voetbalmachine die Rijnsburg is, aldus een citaat van de site van Quick Boys.

M’n teamgenoten kunnen het zich vast niet voorstellen, maar zelf heb ik ook wel eens een rode kaart gekregen. Na een smerige overtreding van een speler van Lugdunum legde ik hem bij een volgende actie in één keer op zijn rug via een soort heupzwaai. Een prachtige ippon in judotermen. Maar in plaats van een vol punt kreeg ik dus de rode kaart en mocht ik gaan douchen.