Capelle bezorgt Rijnsburg eerste nederlaag

Een uitwedstrijd bij Capelle staat voor Rijnsburgse Boys garant voor een lastige pot voetbal. De thuisclub liet de geelzwarten ook deze zaterdag het spel maken, trok zich vrij massaal terug en kwam in balbezit vaak niet verder dan een lange haal naar voren. Het was aan Rijnsburg om, het liefst via de zijkanten, openingen te creëren. Omdat Peter Freke in de warming-up fit genoeg bleek om te beginnen betrof de enige wijziging ten opzichte van vorige week het ontbreken van Menno van Roosmalen. Omdat hij vanwege zijn werk niet altijd kan trainen, begon de verdediger op de bank. Zijn plaats werd ingenomen door Dick Zwarthoed.

In de derde minuut kreeg Martijn Gootjes de eerste kans van de wedstrijd, maar zijn schot verraste doelman Lennert Hegie niet. Het duurde tot de 25e minuut voordat er zich opnieuw een kans aandiende. Een vrije trap van Djuric Ascencion werd ingekopt door Danny van der Vijver, maar Hegie liet met een fraaie redding zien waarom hij zeven seizoenen verdienstelijk bij Rijnsburgse Boys onder de lat heeft gestaan. De eerste de beste kans voor de thuisploeg leverde meteen de 1-0 op. Een vrije trap van Rothman kwam bij de vrijstaande Molendijk, die zijn voet tegen de bal zette en scoorde. Een kopbal van Van der Vijver in de handen van Hegie was het laatste wapenfeit voor rust.

Danny van der Vijver maakte twee doelpunten, één voor Rijnsburg en één voor Capelle,
een vrije trap van rechts werd ongelukkig in eigen doel geschoten (foto Hans Oudwater)

Met Germaine Levant voor Frank Zinhagel, die zijn honderdste competitieduel voor Rijnsburg speelde, en Menno van Roosmalen voor Dick Zwarthoed begon Rijnsburgse Boys voortvarend aan de tweede helft. Een voorzet van Levant werd weggekopt door een verdediger van Capelle, maar Van der Vijver wist wel raad met de bal door ‘m snoeihard in de kruising te schieten: 1-1. De treffer leek het sein voor een groter offensief, maar een minuut later kreeg Rijnsburg een grote tegenvaller te verwerken. Een vrije trap van rechts werd door Van der Vijver ongelukkig in eigen doel geschoten. De bezoekers lieten het er niet bij zitten en gingen weer op jacht naar de gelijkmaker. Het tempo lag noodzakelijkerwijs hoger dan in de eerste helft, met vooral een positieve inbreng van Levant. Een kwartier na rust werd hij door Erwin van der Lugt opnieuw diep gestuurd. Capelle-verdediger Hol trok Levant naar beneden en kon met een rode kaart vertrekken.

Keeper Tim Orlowski grijpt net mis (foto Hans Oudwater)

Voor Capelle was dit het sein om zich nog verder in te graven. Ted Verdonkschot bracht Brayton Biekman in het veld voor Dennis Groot voor nog meer aanvallende impulsen. Biekman en Gootjes gingen centraal voorin spelen, met Ascencion en Levant op de vleugels. Met alle macht werd geprobeerd om kansen te creëren, hetzij via de flanken of door de balvaste Gootjes diep in te spelen, maar echt gevaarlijk werd het niet. In de laatste minuten van het duel werd het leed nog verergerd, vooral door toedoen van de lange spits Falix, die in het verleden voor RKC Waalwijk en Dordrecht ’90 uitkwam. Vlak voor tijd werd hij diep gestuurd, waarna hij Raymond Kolder uitspeelde en op doel vuurde. Orlowski redde zijn schot, maar was kansloos op de rebound van Rothman. In de laatste minuut ging Falix eenvoudig voorbij aan Jelle Bouma om de bal vervolgens onder Orlowski door tegen het net te schieten. Hegie pareerde een kopbal van Biekman en Kolder schoot voorlangs voordat de scheidsrechter de wedstrijd affloot.

Capelle – Rijnsburgse Boys: 4-1 (1-0)
39. Molendijk 1-0, 46. Van der Vijver 1-1, 47. Van der Vijver 2-1 (eigen doelpunt), 86. Rothman 3-1, 90. Falix 4-1.

Rode kaart: 57. Hol (Capelle)
Gele kaarten: Hol, Falix (Capelle)

Opstelling Capelle: Hegie, Hol, Van Duivenbode, Stienstra, Van Katwijk, Albregts, Gulpen (67. Pot), Rothman, Molendijk, Falix, Roeland.

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski; Groot (72. Biekman), Zwarthoed (46. Van Roosmalen), Van der Lugt, Bouma; Peter Freke, Van der Vijver, Kolder; Ascencion, Gootjes, Zinhagel (46. Levant).