Nico Glasbergen

Capelle – Rijnsburgse Boys 2-2

Moeizaam schouwspel eindigt in een terecht gelijkspel

Rijnsburgse Boys heeft in de traditioneel lastige uitwedstrijd bij Capelle een gelijkspel behaald. Terecht, want de Boys hadden weliswaar wat meer kansen, Capelle had enkele grote. Een overwinning zat er niet echt in. Een aantal spelers haalden niet hun niveau. De achterste linie was duidelijk de sterkste aan Rijnsburgse kant. Fel en meestal geconcentreerd spelend waren zij de steunpilaar voor de rest van het team, waarin helaas niet iedereen thuis gaf. Het moet gezegd, Capelle heeft een gevaarlijke ploeg met specifieke wapens. Ondanks de waarschuwingen vooraf waren het juist deze wapens die Rijnsburgse Boys bijna de das omdeden. Het zag er enige tijd naar uit dat Sportpark ’t Slot met nul punten verlaten zou worden. Gelukkig hadden de Uien zelf ook nog een wapen achter de hand dat de gelijkmaker kon forceren. Het bleek het hoogst haalbare. In een spannende slotfase hadden beide teams kansen op meer, maar de gelijke stand bleef op het bord. En om eerlijk te zijn: dat was de meest rechtvaardige uitslag…

Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk

In de openingsfase had Rijnsburgse Boys niet onverwacht het initiatief. Traditioneel verlopen wedstrijden van onze mannen – zeker tegen ploegen uit de regio Rijnmond – hetzelfde: de trainer van de tegenpartij heeft de opdracht gegeven niet te hard aan te vallen. Met als gevolg dat Rijnsburgse Boys meestal de bal heeft, er wat goeds mee probeert te doen, maar tegen een flinke muur oploopt. Het eerste wapenfeit was een kopbal van Jeffrey Koemans, die van de lijn werd gehaald. Rijnsburgse Boys probeerde het wel, maar ook in deze wedstrijd was scherpte een belangrijk item. Goede dingen werden afgewisseld met knulligheden, wat voorkwam dat er veel kansen gecreëerd konden worden. Na een kwartier spel had Capelle nog geen kans gehad, maar het scoorde wel. Uit een afgeslagen corner kreeg de man met het beste schot bij Capelle, Rothman, de bal voor zijn voeten. Basisregel is dat er snel uitgelopen wordt om het schot te blokken, maar dat haperde. Rothman maakte er dankbaar gebruik van door de bal door een woud van benen in de verre hoek te pegelen: 1-0.

Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk

Een domper en zoals zo vaak tegen Rijnmond-clubs kwamen de Boys achter. Er werd een tandje bij geschakeld, onder regie van één van de betere spelers aan Rijnsburgse zijde, Van Eeuwijk. Zijn passje op Wijks werd door Wijks naar de op de rechtervleugel wachtende Koemans gespeeld. De voorzet van Koemans nodigde uit tot een halve omhaal. Dat deed Ignacio dan ook, maar de uitstekende goalie Van der Ploeg bokste de bal uit de hoek. Een aanval die een goal had verdiend!Die kwam, vooral ook door de arbeid van één van de uitblinkers, Kevin Westmaas. Hij hield de bal binnen waar je al een uitbal verwachtte en passte de bal diep. Deze bal was niet bijzonder, wat wel bijzonder was was dat Capelle compleet mistastte. Ignacio dankte de Goden, liep op de keeper af, omspeelde hem en schoot de bal simpel in: 1-1.

Zoals vaker dit seizoen wisselt Rijnsburgse Boys hele goede momenten af met onverklaarbaar zwakke. De eerste waarschuwing kwam toen Jardim schitterend werd aangespeeld door Rothman. Vrij voor Van Nieuwkoop wist hij de bal naast te krijgen, waar een goal had kunnen vallen. De rust werd helaas toch niet ongeschonden bereikt.

Een zwaar geval van miscommunicatie achterin zorgde ervoor dat de tot dan toe zwak spelende Vermunt zomaar op Van Nieuwkoop af kon. De stuiterende bal werd door hem kiezelhard tot voorsprong gepromoveerd: 2-1. Zonde en zeer onnodig. Hier was het laatste woord nog niet over gezegd…

Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk

Met Martina voor Koemans en Sardar voor Troost werd geprobeerd in de tweede helft uit een ander vaatje te tappen. Het werd een helft waarin de Uien het wel probeerden, maar de finesse wederom nogal eens ontbrak. Regisseur Van Eeuwijk maakte een bal dood zoals hij alleen dat lijkt te kunnen, bediende Martina op maat, waarna het schot van de invaller via de handen van de doelman een corner werd. Daar had meer ingezeten!

