IJsbrand van Tilburg

Capelle – Rijnsburgse Boys: 1-2 (0-0)

Rijnsburg gedeeld koploper na Topklasse-onwaardige wedstrijd

Na een wedstrijd die zeventig minuten lang niet om aan te gluren was, kwam het uiteindelijk toch nog helemaal goed. Door de openingsgoal van Capelle werd de wedstrijd open gebroken. Het zette Rijnsburgse Boys op scherp: binnen acht minuten was het voor de ploeg van Niek Oosterlee erop en er overheen (1-2). De overwinning bleek vervolgens ook goed voor de gedeelde koppositie, samen met IJsselmeervogels. Een plek die vier seizoenen geleden, in maart 2012, voor het laatst bezet werd.

capelle-rbb (1)

Foto: Hans Heemskerk


De woorden na afloop van Niek Oosterlee waren veelzeggend. ‘Capelle heeft het vermogen om de tegenstander altijd slecht te laten voetballen. Op de één of andere manier kom je tegen deze ploeg niet aan voetballen toe’. Was het een excuus of een verklaring? Feit was wel dat niet alleen Rijnsburgse Boys maar ook Capelle niet aan voetballen toe kwam. En zie daar: een draak van een wedstrijd die het aankijken niet waard was. Beide ploegen speelden zo rommelig en met ongelofelijk veel balverlies waardoor het een Topklasse-onwaardig schouwspel werd. Maar dat had heel anders uit kunnen pakken indien Olaf van der Sande, van dichtbij, niet over maar raak had gekopt. En dus kwam Rijnsburgse Boys, net als een week eerder tegen GVVV, in de beginfase erg goed weg. Ook het slippertje van Renee Troost, onnodig balverlies vlak voor de middenlijn, werd na acht minuten niet afgestraft. Het mogelijk eerste Rijnsburgse gevaar was ook het resultaat van niet opletten, maar nu bij Capelle. Een verkeerde terugspeelbal werd de ploeg van trainer Ton van Bremen bijna fataal.
Ondanks dat Niek Oosterlee wilde voortborduren op de overwinning van een week eerder tegen GVVV, en daardoor met dezelfde basiself was gestart, duurde het bijna een half uur voordat zijn spelers eindelijk een fatsoenlijk lopende aanval op de Capelse natuurgrasmat produceerden. Via een snelle uitbraak van Jeffrey Vlug op rechts werd Raily Ignacio aangespeeld, die op zijn beurt Marvin Wijks wegstuurde. Na meters met de bal te hebben gemaakt belandde, na zijn uithaal, de bal tegen het reclamebord. Een zeldzaam Rijnsburgs hoogtepunt. Alleen een kopbal van Raily Ignacio bracht keeper Nick van der Ploeg nog in actie. Maar ook Capelle bakte er niets van. Maar het was toch de thuisploeg die de grootste kans van de eerste helft achter haar naam mocht noteren. Jair Balak, voor het eerst in de basis waardoor Capelle ook voor het eerst dit seizoen in een afwijkende opstelling startte, kwam een teenlengte tekort om een voorzet van Olaf van der Sande doeltreffend af te ronden.
capelle-rbb (2)

Foto: Hans Heemskerk


De schreeuw vanaf de tribune was duidelijk: ‘Wisselen!’  ‘Maar wie dan?’, vroeg een ander zich hardop af. ‘Alle tweeëntwintig gaat niet’, aldus weer een ander. Ondanks het advies van de supporter bleken de beide trainers de rust niet te gebruiken om één of meerder spelers te vervangen. De tweede helft ging daardoor eigenlijk in dezelfde (negatieve) lijn verder. Rijnsburgse Boys ging echter wel nadrukkelijker op zoek naar de opening. En Capelle leek zich meer en meer terug te laten zakken en te loeren op hun bekende wapen: de dodelijke counter. Na zeven minuten leek het plannetje te gaan lukken. Na een snelle uitbraak moest Jordao Pattinama voor het laatste zetje zorgen maar alert ingrijpen van Nick Kuipers voorkwam erger. Rijnsburgse Boys probeerde het vooralsnog met schoten van afstand. Marvin Wijks wist de bal, ondanks een haag van spelers, op doel te schieten, maar net naast.
Mocht er ooit een lijstje opgesteld worden met gouden wissels van Niek Oosterlee, dan komt de wisseling van afgelopen zaterdag toch echt in de top vijf. Na ruim een uur spelen werd Jeffrey Vlug, die zichtbaar not amused was met deze beslissing, vervangen door Martin van Eeuwijk. Alsof hij iedereen wilde laten zien dat hij een basisplaats verdiende, bracht de gretige middenvelder heel veel rust in het spel van de Rijnsburgers. Zijn creatieve, voetballende instelling sloeg over op zijn medespelers. Binnen één minuut na zijn invallen werd hij prima aangespeeld door Nick Kuipers. Zou hij dan de wedstrijd direct openen breken met zijn actie in de zestien? We zullen het nooit weten want hij werd tegen de grond gewerkt. Ondanks dat de scheidsrechter zichtbaar leek te twijfelen, liet hij het spel doorgaan. En toen viel daar, eigenlijk zomaar vanuit het niets, de 1-0 voor Capelle. Een zondagsschot van Olaf van der Sande spatte op de onderkant van de lat uiteen, kwam terug in het veld waarna Jardao Pattinama de bal achter Richard van Nieuwkoop kopte.
capelle-rbb (3)

