outhands

Column Cor Kralt

“Voetbal is …

 …oorlog.” Zomaar een uitspraak van de Rinus Michels die afgelopen zaterdag bij me naar boven kwam toen de kruitdampen enigszins opgetrokken waren. Van achteren neergehaald worden nadat je een penalty hebt binnen geschoten…ik heb best een hoop meegemaakt in mijn bescheiden voetbalcarrière maar deze kende ik nog niet. Terwijl even daarvoor de (volkomen onschuldige) penaltystip er aan moest geloven. Ik weet dat er wel eens middenstippen ontvreemd zijn in het verleden maar met het op klaarlichte dag en met een paar duizend getuigen trachten de penaltystip te veranderen in een “valkuil” (waar Bart Freke gelukkig niet inviel) is een nieuwe ‘mijlpaal’ in de voetbalhistorie!

Natuurlijk was de gegeven strafschop discutabel. Maar dat zijn strafschoppen vrijwel altijd en er wordt dan ook meestal wel even geprotesteerd. Maar wat afgelopen zaterdag plaatsvond ging toch wel een stapje verder. Het duurde gewoon 5 minuten voordat Bart de kans kreeg om de bal binnen te schieten. Misschien dacht WKE op die manier aan de penalty te ontkomen. Als we de blessuretijd vol “discussiëren”, fluit de scheids misschien af terwijl de aanloop genomen wordt…of zoiets…. Dat gebeurde dus niet, waardoor we komende zaterdag met een 1-0 voorsprong (bijzonder knap trouwens om na 5 minuten geïntimideerd te worden de pingel nog zo onberispelijk binnen te schieten) afreizen naar Emmen. Dat we daar niet al te hartelijk ontvangen worden, staat wel vast denk ik. Er zijn wat dingen over en weer geroepen, maar als het bij roepen blijft valt het allemaal wel mee. Hopelijk wint het gezonde verstand en wordt gewoon de ploeg die het beste voetbal speelt algeheel amateurkampioen.

Hopelijk blijven dus na afloop van die wedstrijd de zaken die na de wedstrijd afgelopen zaterdag gebeurden achterwege. Sommige supporters van RBB vonden het nodig om het veld te betreden en de spelers van WKE uit te dagen. Uiteraard reageerden de toeschouwers van WKE hierop en ontstond een onvriendelijke situatie. Gelukkig werd het e.e.a. in de kiem gesmoord door de stewards, enkele bestuursleden en ook de trainer van WKE, André Paus, die een sussende rol speelde. Ik heb ooit in het PSV-stadion toenmalig hoofdtrainer Eric Gerets een heel vak met supporters in bedwang zien houden toen zij door de hekken braken en het veld wilden bestormen. Een indrukwekkende actie waarmee erger voorkomen werd. Laten we ervan uitgaan dat er geleerd is van afgelopen zaterdag en dat het komende zaterdag, ongeacht de uitslag, een voetbalfeest wordt!

Het zal trouwens de op één na laatste amateurkampioen oude stijl worden. Volgend seizoen zal het nog gaan zoals het nu gaat, maar daarna wordt het waarschijnlijk een tweeluik tussen de kampioenen van de beide topklassen. Aangezien de beide topklassen nog altijd gescheiden worden door het fenomeen zaterdag- en zondagclubs zijn de kampioenen automatisch algeheel zaterdag- en zondagkampioen. Twee schalen (afdeling- en zaterdagkampioen) zal dat vermoedelijk niet meer opleveren, dus mocht het dit jaar niet lukken, dan is volgend seizoen de laatste kans om drie kampioensschalen in één seizoen te winnen.