outhands

Column Cor Kralt

Overkapping

 Een jaar of tien geleden heb ik hem opgezegd, maar vorige week dinsdag heb ik er toch weer een keer een los exemplaar gekocht. De Voetbal International bedoel ik en het eerste dat me opviel was de dikte van het blad. Ik ben destijds overgestapt op de Sportweek (mede vanwege de overige sporten) en dat telt wekelijks zo’n 70 bladzijdes. De VI blijkt inmiddels bijna het dubbele aan pagina’s te tellen met alleen maar voetbal! En dat iedere week weer, dan moet je toch menig uurtje op het toilet doorbrengen (daar lees ik in ieder geval de Sportweek doorgaans) voordat je daar doorheen bent!

De reden van mijn aankoop was natuurlijk het artikel over Rijnsburgse Boys in het betreffende nummer van de VI. Ze blijken wekelijks een topklasse waardige amateurclub onder de loep te nemen en uiteraard kan onze club dan niet ontbreken. Een bijzonder vermakelijk artikel mag ik wel zeggen met typisch Rijnsburgse uitspraken daarin en ook het verschil met Katwijk werd in het artikel mooi uitgelegd. Het open karakter van de Rijnsburger vanwege de handel die gedreven moet worden en de meer naar binnen gerichte Katwijker die zich met name met zeevissen bezig houdt. Inmiddels is dat laatste vanwege de teloorgang van de visserij overigens wel een beetje aan het veranderen.

Volgens het artikel was vooral die koopmansgeest met de bijbehorende drang naar vernieuwing van de typische Rijnsburger oorzaak van het feit dat onze voetbalclub altijd voorop gelopen heeft binnen het amateurvoetbal. Een kleine opsomming waarmee RBB als eerste amateurclub begon (volgens het artikel althans): het aantrekken (en betalen) van spelers, de oprichting van een businessclub, roterende reclameborden, de eerste fulltime trainer in het amateurvoetbal (Atte Bouma, een bijzondere man waar een aparte column over geschreven kan worden), het nieuwe clubgebouw en natuurlijk het nieuwe scorebord dat eerder dit seizoen in gebruik werd genomen. Het staat wellicht een beetje opschepperig zo’n opsomming, maar dat is dan ook een ander kenmerk dat typisch is voor ons Rijnsburgers!

Enkele zaken die we nog ontberen op ons fraaie sportpark zijn verlichting op het hoofdveld (dat is al vaker ter sprake gekomen) en natuurlijk een beter bespeelbaar eerste veld. Helaas zijn er nu alweer twee thuiswedstrijden afgelast geweest dit seizoen en dat geeft natuurlijk wel te denken. Misschien moeten we weer eens iets nieuws verzinnen…de eerste amateurclub met een overkapping bij slecht weer over het hoofdveld. Wellicht dat er iets dergelijks te realiseren is als de nieuwbouw aan de overzijde van de huidige nieuwbouw een feit is. Dat moet toch te doen zijn lijkt me, het hoeft niet heel hoog te zijn, maar bij slecht weer zou je op vrijdagavond de boel tijdelijk moeten kunnen overkappen. Zodat het veld ’s nachts kan opdrogen en we op zaterdagmiddag gewoon naar de voetbal kunnen om te aanschouwen hoe Rijnsburgse Boys zich verder profileert in voetballend Nederland!