Maryléne Hogewoning

Coen Hogewoning, Johan de Haas en Patrick Lesger ook volgend jaar bij A-selectie

Spelers Coen Hogewoning (21), Johan de Haas (19) en keeper Patrick Lesger (21) blijven volgend jaar bij de A-selectie van Rijnsburgse Boys. Coen Hogewoning werd vorig seizoen al toegevoegd aan de spelersgroep. Sinds eind 2022 zijn ook Johan de Haas en Patrick Lesger onderdeel van de selectie.

Coen Hogewoning: ‘Ik vecht voor een plek in het eerste’
Coen speelt al vanaf zijn vierde jaar bij Rijnsburgse Boys. Hij heeft sindsdien alle selectieteams doorgelopen. Nadat hij in 2022 al een paar weken had meegetraind, werd Coen voor seizoen 2022-2023 officieel toegevoegd aan de A-selectie. Nu traint hij al een jaar lang drie keer in de week mee met het eerste. “Het was in het begin wel pittig, ik merkte duidelijk het verschil tussen mij en de ‘grote jongens’, maar daar ben ik nu aan gewend geraakt. Ik kan nu plezier maken en veel bijleren van spelers zoals Bram Ros. Ik maak mijn wedstrijdminuten nu vooral in het team van Onder 23, daar speel ik centraal achterin.”

Coen had goede gesprekken met de nieuwe trainer Martijn Lagendijk, die al veel over hem wist door de verhalen van Jeffrey Jongeneelen, volgend jaar assistent. “Ik hoop natuurlijk dat ik volgend jaar een aantal minuten in het eerste mag maken. Maar ik moet reëel zijn: ik ben nog jong en ik heb nog veel te leren. Uiteindelijk wil ik vechten voor een plek in het eerste, dat is altijd al een jongensdroom geweest. Maar laat ik voor volgend seizoen eerst mijn kansen maar pakken in de voorbereiding en het jongens als Sjors Kramer en Dennis van der Plas moeilijk gaan maken. Ik heb al twee keer op de bank mogen zitten, tegen De Graafschap thuis en uit bij Spakenburg, het zou mooi zijn als ik in seizoen 2023-2024 mijn debuut mag maken in de tweede divisie.”

Johan de Haas: ‘In de voorbereiding moet ik mijzelf laten zien’
De 19-jarige Johan de Haas traint sinds november officieel mee met de A-selectie. Nadat het tweede van Rijnsburgse Boys uit elkaar viel, is hij verdergegaan bij het eerste. “In het begin moest ik best wel wennen aan het niveauverschil, zeker omdat de trainingen van het tweede toen niet zoveel meer voorstelden. Het gaat nu gelukkig een stuk beter, ik heb al minuten mogen maken op het trainingskamp tijdens een oefenwedstrijd. Ik gaf toen zelfs nog een assist, dat geeft je een goed gevoel”, vertelt Johan. Net zoals Coen maakt Johan zijn minuten nu vooral in Onder 23. “Daar sta ik vaak op het middenveld en dan zowel aanvallend als verdedigend.”

Johan heeft al drie keer op de bank mogen zitten: bij Spakenburg uit, Noordwijk uit en Scheveningen uit. “Helaas ben ik toen niet ingevallen, het had zomaar gekund. Ik moet me nu vooral richten op de voorbereiding van volgend seizoen. Ik ben blij dat ik de kans krijg van Martijn Lagendijk om mezelf te bewijzen tijdens de trainingen en oefenwedstrijden. Ik ben nog maar 19 jaar, dus ik ben van plan om nog wel bij Rijnsburgse Boys te blijven. Ik speel al mijn hele leven bij de club en ik kom zo vaak mogelijk kijken bij wedstrijden van het eerste. Het zou een eer zijn om ooit een basisplaats te krijgen: daar ga ik in ieder geval alles aan doen.”

Patrick Lesger: ‘Ik wil mezelf nog verder ontwikkelen’
Patrick Lesger kennen we als keeper en aanvoerder van het Onder 23-team van Rijnsburgse Boys. Maar sinds het trainingskamp heeft hij zich ook in de kijker gespeeld bij de A-selectie. “Ik mocht mee als vierde keeper naar het trainingskamp; die plek was vrijgekomen. Ik heb daar een hele leuke tijd beleefd en belangrijker nog: sinds die tijd ben ik echt meer onderdeel geworden van de A-selectie.” Behalve op maandag traint Patrick nu ook mee op de dinsdag. “Vanaf volgend seizoen ga ik alle trainingen meedoen met het eerste, na een goed gesprek met de keeperstrainers Hans Schot en Tim Orlowski is dat besloten.”

De 21-jarige keeper heeft een duidelijk doel voor volgend seizoen: ontwikkelen. “Ik ben nog jong en ik kan nog veel leren van Hans en Tim en vooral ook van Wesley Zonneveld en Guus Zuidema. Hun ervaringen kan ik goed gebruiken om nog beter te worden. Zij helpen me bijvoorbeeld met mijn reactiesnelheid en mijn kracht, het gaat ten slotte allemaal een stukje sneller op zo’n hoog niveau.”

Patrick heeft niet alleen bij Rijnsburgse Boys gespeeld, ook heeft hij een tijdje de jeugdopleiding van Ajax doorlopen. “Ik speelde toen onder anderen samen met Mark Mieras; dat was een hele leuke tijd. Mijn focus ligt nu echt op Rijnsburgse Boys, ik wil heel graag eerste keeper worden bij mijn club en ik denk naarmate de tijd vordert dat dat zeker haalbaar moet zijn.”