Bram van Egmond

Column Ad Hendriksen: “Jammer”

adhendriksen1

Jammer

Ik werd woensdagmorgen goedgeluimd wakker. Het beloofde een prachtige dag te worden met volop mooi nazomerweer. Eerst even 10 kilometer hardlopen, vervolgens een gezond ontbijtje nuttigen en dan aan de bak. Op woensdag ben ik meestal voor onze vereniging bezig, maar deze dag stonden er in de middag wat zakelijke afspraken in de agenda.
Toen ik na het douchen mijn telefoon pakte, merkte ik dat ik in de afgelopen tien minuten acht WhatsApp-berichtjes had ontvangen. Toen ik deze opende, betrof het zonder uitzondering berichtjes over een Twitter-berichtje van de KNVB. In dit berichtje meldde onze voetbalbond dat zij scherper zou gaan kijken naar zwart betalen en belastingontduiking. Men verwees naar een uitzending van Zembla op woensdagavond 21.15 uur op NPO2.
Rood aanlopen
Wat direct opviel was dat dit berichtje vergezeld werd van een foto van onze tribune. Ik liep rood aan en klikte op het berichtje om op de site van de KNVB te komen. Ook hier onze tribune pontificaal in beeld bij de koptekst ‘Clubs die zwart betalen sportief bestraffen’.  Hierna volgde een uiteenzetting dat de KNVB de mogelijkheid gaat onderzoeken verenigingen sportief te straffen als duidelijk is dat ze bewust de belasting willen omzeilen en dat men bestuurders nog meer zal gaan aanspreken op de grote verantwoordelijkheid die ze dragen om netjes met hun club om gaan. En uiteraard een verwijzing naar de uitzending van Zembla.
Mijn humeur was inmiddels stevig onder het vriespunt beland. Hoe was het mogelijk dat een foto van onze tribune bij dit onderwerp was geplakt? Ik kon het gewoon niet geloven en belde redelijk ontdaan met Zeist. Rijnsburgse Boys, voorstander van de invoering van de licentievoorwaarden in de top van het amateurvoetbal en dus ook financiële transparantie en integriteit, werd door middel van de foto van de hoofdtribune geassocieerd met zwart geld en belastingontduiking. Was er iemand op de burelen bij de KNVB in Zeist met een kilo boter op zijn hoofd achter zijn bureau gaan zitten?
Zeven ballen
Gelukkig stelde mijn contactpersoon bij de KNVB direct vast dat dit echt niet kon en hij beloofde mij actie te ondernemen. Binnen tien minuten had ik de persvoorlichter aan de lijn, maar dit gesprek verliep niet naar wens. De foto zou wat aangepast worden, maar niet worden verwijderd.  Ongeloof en toenemende irritatie was het gevolg.  Een tweede telefoontje volgde, nu op directieniveau, waarna de foto van onze hoofdtribune binnen vijf minuten was verwijderd en vervangen door een neutrale foto met zeven ballen.
Wat een gedoe allemaal op deze prachtige woensdagochtend! En dat terwijl ik eigenlijk reuze blij ben met de plannen die de KNVB heeft om verenigingen die een loopje nemen met de belastingen, ook sportief te gaan straffen als duidelijk is dat ze bewust de belasting hebben ontdoken of dat ze spelers zwart of in natura door sponsors laat betalen, bijvoorbeeld door een lagere huur voor een appartement of een goedkopere auto.
Rechtvaardigheidsprincipe
Het bestuur van Rijnsburgse Boys kijkt reikhalzend uit naar de door de KNVB te nemen maatregelen op dit terrein. Het zogenaamde ‘level playing field’ is immers voor ons het belangrijkste argument geweest om de invoering van de licentievoorwaarden van het prille begin van harte te ondersteunen. Het is een rechtvaardigheidsprincipe waarbij niet noodzakelijk is dat elke vereniging evenveel kansen heeft om te slagen, maar wel dat alle verenigingen in competitie het spel spelen volgens dezelfde regels.
Hoewel het jammer was dat de foto van onze prachtige hoofdtribune in eerste instantie woensdagmorgen door de KNVB werd misbruikt, ondersteunt Rijnsburgse Boys de ingezette acties van de KNVB van harte!
Ik nodig u allen uit om woensdagavond om 21.15 uur te kijken naar Zembla op NPO2 of als u het gemist heeft op Uitzending Gemist te kijken.
Op naar fair play op alle gebied!