outhands

Column Cor Kralt

Revanche

 Een betere drijfveer lijkt er niet te zijn. Zelfs het spelen voor het kampioenschap lijkt niet opgewassen tegen voetballen met revanche gevoelens. Twee treffende voorbeelden hiervan waren afgelopen Paasweekend te zien op de Nederlandse velden. In Spakenburg waren het niet de ‘Blauwen’ die aan het langste eind trokken en op die manier nog hoop mochten houden op het eerste kampioenschap in de Topklasse. Nee, het was Rijnsburgse Boys dat wraak nam na die zwarte zaterdag in november 2010: de eerste en ook nog onterechte nederlaag in de topklasse en het met een zware blessure uitvallen van Richal Leitoe. Daarnaast eindigde de wedstrijd destijds in een op zijn zachtst gezegd broeierige sfeer met onvriendelijkheden over en weer. Het vervolg van die wedstrijd zagen we afgelopen zaterdag. En dat terwijl Rijnsburgse Boys bezig was met een negatieve serie van 3 nederlagen op rij, misschien nog niet vergeven en vergeten na afgelopen zaterdag maar deze overwinning maakt wel wat goed en geeft hoop voor de toekomst.

Die andere revanche vond plaats in de Kuip in Rotterdam afgelopen zondag. Feyenoord dat in tegenstelling tot RBB wel op dreef was de laatste weken trof PSV dat wanhopig op zoek is naar vorm en het kampioenschap in de Eredivisie. En het ziet er naar uit dat die zoektocht wat langer gaat duren dan gepland (en door sommigen gehoopt) want na de 10-0 voor PSV in oktober 2010 volgde een 3-1 overwinning voor Feyenoord waarmee de wraak zoet was en de druiven zuur voor Fred Rutten en zijn team.

Komend weekend kunnen de eerste beslissingen gaan vallen. In de topklasse wordt op zaterdag niet gespeeld maar zondag kan FC Oss de eerste topklasse kampioen worden! Daarmee zullen ze automatisch promoveren naar de Eerste Divisie aangezien IJsselmeervogels (dat niet wil promoveren) een week later hoogstwaarschijnlijk de vlag zal hijsen na de thuiswedstrijd tegen Genemuiden. In de eredivisie is Twente nu de eerst aangewezene voor het kampioenschap met wellicht een fraaie climax op 15 mei in de Arena waar Ajax dan ook nog de titel zou kunnen pakken. Voor PSV rest hoogstwaarschijnlijk slechts een troostprijs, en dat ondanks een 10-0 overwinning in oktober, een leuke overwinning voor de statistieken, maar wellicht wel een overwinning met desastreuze gevolgen.