outhands

Column Cor Kralt

Buitenspel!

 Maar dat was het dus niet afgelopen zaterdag. De 3-3 van Martijn Gootjes had gewoon goedgekeurd moeten worden en wie weet wat er dan nog gebeurd was in de laatste fase van de wedstrijd. Nu bleef het dus 2-3 en werd een fraaie reeks van 20 thuiswedstrijden zonder nederlaag bruut onderbroken. Een pijnlijke fout dus van de grensrechter van dienst van afgelopen zaterdag! Maar het blijft natuurlijk mensenwerk. Ik ga ervan uit dat de grensrechter niet is bezweken onder de druk van de supporters achter hem ( hij stond voor het ‘uitvak’ ) maar dat hij naar eer en geweten de vlag in de lucht stak.

Het is ook één van de lastigere situaties om te beoordelen op buitenspel. Een schot op doel dat gekeerd wordt door de keeper, of terugkomt van de paal en daarna binnengetikt wordt door een andere speler die al dan niet in buitenspelpositie stond op het moment dat de bal van de voet van de eerste schutter vertrekt. Op TV West was op het vertraagde beeld goed te zien dat Martijn nog een half metertje achter de laatste verdediger stond op het moment dat de bal vertrok van de voet van Danny van der Vijver. Helaas beoordeelde de grensrechter dit dus anders (hij moet snel beslissen en kan het ook niet even terugkijken) en zal ook hij ongetwijfeld een onbevredigend gevoel hebben over dat moment.

Het toeval wil dat ik zelf afgelopen zaterdag ook grensrechter was. Bij mijn eigen team welteverstaan, dus zonder een schare fanatieke supporters met blauw witte kerstmutsen op achter mijn rug. Maar ook dan voel je de druk van het moment dat de bal naar voren gespeeld wordt. Minstens één keer dacht ik nadat de tegenpartij een vrije kans kreeg dat het waarschijnlijk toch buitenspel was geweest (gelukkig werd deze kans gemist). Daarnaast was ik er één keer van overtuigd dat het echt geen buitenspel was, de tegenpartij scoorde, maar de scheidsrechter (een teamgenoot, maar uiterst eerlijk) besloot zelf dat het wel buitenspel was.

In ieder geval heb je het als grensrechter dus altijd gedaan. De tegenstanders vonden dat hen enkele doelkansen onthouden was (ze wonnen met 1-6!!!) en mijn teamgenoten vonden dat de nederlaag volledig aan mij lag (nogmaals, de uitslag was 1-6!!!). En die hele problematiek rond buitenspelsituaties speelt heus niet alleen op amateurniveau. Een dag later zag ik bij Studio Sport dat VVV in een identieke situatie als die van Martijn Gootjes een goal maakte die dit keer goedgekeurd werd. Maar uit de herhaling bleek dat de speler die scoorde dus wél in buitenspelpositie stond op het moment van het eerste schot!
Kortom er zit maar één ding op en dat is dat, ondanks dat er veel mensen zijn die de foutieve beslissingen rond de buitenspelpositie bij de charme van het voetbal vinden horen, die hele buitenspelregel afgeschaft wordt!