outhands

Columm Cor Kralt

 Lange winter

Het lijkt maar niet op te houden dit jaar. Vorst, sneeuw en ijs zorgen ervoor dat er maar heel sporadisch gevoetbald kon worden de afgelopen maanden. Slechts twee zaterdagen kon er officieel gespeeld worden in 2010, en uitgerekend op die twee zaterdagen was ik een weekend weg. Nu is dat natuurlijk niet echt vervelend zo’n weekend weg maar als je toch ook af en toe een wedstrijdje wil voetballen, baal je er wel van als de KNVB het hele programma er weer uit gooit als je een keer een zaterdag wel beschikbaar bent om te voetballen. Gelukkig hebben mijn teamgenoten zich kranig geweerd zonder mijn aanwezigheid, er werden in die twee wedstrijden 4 punten gepakt en ik heb al begrepen dat ik niet hoef te rekenen op een basisplaats bij terugkomst.

Uiteraard komt bij een voor ons inmiddels ongewoon strenge winter weer de vraag naar boven waarom er geen langere winterstop wordt ingevoerd (vroeger duurde die volgens mij een maand of 2). Er heeft op onze site zelfs even een poll gestaan over dit onderwerp. Maar ja, wat doe je dan als het volgend jaar in januari een graadje of 10 is, de velden mooi groen zijn, maar vanwege die verlengde winterstop er geen wedstrijden ingepland zijn. Nee, wat mij betreft houden we het zoals het nu is, voetballen als het kan en de praktijk wijst uit dat het de afgelopen jaren meestal ook gewoon kon. Zoals ik een paar columns terug al schreef is er ook geen ruimte voor een langere winterstop, er zijn domweg teveel wedstrijden die afgewerkt moeten worden. Ja, of je moet het seizoen verlengen tot en met juni. Maar dan komen de gewone grasvelden weer in de problemen want die moeten op tijd ingezaaid worden om weer bijtijds in orde te zijn voor het nieuwe seizoen na de zomerstop!

Kortom, het blijft een lastig verhaal, wel of geen winterstop en wel of geen kortere zomerstop. Inmiddels is maar de vraag of we komende zaterdag alweer aan voetballen toekomen. Terwijl ik dit schrijf is het woensdag de 17e en begint de voorspelde dooiaanval maar of deze op tijd komt is dus nog maar afwachten. Daarnaast gaat er de komende dagen weer neerslag vallen en blijft het ’s nachts wellicht een graadje vriezen, wat het hele dooiproces niet zal bevorderen. Overigens hoef ik zaterdag sowieso weer niet te rekenen op speelminuten, mijn team is vrij, ook dat nog!