outhands

Column Cor Kralt

 Damesvoetbal

Afgelopen week brak het dames- of vrouwenvoetbal definitief door in Nederland. Voor wie het ontgaan is: het Nederlands vrouwenelftal heeft op het Europees kampioenschap in Finland de halve finale bereikt. Die halve finale ging weliswaar verloren in de laatste minuten van de verlenging, maar met deze prestatie is het damesvoetbal definitief op de kaart gezet. De ‘Oranje Leeuwinnen’ stegen boven zichzelf uit door in de poulefase Denemarken opzij te zetten en daarna in de kwartfinale Frankrijk uit te schakelen. Ook tegen Engeland hing een stunt in de lucht maar vlak voordat de penalty’s de beslissing zouden moeten brengen kopte een Engelse raak en was het sprookje over.

Daar waren echter wel een paar noemenswaardige feiten aan voorafgegaan. Zo had het Dameselftal zich voor het eerst in de historie geplaatst voor een eindronde en werd met de halve finale tegen Engeland voor het eerst een wedstrijd van de dames live uitgezonden op één van de nationale TV-zenders. Als klap op de vuurpijl werd na de kwartfinale bekend gemaakt dat de dames de A-status (hebben de Nederlandse mannen die eigenlijk?) gekregen hebben, waarmee een nog professionelere aanpak mogelijk wordt. Allemaal heuglijke feiten dus die waarschijnlijk hun oorsprong hebben gevonden in de instelling van de Eredivisie voor vrouwen die 2 jaar geleden van start ging.

En dan hebben we natuurlijk ook nog Petra Hogewoning die met voetbal begonnen is bij ons eigen RBB. Van ons eigen geelzwart via Ter Leede en FC Utrecht naar het grote Oranje. Een fraaie loopbaan tot nu toe en wellicht zit er nog een buitenlands avontuur in na het succesvolle EK!

Helaas wordt de prestatie van de dames niet door iedereen op waarde geschat, sommigen menen zelfs dat het zonde is van het gras(….). De grootste fout die mijns inziens gemaakt wordt is dat men het gaat vergelijken met mannenvoetbal. Dat moet je dus niet doen, zoals in alle sporten presteren de vrouwen op hun eigen niveau en als je dat in je achterhoofd houdt, is het een sport die het aankijken zeer zeker waard is!