Foto: Hans Heemskerk


Het rampenscenario leek in de maak: achter komen bij Capelle op sportpark ’t Slot; elke voetballer krijgt daar op vrijdagnacht een nachtmerrie van. Maar Rijnsburgse Boys rechtte zowaar de rug. En hoe! Vier minuten na de openingsgoal werd een corner van Marvin Wijks door Nick van der Ploeg weg gestompt. Omdat zijn ploegmaten verzaakten de bal echt weg te werken kwam het leer, via Renee Troost, voor de linkervoet van de mee naar voren gekomen Jeroen Hessing. Zijn schot ging keurig langs alle benen en belandde in het kleine gaatje naast de paal: 1-1. ‘Na zo’n schijtgoal tegen was dit wel lekker’ aldus de doelpuntmaker na afloop.
De gelijkmaker werkte zichtbaar bevrijdende voor de Rijnsburgers. Een solo van Martin van Eeuwijk leverde niets op omdat een mogelijke handsbal werd weggewuifd, een halve omhaal van Raily Igancio werd tot corner gepromoveerd en een schot van Nick Kuipers ging ruim naast. Een fantastische verre voorzet van Roderick Gielisse bleek uiteindelijk het geheime wapen om Capelle eronder te krijgen. Raily Igancio, die van zich toegaf niet echt lekker in de wedstrijd te zitten, verraste alle kenners die beweren dat de grillige spits niet kan scoren met zijn hoofd. Zijn perfecte kopbal belandde namelijk in het doel van Capelle: 1-2. De amusementswaarde was dus met pieken gestegen. Capelle reageerde met een aanvallende wissel. Ook Niek Oosterlee liet zijn breekijzer Joost Leonard, ten koste van Marvin Wijks, invallen. Het spel golfde nu heen en weer met kansen voor Rijnsburgse Boys (Raily Ignacio haalde na een paar kapbewegingen verwoestend uit, maar net naast) maar de gevaarlijkste voor Capelle. Wilmer Kousemaker haalde vanaf de rand van de zestien uit en zag zijn schot via de kruising terug in het veld komen. Ook Olaf van der Sande beleefde geen plezier aan zijn kopbal welke net naast ging. Overigens was er in de slotfase ook nog een zeer nuttige overtreding van Nick Kuipers. De gele kaart voor het neerhalen van Vladislav Smirnov nam hij op de koop toe. Zichtbaar gelukkig was hij met zijn eerste overwinning bij Capelle (met IJsselmeervogels was het nooit gelukt), net als Jeroen Hessing die zowel met Spakenburg als Rijnsburgse Boys ook nog geen overwinning had meegemaakt op sportpark ’t Slot. Maar goed, op 12 september 2015 werd dan uiteindelijk de geheime code van ’t Slot gekraakt!
capelle-rbb (4)

Foto: Hans Heemskerk


Met negen punten uit vier wedstrijden beleeft Rijnsburgse Boys de beste seizoenstart in de Topklasse. Niek Oosterlee bleef nuchter en zei zich te gaan richting op het project Barendrecht. En dat dat een project wordt, moge duidelijk zijn. Nog nooit wist Rijnsburgse Boys in vijf seizoenen Topklasse een thuiswedstrijd van Barendrecht te winnen. Maar tot zaterdag in ieder geval maar veel kijken op teletekst pagina 833.
Capelle – Rijnsburgse Boys: 1-2 (0-0)
66: Jordao Pattinama: 1-0
70: Jeroen Hessing: 1-1
78: Raily Ignacio: 1-2
Scheidsrechter: dhr. C. Prooi
Toeschouwers: 600
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Nick Kuipers
Opstelling Capelle: Nick van der Ploeg, Jami Jaliens, Frank Karreman (84: Joey Kleijn), Kay Blokland, Dwight Krolis, Jardao Pattinama (82: Vladislav Smirnov), Wilmer Kousemaker, Olaf van der Sande, Gertjan Rothman, Quincy Oosterom en Jair Balrak
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Nick Kuipers, Jeroen Hessing, Renee Troost, Roderick Gielisse, Ismail Celen, Danny van der Vijver, Resham Saradar, Jeffrey Vlug (62: Martin van Eeuwijk), Raily Ignacio en Marvin Wijks (87:Joost Leonard)