outhands

Column Cor Kralt

Ukkies voetbal

 Op 20 augustus j.l. werd mijn jongste zoon 5 jaar! Tegenwoordig een belangrijke leeftijd. Ik mocht pas op voetbal toen ik 8 jaar werd, maar dat was dan ook ergens in de vorige eeuw. Nu begint het dus al op je 5e en sommigen zijn zelfs pas 4 jaar oud! Weliswaar slechts één keer in de maand maar het begin is er. Vol verwachting werd dan ook naar de laatste zaterdag van september toegeleefd. Dan mocht hij namelijk de ‘spreekwoordelijke’ wei in, een wei in de zaal weliswaar en nog niet op (kunst)gras, maar er zouden een bal, tegenstanders, een doel én een trotse vader zijn. De vader die, na het afhaken van de grote broer (die overigens een begenadigd schaatser aan het worden is) van Jochem (let op die naam over pakweg 12 jaar), al zijn hoop heeft gevestigd op zijn jongste zoon. Iemand moet de familie toch vertegenwoordigen in de topklasse, jupiler league, eredivisie, premier league, bundesliga of de primera division. Om maar niet te spreken van de WK-finale in 2030.

Kortom alles stond in het teken van die ene zaterdag waarop het ukkies voetbal sinds jaar en dag begint bij Rijnsburgse Boys…..maar helaas….. niet dit jaar. De hele week voorafgaand aan zaterdag 25 september hield ik de site angstvallig in de gaten. Wanneer zou het verlossende bericht op de site verschijnen. Ik heb zelfs even gekeken wanneer dat vorig jaar precies gebeurde. Twee dagen van tevoren, op donderdag werd het ukkies voetbal aangekondigd. Het geboortejaar 2004 mocht toen aan zijn of haar voetbalcarrière beginnen. Dit seizoen is dus 2005 aan de beurt, een mooi jaar, waarin Rijnsburgse Boys begon aan het seizoen dat zou leiden naar de 1e titel na 16 magere jaren. Maar helaas, op donderdag verscheen er niets op de site, en ook op vrijdag geen bericht. Het werd zaterdag, de langverwachte zaterdag en er was geen ukkies voetbal. Wat een teleurstelling voor al die jongetjes en meisjes van rond de 5 jaar in Rijnsburg.

In plaats daarvan begon mijn zoon een week later aan zijn zwemcarrière. De eerste zwemles bracht hij tot een goed einde en wie weet waar dat toe leidt over 18 jaar op de Olympische Spelen van 2024 of 2028.

Maar daarnaast is er hoop! Ik heb uit betrouwbare bron begrepen dat er gewerkt wordt aan een doorstart van het ukkies voetbal. We geven de moed dus niet op, nog maar ruim 20 nachtjes slapen en dan is het alweer 30 oktober, inderdaad, de laatste zaterdag van deze maand!