Bram van Egmond

Column Benito Olenski

column-benitoolenski-artikelDe terugronde
Kerst & Nieuwjaar met veel diners en borrels zit erop. Trainingskamp was een succes! Kortom er is veel gebeurd in een relatief korte periode.
De winterstop is in Nederland een periode waarin het voetbal even stil ligt en er vooral aandacht is voor de feestdagen. Voor mij en vele anderen een plezierige periode met familie en vrienden. De start van het nieuwe jaar betekent dat veel clubs het warme weer opzoeken. De winter is onvoorspelbaar in Nederland en dus gaan veel clubs naar het warme zuiden voor zekerheid. Ware het niet dat het deze editie, hier in Nederland, buitengewoon warm was. De voorgaande jaren bleek het overwinteren in het buitenland echter wel noodzakelijk, omdat de weersomstandigheden gewoon niet ideaal waren om je als team voor te bereiden op de tweede seizoenshelft: ‘De terugronde’.
Hoe anders gaat het er aan toe in de Engelse Premier League. Daar kennen ze geen winterstop. Rooney en co staan op Boxing Day (tweede kerstdag) gewoon achter een bal aan te hollen. Om vervolgens twee (!!) dagen later wederom te proberen drie punten te pakken en op Nieuwjaarsdag weer. Geen gezellige dagen met familie en/of vrienden, nee er is werk aan de winkel. Iets waar ze overigens, in de vorm van een aardig weeksalaris, rijkelijk voor beloond worden. Trainers beginnen in aanloop naar het drukke programma, meestal een wedstrijd of 4 in 10 dagen, al te rouleren om spelers rust te geven. Je hoort ze collectief klagen dat ze te krappe selecties hebben en dat ze dus het aantal blessures moeten beperken.
Waar in Engeland veel spelers wegvallen met blessures, betekent de winterstop hier dat wij spelers de batterij weer op kunnen laden voor de terugronde. Spelers hebben de tijd om weer fit te worden en aan te sluiten bij de groep. Op trainingskamp worden de rijen weer gesloten door middel van diverse activiteiten (lees: teambuilding). Erg nuttig om in alle rust, in perfecte omstandigheden en met mooi weer, als team voorbereidingen te treffen om zo goed mogelijk het seizoen tot een mooi eind te brengen.
De terugronde betekent een weerzien met de tegenstanders, van wie je eerder in het seizoen al hebt gewonnen, verloren of gelijk hebt gespeeld. Weinig ploegen hebben nog geheimen voor elkaar en dus is het bekend wie wat kan. Mentaal een rollercoaster, omdat je iedere week voor een andere situatie staat. Je hebt als team een bepaald strijdplan, een strategie, welke je zo goed mogelijk ten uitvoer moet brengen om de wedstrijd te winnen. Hoewel wij bij Rijnsburgse Boys altijd van onze eigen kwaliteiten uit willen gaan, moet je toch rekening houden met je tegenstander. Iedere tegenstander heeft immers andere kwaliteiten.
Kijkend naar de stand is er werk aan de winkel! Na een goed trainingskamp zijn wij klaar om de terugronde goed te starten en zo snel mogelijk een aantal plaatsen te stijgen. Ik denk niet dat het zin heeft om nu over een kampioenschap te praten, maar als wij de komende wedstrijden winnend afsluiten gaan wij zeker meedoen. Daarom is het ook leuk om te zien dat de gebroeders Winter weer herenigd zijn. Zonder de druk op te voeren betekent de terugkeer van Jeffrey: DOELPUNTEN! Scoren verleer je nooit.
We gaan het allemaal zien, meemaken en beleven…
Benito Olenski