outhands

Column Cor Kralt

 Thuis kampioen

Het kan dus toch. Thuis kampioen worden op het hoogste niveau en dan ook nog tegen Quick Boys. Nadat het eerder achtereenvolgens in Volendam (1984), Alphen a/d Rijn (1990), Lisse (2006) en Heerjansdam (2007) gebeurde, vond het dan eindelijk plaats in Rijnsburg. Natuurlijk heeft uit kampioen worden zijn charmes. Er worden busritten georganiseerd, je gaat daardoor veel eerder van huis, het sportpark van de tegenstander kleurt geel-zwart en na het laatste fluitsignaal volgt een ontlading die versterkt wordt doordat je er met al dat gereis veel langer naartoe leeft. Ook de fietstocht naar Lisse en weer terug in 2006 staat me nog helder voor de geest. Natuurlijk was dat een kampioenschap na 16 jaar, dat ook nog eens in de blessuretijd van de laatste wedstrijd beslist werd tegen een directe concurrent. Hierdoor was de sfeer destijds anders dan afgelopen zaterdag toen het eigenlijk bijna niet meer mis kon gaan.

Het Leidsch Dagblad omschreef de overwinning trouwens als volgt: “Het is voor Quick Boys onbegonnen werk om uit de klauwen van het dodelijke beest te blijven. De Katwijkse ploeg wordt besprongen en is overgeleverd. Overmeesterd. Als de thuisclub klaar is, blijft het elftal hulpeloos, bloedeloos achter.” Tja, het is de vraag of dit citaat wel bij een voetbalwedstrijd hoort, maar ze zullen het er in Katwijk maar mee moeten doen.

Na de wedstrijd kon het feest beginnen. Eerst op het veld en later tijdens de rondrit en bij het (voormalig) gemeentehuis. Overigens perfect in beeld gebracht door het webteam en gelardeerd met interviews die het bekijken meer dan waard zijn. M’n complimenten voor dit werk dat er behoorlijk professioneel uitziet en volgens mij wordt het in navolging van de meeste profclubs, maar bijvoorbeeld ook Quick Boys en IJsselmeervogels, tijd voor RijnsburgseBoys.tv.

Helaas moet ik toch eindigen met een paar kanttekeningen. Het gedrag van de Quick Boys supporters kunnen we niet sturen, alhoewel het uitdagen misschien niet zo netjes was na het laatste fluitsignaal. Maar op het Koomansplein (zwaar vuurwerk, terwijl er ook ouders met kleine kinderen staan en daarnaast veel kapot glaswerk) en ’s avonds bij het feest in de kantine (wat opstootjes waardoor het feestje vroegtijdig beëindigd werd) waren het toch echt de eigen supporters die over de schreef gingen. Laten we hopen dat dit bij een eventueel feest na de kampioenscompetitie beter gaat!