Wapens heb je om ze goed te gebruiken. Dat dat een keer lukte luidde meteen een klassieker in. Het klassieke beeld van Ronald Breinburg die aan komt stormen bij een corner, opstijgt en timing, koptechniek en sprongkracht laat samensmelten tot een zalig doeltreffend mengsel. Breinburg kwam op de corner van Wijks boven de lat uit en kopte de bal als een granaat in de korte hoek. Ook zo’n geval van: als tegenstander weet je het, maar toch lukt het hem: 2-2. Rijnsburgse Boys ging voor de winst, met als consequentie dat er wat meer ruimte achter in kwam. Het luidde het meest enerverende kwartier van de wedstrijd in. Eerst speelde Wijks zich goed vrij om van links op de keeper af te lopen. Waarschijnlijk was zijn schot niet de beste oplossing, want deze werd door Van der Ploeg vrij simpel gekeerd.

Hierna werd het billen knijpen. Een vrije trap op de zestien werd door Kousemaker in de muur geschoten, waarna Rothman zijn eerdere kunstje gelukkig niet herhaalde. De grootste kans was echter voor invaller Muller, die een bal uit een voorzet naast knalde waar een goal te verwachten viel. Gerechtigheid: Muller weigerde even daarvoor bij een blessuregeval van Ignacio de bal uit te spelen. Blijkbaar wordt er toch nog wel eens gestraft! Een verraderlijke kopbal van Hessing, met een curve, die net naast ging was het laatste vermeldenswaardige feit van deze toch wat vreemde wedstrijd.

capelle-rbb (4)

Foto Hans Heemskerk

Na afloop ging het in gesprek met trainer Oosterlee met name over de tegengoals. In de bespreking voorafgaand aan de wedstrijd was met videobeelden aangegeven waar de kracht van Capelle lag en hoe deze te bestrijden. Dat oude bekende Vermunt op de wijze scoorde waarop hij in deze wedstrijd deed was karakteristiek. Iedereen bij Rijnsburgse Boys kent zijn kracht, maar de waarschuwingen ten spijt, hij scoorde toch. Niek was hier zeer ontstemd over en terecht: Vermunt is bij heel Rijnsburg al een jaar of acht bekend.

Oosterlee vond de uitslag ook terecht: Rijnsburgse Boys had de meeste kansen, Capelle enkele erg goede. In gesprek met RTV Katwijk gaf Ronald Breinburg – nog hevig na zwetend van deze zonovergoten wedstrijd – de trainer gelijk: “De trainer heeft alle reden om kwaad te zijn, we zijn er uitvoerig voor gewaarschuwd, kennen hem, maar toch ging het fout. Flinke miscommunicatie. In de tweede helft hebben we beter gespeeld, meer geconcentreerd. De 2-2 is een moreel en mentaal punt. Maar het lijkt wel alsof bijna elke doelpoging die we tegen krijgen een goal wordt”.

Niets aan toe te voegen lijkt het. Als die scherpte er nou is zoals ie hoort te zijn, wat dan ?

Capelle – Rijnsburgse Boys : 2-2 (2-1)
15. Gert-Jan Rothman 1-0
35. Raily Ignacio 1-1
42. Bob Vermunt 2-1
69. Ronald Breinburg 2-2

Geel Capelle: Gert-Jan Rothman
Geel Rijnsburgse Boys: Mark van den Boogaart, Renee Troost, Javier Martina en Raily Ignacio

Scheidsrechter: de heer B.B. van den Helder
Toeschouwers: 800

Opstelling Capelle: Nick van der Ploeg; Salif Diao, Jerry Tieleman, Kay Blokland, Dwight Krolis; Lars Bosscha, Wilmer Kousemaker, Gert-Jan Rothman, Bob Vermunt; Felino Jardim (81. Damiën Muller), Cecilio Lopes.
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop; Kevin Westmaas, Jeroen Hessing, Ronald Breinburg, Ahmed Ali; Mark van den Boogaart, Martin van Eeuwijk, Renee Troost (46. Resham Sardar); Jeffrey Koemans (46. Javier Martina), Raily Ignacio, Marvin Wijks.