outhands

Column Cor Kralt

Reistijd

 Vijftien keer gaan we ‘op verplaatsing’ in het eerste Topklasse seizoen. Een Belgische uitdrukking voor een uitwedstrijd en volgend seizoen zorgen die uitwedstrijden voor een hele andere daginvulling. Zeker als de wedstrijden in de topklasse aan aanvangstijd krijgen van 16.00 uur betekent dat dat je pas laat in de avond weer in de buurt van Rijnsburg bent. Met een beetje geluk worden 5 uitwedstrijden tegen voormalige hoofdklasse A tegenstanders gespeeld en als Katwijk zich inderdaad plaatst kunnen we zelfs twee uitwedstrijden (Katwijk en FC Lisse) op de fiets bezoeken. De overige 13 wedstrijden zullen we met de auto of (wie weet) supportersbus moeten bezoeken. Om u een indruk te geven volgen hier enkele tegenstanders en de reistijden volgens de ANWB routeplanner: Spakenburg, IJsselmeervogels, Sparta Nijkerk (allen ruim een uur), CSV Apeldoorn en Flevo Boys (beide anderhalf uur), Hoek, Excelsior ‘31 en Harkemase Boys (allen rond de twee uur). En die reistijd is dus enkele reis. Dat betekent dus dat je voor deze clubs bij elkaar, heen en terug, al minimaal 24 uur (!) in de auto zit. Dat klinkt vrij dramatisch maar dat is de consequentie van de plaatsing voor de topklasse en sommigen zullen hier van schrikken, terwijl anderen zullen zeggen dat je op deze manier nog eens iets van Nederland te zien krijgt!

In ieder geval zijn wij er met FC Lisse dus bij in die langverwachte topklasse en ook Katwijk kan zich nog plaatsen. Vooral dat laatste zou voor Quick Boys extra zuur zijn, van hen was al langer duidelijk dat zij het niet gingen redden maar dat zij eventueel als enige van de gemeente Katwijk in de hoofdklasse achterblijven is wel even een tikkie natuurlijk. ‘Oud Rijnsburger’ Robbert de Ruiter is met Noordwijk op het nippertje definitief afgevallen. Terwijl ‘oud Rijnsburger’ Ted Verdonkschot op miraculeuze wijze de 6e plek wist te bemachtigen met HHC Hardenberg (twee uur en tien minuten enkele reis) en zo via een play-off met Zwaluwen ’30 (slechts een uurtje rijden!) alsnog de topklasse kan bereiken.

Over een maandje of drie gaat de topklasse van start en zullen we gaandeweg het seizoen ontdekken of het allemaal de moeite waard was. Al die jaren dat er is gediscussieerd, gewikt en gewogen. Moet er nu wel of moet er geen doorstroming komen naar het betaald voetbal. En wat gebeurt er met de clubs die degraderen uit de eerste divisie, komen zij die klap te boven? En wat doet het met een amateurclubje als zij zich in de eerste divisie komen melden. Tja, als je het niet probeert zul je het ook nooit weten. De eerste stap is gezet!