outhands

Column Cor Kralt

Vrijspraak!

 Na drie gelijke spelen op rij is het duidelijk dat ons 1e elftal zich voorlopig moet richten op het consolideren van de voorsprong. De voorsprong op de ploegen die zich net als ons rechtstreeks willen plaatsen voor de topklasse. Op dit moment is er nog geen vuiltje aan de lucht, van de achtervolgers staat Ter Leede er relatief het beste voor met 8 verliespunten meer dan RBB. Maar met nog 10 wedstrijden te gaan is het natuurlijk nog veel te vroeg om te spreken van een veilige marge. Zo moet er bijvoorbeeld nog 2x aangetreden worden tegen Barendrecht dat er op dit moment 7 verliespunten beter voor staat dan RBB en virtueel koploper is. Dan ga ik er wel vanuit dat de wedstrijd RBB-Capelle in een overwinning van de geelzwarten eindigt, want anders staat Capelle er nog iets beter voor (en wij nog wat slechter).

Inmiddels is duidelijk dat de gestaakte wedstrijd tegen Capelle toch wel een beetje onverwachts niet leidt tot punten in mindering voor zowel Capelle als RBB. Daar waar de KNVB in het recente verleden nogal wat clubs uit de hoofdklasse A puntenstraffen oplegde, is in dit geval de uitspraak dat de clubs geen blaam treft. Ik neem aan dat beide clubbesturen hier erg blij mee zijn, alhoewel Capelle nog wel voor een kwartiertje naar Rijnsburg moet afreizen. Veel collega-clubs zullen de uitspraak met verbijstering vernomen hebben. Waarom zij geen puntenmindering en wij in het verleden wel? En hoogstwaarschijnlijk zal RBB dat laatste kwartiertje ook nog eens gewoon met 11 man mogen spelen, de overtreding van Menno van Roosmalen was weliswaar rijp voor rood maar de kaart is nooit getoond. Geschorst is Menno er wel voor, maar dat gebeurt vaker op basis van de waarneming van de 4e man.

Als we die punten tegen Capelle even voor het gemak meetellen moeten die laatste 10 wedstrijden dus 22 punten opleveren. Dan is de 4e plaats in ieder geval veilig. Consolideren dus die voorsprong en dat betekent ook af en toe genoegen nemen met een punt zoals de afgelopen 3 zaterdagen tegen FC Lisse, Noordwijk en Katwijk. Stuk voor stuk concurrenten voor die 4e plaats en dan is een gelijkspel in de huidige situatie helemaal geen verkeerde uitslag! Wel voor de tegenstander, want die ziet de achterstand niet kleiner worden terwijl het einde van de competitie wel steeds dichterbij komt. De spanning stijgt!